Foto: Akademie kvality
Hovězí zadní dělíme na tyto části:
- hovězí kýta, kterou dělíme na ořech (předkýtí), vrchní a spodní šál a květovou špičku
- hovězí plec, kterou dělíme na velkou, loupanou, kulatou plec a kližku
- hovězí svíčková, která se nachází pod nízkým roštěncem
Recept:
Ingredience:
Štěpánská hovězí pečeně
- 800 g hovězího zadního
- 150 g žluté cibule
- 4 vejce
- 100 g uzené slaniny
- 50 g hladké mouky
- 50 g sádla
- sůl, pepř
Houskové knedlíky
- 250 ml mléka
- 10 g droždí
- 1 vejce
- 350 g polohrubé mouky
- 2 starší rohlíky
- sůl, cukr
Postup:
Štěpánská pečeně
Očištěné hovězí prošpikujeme uzeným špekem, osolíme, opepříme, opečeme ze všech stran na rozpáleném sádle, maso vyjmeme. Na zbytku sádla orestujeme nakrájenou cibuli do zlatova, zalijeme vodou, přidáme maso a vložíme do trouby. Maso za občasného podlévání pečeme v troubě do měkka.
Měkké maso vyjmeme, šťávu vyrestujeme do tuku, zaprášíme hladkou moukou, orestujeme, zalijeme vodou a za občasného míchání omáčku provaříme alespoň 20 min. Hotovou omáčku přecedíme a dochutíme solí, pepřem. Uvařené vejce poklademe na maso a zalijeme omáčkou.
Houskové knedlíky
Do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru a necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme polohrubou mouku, přidáme vejce, zbytek mléka, vzešlý kvásek, špetku soli a nakrájené rohlíky na kostičky. Vše důkladně promícháme v hladké těsto a necháme pod utěrkou alespoň 45 min. vykynout.
Z těsta vytvarujeme knedlíky, které znovu necháme kynout alespoň 15 min. Knedlíky uvaříme v páře po dobu cca 18 min., po vyndání je propícháme špejlí nebo vidličkou a potřeme olejem.
Tip: Hovězí štěpánská se klasicky podává s houskovým knedlíkem. Jako přílohu ale můžete vyzkoušet bramborové knedlíky. Pro úsporu času je možné použít i bramborové knedlíky v prášku. Jako přílohu také můžete podávat rýži nebo těstoviny. Dobrou chuť!
Nový komentář
Komentáře
Dobrá připomínka. úplně mi vypadla z repertoáru. Kdysi jsem hodně vařila. Asi to bude cenou hovězího