619f6123e7a66obrazek.pngFoto: Pernerka

Časová náročnost: 60 minut

Suroviny:

  • 125 g špaldové hladké mouky
  • 125 g špaldové celozrnné mouky
  • 125 g mléka
  • 70 g másla
  • 1 žloutek
  • 50 g cukru krupice
  • 10 g droždí
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 200 g rozinek
  • 200 g nasekaných jablek
  • kůra z jednoho pomeranče a citronu

  • 150 g másla
  • 100 g moučkového cukru

Postup:

Ze všech přísad kromě rozinek, jablek a marcipánu vypracujte hladké těsto a nechte ho asi hodinu kynout. Rozválejte na tenčí placku, posypte ovocem a smotejte jako na roládu. Opět nechte asi hodinu kynout. Těsto na lehce pomoučeném válu rozválejte na obdélník 20 × 15 cm, lehce potřete povrch vodou a přehněte tak, aby vrchní strana nebyla přesně na té spodní. Nechte na plechu s papírem dobře vykynout. Pečte při 160 °C v dobře vyhřáté troubě asi 30 minut. Ihned po vyjmutí potřete rozehřátým máslem, spotřebujte celých 150 g. Štolu pocukrujte ze všech stran silnou vrstvou cukru. Nechte ji úplně vychladnout a zabalte do fólie. Uložte na suché místo.

Nebo máte raději vánočku? 

Nebojte se kynutého těsta a upečte si vánočku podle svých představ

Reklama