Jarní bylinky. Mladé kopřivy. První lístky pampelišek. Všechny tradiční zelené výhonky, které jsou doslova napěchované vitaminy, jsou na začátku jara „v kurzu“. Vaříme z nich čaj, děláme saláty, přidáváme je do pokrmů.
Ale „vitaminových bomb“ najdeme na jaře na zahrádce i v přírodě mnohem víc. Jen je trochu opomíjíme. Například šťovík...
Čerstvé mladé listy nejlépe chutnají v salátech a polévkách, můžete je však také připravovat jako zeleninu, podobně jako špenát.
Šťovík vyžaduje vlhkou humózní půdu. Daří se mu však v polostínu. Přežije každou zimu. Semena se vysévají buď v březnu a nyní v dubnu, nebo v srpnu a září.
Šťovík se pěstuje v řádcích vzdálených 20 cm, po vzejití se porost vyjednotí na vzdálenost šest centimetrů mezi rostlinami. Při nedostatku vláhy ztrácí šťovík aroma. Listy můžete uchovat zmrazené.
Nový komentář
Komentáře
Jako malé děti jsme na vycházkách s družinou cucaly a zkoušely, kdo vydrží víc
, ale kůra vypadá zajímavě
Jako dítě jsem ho jedla, ale nyní už mi tedy nejede.
jako mala jedla jsem hodně štoviku.......
šťovík už jsem dlouho na louce neviděla, když jsem byla malá bylo ho všude dost
Zelený salát-to je opravdu vitamínová bomba!
babička dělávala šťovíkovou polévku,já jí neumím,jedli jsme ho
Je toho jsme si jako děcka užily už dlouho sem ho nezkusila.
Na zahradě roste sám,nemusím nic sázet.Snad už bude venku.
brrrrrrrrrr
No to je zase kravina
výborné pro odvápnění organismu. Doporučujeme hlavně těhotným - miminko nebude tak velké a bude snažší porod.
odpověď na gerda — #2
Kyslina šťavelová není moc dobrá na ledviny.
a má cenu pěstovat na zahradě šťovík, když se na něj dá jít na louku? Připomínám, že pro ledvináře je jak šťovík tak i špenát docela škodlivý. Možná by bylo lepší upozornit, že nastala sezóna česneku medvědího, kterého jsou teď plné lužní lesy, za pár minut máte naditou tašku.
mnam, štovík