Při její přípravě můžete navíc použít domácí kandovanou pomerančovou kůru vyrobenou s Grand Marnier, brusinky nechat macerovat den předem v rumu Botran, karamelové tóny podpořit zkaramelizovanými pekanovými ořechy z receptu na pekanové řezy, chuť praženého kakaa zprostředkovat prostřednictvím čokolády a svěžest podpořit citronovou kůrou. Štólu můžete obohatit o špetku koření jako jsou hřebíček a muškátový oříšek a dodat ji lehkou pikantnost. Použitím kvalitního třtinového cukru podpoříte chuť melasy, ovoce a medu.
Foto: Warehouse
Ingredience:
- 500 g hladké špaldové mouky
- 250 g měkkého tvarohu
- 150 g třtinového cukru Demerara
- 180 g rozpuštěného másla
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 150 g brusinek
- 100 g mandlí plátky
- 50 g zkaramelizovaných pekanových ořechů (nemusí být)
- 100 g kandované pomerančové kůry
- 100 g hořké čokolády
- 5 -7 lžic rumu Botran Solera 18
- Kůra z 1 bio citronu
- ½ lžička mleté vanilky
- 1 rozdrcený hřebíček
- špetka muškátového oříšku
- špetka soli
- 50 g másla na potření
- 100 g třtinového moučkového cukru na posypání
Postup:
Brusinky namočte den předem do rumu. Kandovanou pomerančovou kůru nakrájejte na malé kostičky a citronovou kůru nastrouhejte najemno. Tvaroh vymíchejte s máslem, vejcem, cukrem, citronovou kůrou a veškerým kořením dohladka. Ke směsi přidejte mouku promíchanou s kypřícím práškem a sůl. Po zapracování sypkých ingrediencí přidejte plátky mandlí, kandovanou pomerančovou kůru, nahrubo nasekanou hořkou čokoládu a brusinky s rumem. Pokud se rozhodnete i pro zkaramelizované pekanové ořechy, vynechejte přípravu těsta a postupujte dle druhé části receptu. Pekanové ořechy obalte v karamelu a nechte zatuhnout na pečícím papíru. Poté nasekejte a můžete použít v jakémkoliv dalším pečení.
Na pomoučeném vále vytvarujte z těsta na štólu obdélník, který přehněte tak, aby svrchní konec byl umístěn ve dvou třetinách spodní části těsta. Tím vytvarujete štólu do lehké vlny, která je pro tento vánoční moučník typická. Štólu přemístěte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v rozehřáté troubě při 180 °C přibližně 40 minut. Po upečení potřete štólu několikrát rozehřátým máslem a po jeho vstřebání ji pořádně posypejte cukrem, aby se na jejím povrchu vytvořila bíla krusta. Po jejím úplném zchladnutí ji zabalte do alobalu nebo fólie.
I tyto recepty můžete vyzkoušet:
Nový komentář