Cholesterol škodí i pomáhá. Pro lidské tělo je nezbytný, protože tvoří součást buněčných membrán, stabilizuje jejich strukturu a podílí se i na mezibuněčné komunikaci. Kromě toho pomáhá zpracovávat tuky a je důležitý pro tvorbu některých hormonů a vitaminu D. Příliš vysoká koncentrace cholesterolu v krvi s sebou ale nese značná zdravotní rizika, spojená především s kardiovaskulárním systémem. Většinu si ho organismus vyrábí sám, část pak přijímáme ve stravě. Hladinu cholesterolu v krvi ovlivňuje řada faktorů. Mezi rizikové přirozeně patří nezdravý životní styl (nadměrná konzumace živočišných tuků, kouření, obezita, nedostatek pohybu, stres, málo spánku) a důležitou roli hraje také genetika, věk a pohlaví (muži patří mezi ohroženější skupinu).
Foto: Shutterstock
Při vyšetření hladiny cholesterolu v krvi se zjišťují dva základní parametry: množství LDL cholesterolu, který je považován za tzv. zlý cholesterol, a hladina HDL cholesterolu, který je naopak vnímán jako žádoucí. První typ (LDL) se usazuje v tepnách a v případě, že se část usazeniny uvolní, může ucpat cévu a vážně ohrozit zdraví i život člověka. Druhý typ (HDL) naopak tělu pomáhá zbavit se jeho zlého bratra tím, že jej transportuje zpět do jater, kde se odbourává. |
Pomůže změna životního stylu
Naprostým základem je změna životního stylu. Aby se hladina LDL cholesterolu dostala do přijatelných hodnot, je třeba dodržovat následující opatření:
- nekouřit
- zhubnout
- přiměřeně se hýbat
- eliminovat stres
- změnit jídelníček
Potravin, které pomáhají, je víc
Stravou lze hladinu LDL cholesterolu ovlivnit jen zčásti (75 % cholesterolu se tvoří v těle – především v játrech – a jen zbylých 25 % je přijímáno z jídla), přesto dává smysl jídelníček změnit, vyloučit tučná a smažená jídla i vysoce průmyslově zpracované potraviny, a naopak zařadit některé speciální potraviny.
Ovesné vločky
Ovesné vločky patří mezi nutričně hodnotné potraviny, které bývají často skloňovány také v souvislosti se snižováním hladiny LDL cholesterolu. Obsahují rozpustnou vlákninu, která omezuje jeho vstřebávání do krve a z dlouhodobého hlediska působí také preventivně.
Rozpustná vláknina se nachází také v potravinách jako jsou fazole, růžičková kapusta, jablka nebo hrušky. |
Ryby a omega-3 mastné kyseliny
Tučné ryby disponují vysokými hladinami omega-3 mastných kyselin, které pomáhají snižovat triglyceridy (typ tuku nacházejícího se v krvi), snižují krevní tlak a riziko vzniku krevních sraženin. Omega-3 mastné kyseliny přímo neovlivňují hladinu LDL cholesterolu, ale kvůli celkově pozitivnímu vlivu především na kardiovaskulární systém jsou pro organismus v této souvislosti vysoce přínosné.
Vysoké hladiny omega-3 mastných kyselin mají například makrela, losos, tuňák nebo sleď, vlašské ořechy, lněné semínko, řepkový olej a řada dalších. K dispozici jsou i doplňky s omega-3 a rybím olejem. Než je ale začnete užívat, raději se poraďte se svým lékařem. |
Mandle a jiné ořechy
Mandle a další stromové ořechy mohou také pomoci optimalizovat hladinu cholesterolu v krvi. Nedávná studie dospěla k závěru, že strava doplněná vlašskými ořechy může snížit riziko srdečních komplikací u osob s anamnézou srdečního infarktu.
Konzumovat ořechy a mandle je zdravé, je ale třeba vzít v potaz skutečnost, že tyto potraviny obsahují mnoho kalorií, takže například k dopolední svačině postačí jen hrst; podobné množství můžete přidat také do salátu, jogurtu a podobně. |
Avokádo
Avokádo platí za vysoce hodnotnou potravinu. Je dobrým zdrojem živin a také mononenasycených mastných kyselin (MUFA). Výzkum naznačuje, že každodenní konzumace avokáda může pozitivně ovlivnit hladinu LDL cholesterolu v krvi především u lidí z rizikových skupin.
Typickým pokrmem, který se z avokáda připravuje, je guacamole. To se obvykle podává s kukuřičnými lupínky s vysokým obsahem tuku. Zkuste i další způsoby konzumace – přidejte avokádové plátky do salátů a sendvičů nebo vyzkoušejte guacamole jen se syrovou nakrájenou zeleninou. I tak chutná báječně. |
Olivový olej
V souvislosti s optimalizací hladiny cholesterolu v krvi bývá často zmiňován také olivový olej. Ten je – podobně jako řada dalších rostlinných olejů (řepkový, vybraný slunečnicový, sezamový, bodlákový nebo olej z vlašských ořechů) či avokádo dobrým zdrojem nenasycených mastných kyselin. Jeho využití v kuchyni je široké, vhodný je pro vaření i do salátů a dalších studených pokrmů.
Existují i speciálně upravené potraviny, které jsou přímo zacílené na optimalizaci hladiny cholesterolu. Patří sem produkty obsahující tzv. steroly a stanoly, látky přirozeně se vyskytující v rostlinách; ty pomáhají blokovat vstřebávání cholesterolu do krve. Obvykle jde o specifické margaríny určené jako náhražka másla. |
Syrovátkový protein
Syrovátkový protein, který se běžně nachází v mléčných výrobcích, má mnoho zdravotních výhod. Studie mimo jiné ukázaly, že syrovátkový protein podávaný jako doplněk stravy prokazatelně optimalizuje hladinu cholesterolu a snižuje krevní tlak.
Syrovátkový protein patří mezi velmi kvalitní zdroje bílkovin. Vyrábí se z kravského mléka a tvoří okolo 20 % mléčných bílkovin. K výrobě 1 kg syrovátkového proteinu je zapotřebí více než 100 litrů kravského mléka. Syrovátkové proteinové prášky běžně najdete v obchodech se zdravou a sportovní výživou. |
Čtěte také:
- Šedivění není jen otázkou genetiky. Zpomalit nebo urychlit ho můžete i životním stylem
- Proč mít pečivo v jídelníčku každý den?
Zdroje: wikipedia.org, mayoclinic.org, health.harvard.edu
Nový komentář
Komentáře
Jakým způsobem se vám podařilo rychle a zdravě zbavit cholesterolu? Mám s tím problém už delší dobu, ale pořád tak nějak úplně nevím, jak se ho zbavit zdravě a přírodně?