Ať už ji pijete po ránu ze svého oblíbeného hrnečku, prsty svíráte horký kelímek cestou do práce nebo si ji dopřáváte ve stylové kavárně, svůj začátek dne si bez ní určitě nedokážete představit. Právě díky kávě se nám lépe ráno vstává z postele, vydržíme pracovat dlouho do noci, řídit stovky kilometrů nebo hodiny klábosit s přáteli. Dodává nám každodenní porci chuti, vůně a energie. Dokáže uklidňovat a spojovat lidi.
Ať už ji pijete po ránu ze svého oblíbeného hrnečku, prsty svíráte horký kelímek cestou do práce nebo si ji dopřáváte ve stylové kavárně, svůj začátek dne si bez ní určitě nedokážete představit. Právě díky kávě se nám lépe ráno vstává z postele, vydržíme pracovat dlouho do noci, řídit stovky kilometrů nebo hodiny klábosit s přáteli. Dodává nám každodenní porci chuti, vůně a energie. Dokáže uklidňovat a spojovat lidi.
Rozhodně se nemusíte se bát, že byste je nezvládli. Pečení cupcakes není totiž žádná věda. Pokud přesně dodržíte dané ingredience a postup, vaše srdce nad výsledkem radostí zaplesá. Jejich přípravu ještě více usnadní rostlinný tuk Hera máslová příchuť, který se báječně hodí nejen do korpusu, ale také do krémů různých příchutí.
Espresso cupcakes s čokoládovým krémem
na 12 středních cupcakes
Korpus:
- 75 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
- 1/3 lžičky kávového extraktu
- 1/3 lžičky vanilkového extraktu
- 200 g hladké mouky
- 50 g kvalitního kakaa
- 3/4 lžičky sody
- 3/4 lžičky prášku do pečiva
- 190 g krupicového cukru
- 1 velké vajíčko
- 1 dl teplé silné kávy
- 1 a ½ dl podmáslí
Espresso čokoládový krém:
- 200 g kvalitní čokolády (ideálně 70% kakaa)
- 300 g změklého rostlinného tuku Hera máslová příchuť
- 250 g moučkového cukru
- 70 g kvalitního kakaa
- 2 polévkové lžíce silné kávy
- ½ lžičky kávového extraktu
Troubu předehřejeme na 175 °C. Plech na muffiny vyložíme papírovými košíčky.
V kastrůlku rozehřejeme rostlinný tuk Hera máslová a dáme stranou zchladnout. Do velké mísy prosejeme mouku, kakao, prášek do pečení, sodu a cukr. Vajíčko lehce prošleháme společně s podmáslím. Kávu smícháme společně s rozpuštěným rostlinným tukem Hera máslová, kávovým a vanilkovým extraktem. Všechny tekuté ingredience přidáme do moučné směsi a šleháme tak dlouho, dokud není těsto hladké a všechny ingredience nejsou zapracované.
Připravené košíčky plníme do 2/3 jejich výšky a v předehřáté troubě pečeme 17-20 minut nebo dokud špejle z těsta nevyjde suchá. Po upečení necháme ještě 5 minut odpočinout ve formě a poté všechny dortíky přesuneme na chladící mřížku, kde je necháme zcela vychladnout.
Na přípravu krému nejprve nalámeme do nerezové misky čokoládu a rozpustíme nad vodní lázní. Necháme zchladnout. Rostlinný tuk Hera máslová dáme do mísy robota a šleháme, dokud není nadýchaná a světlá. Postupně přidáváme prosátý moučkový cukr a kakao a opět šleháme, dokud není směs hladká. Přidáme zchladlou rozpuštěnou čokoládu a opět šleháme dohladka. Nakonec zašleháme kávu a kávový extrakt. Pokud není krém dostatečně tuhý, necháme ho 30 minut v ledničce.
Upečené cupcakes ozdobíme připraveným krémem.
Tiramisu cupcakes
Korpus:
- 1 a ¼ hrnku dortové mouky
- ¾ lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- ¼ hrnku plnotučného mléka
- semínka z 1 vanilkového lusku
- 4 lžíce rostlinného tuku Hera máslová příchuť, pokojové teploty
- 3 velká vajíčka a 3 vaječné bílky, pokojové teploty
- 1 hrnek krupicového cukru
Kávový sirup s Marsalou:
- 1/3 hrnku čerstvé silné kávy
- 30 ml Marsaly
- ¼ hrnku krupicového cukru
Troubu předehřejeme na 165 °C. Plech na muffiny vyložíme papírovými košíčky.
Do velké mísy prosejeme mouku, prášek do pečiva a sůl. V silnostěnném kastrůlku zahřejeme mléko společně s vanilkovým luskem a semínky. Zahříváme, dokud mléko nezačne mírně probublávat, poté odstavíme. Do mléka zašleháme rostlinný tuk Hera máslová tak, aby se zcela nerozpustila. Necháme 15 minut chladnout. Směs přecedíme přes sítko a odstraníme vanilkový lusk.
V nerezové míse důkladně prošleháme vajíčka a vaječné bílky společně s cukrem. Poté mísu přemístíme nad vodní lázeň a zahříváme za stálého míchání tak dlouho, dokud není cukr zcela rozpuštěný (přibližně 6 minut). Pokud si nejsme jistí, můžeme promnout směs mezi palcem a ukazováčkem – neucítíme žádný nerozpuštěný cukr. Směs přendáme do šlehací mísy robota a šleháme na vysoké otáčky, dokud není nadýchaná, žlutá a hustá natolik, že se několik sekund udrží na šlehací metle.
Opatrně ale důkladně vmícháme moučnou směs do vaječné směsi – rozdělte si směs na 3 dávky, těsto se bude lépe zapracovávat. Z těsta oddělíme asi ½ hrnku množství, vmícháme do zchladlého vanilkového mléka a promícháme do hladké konzistence. Poté směs vmícháme do těsta a vše ještě jednou důkladně promícháme, aby se všechny ingredience dokonale spojily.
Těstem plníme košíčky asi do ¾ jejich výšky a pečeme asi 20 minut – kraje korpusů by měly být lehce zlato-hnědé. Po upečení necháme ještě 5 minut odpočinout ve formě a poté všechny dortíky přesuneme na chladící mřížku, kde je necháme zcela vychladnout.
TIP: dortovou mouku snadno připravíme smícháním 85 g hladké mouky a 15 g kukuřičného škrobu.
Všechny ingredience na kávový sirup smícháme dohromady v kastrůlku a zahříváme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Připraveným sirupem pokapeme každý korpus. Pokud nám sirup zbyde, opakujeme celý proces, dokud jej nespotřebujeme. Korpusy necháme alespoň 30 minut odpočinout.
Krém:
- 1 hrnek vysokoprocentní smetany ke šlehání
- 230 g mascarpone
- ½ hrnku moučkového cukru, prosátého
- 2 lžíce kvalitního kakaa na posypání
Smetanu vyšleháme dotuha. V další míse si prošleháme mascarpone s moučkovým cukrem dohladka. Do směsi mascarpone s cukrem jemně zapracujeme vyšlehanou smetanou.
Odleželé cupcakes pokapané kávovým sirupem zdobíme připraveným krémem a poprášíme kvalitním kakaem. Ideálně necháme odpočinout v lednici přes noc a poté servírujeme.