65a123fa6f6a8obrazek.jpg
Foto: Akademie kvality

Hovězí zadní dělíme na tyto části: 

  • hovězí kýta, kterou dělíme na ořech (předkýtí), vrchní a spodní šál a květovou špičku
  • hovězí plec, kterou dělíme na velkou, loupanou, kulatou plec a kližku
  • hovězí svíčková, která se nachází pod nízkým roštěncem 

Recept:

Ingredience:

Štěpánská hovězí pečeně

  • 800 g hovězího zadního
  • 150 g žluté cibule
  • 4 vejce
  • 100 g uzené slaniny
  • 50 g hladké mouky
  • 50 g sádla
  • sůl, pepř

Houskové knedlíky

  • 250 ml mléka
  • 10 g droždí
  • 1 vejce
  • 350 g polohrubé mouky
  • 2 starší rohlíky
  • sůl, cukr

Postup:

Štěpánská pečeně

Očištěné hovězí prošpikujeme uzeným špekem, osolíme, opepříme, opečeme ze všech stran na rozpáleném sádle, maso vyjmeme. Na zbytku sádla orestujeme nakrájenou cibuli do zlatova, zalijeme vodou, přidáme maso a vložíme do trouby. Maso za občasného podlévání pečeme v troubě do měkka. 
Měkké maso vyjmeme, šťávu vyrestujeme do tuku, zaprášíme hladkou moukou, orestujeme, zalijeme vodou a za občasného míchání omáčku provaříme alespoň 20 min. Hotovou omáčku přecedíme a dochutíme solí, pepřem. Uvařené vejce poklademe na maso a zalijeme omáčkou.

Houskové knedlíky

Do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru a necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme polohrubou mouku, přidáme vejce, zbytek mléka, vzešlý kvásek, špetku soli a nakrájené rohlíky na kostičky. Vše důkladně promícháme v hladké těsto a necháme pod utěrkou alespoň 45 min. vykynout. 
Z těsta vytvarujeme knedlíky, které znovu necháme kynout alespoň 15 min. Knedlíky uvaříme v páře po dobu cca 18 min., po vyndání je propícháme špejlí nebo vidličkou a potřeme olejem.

Tip: Hovězí štěpánská se klasicky podává s houskovým knedlíkem. Jako přílohu ale můžete vyzkoušet bramborové knedlíky. Pro úsporu času je možné použít i bramborové knedlíky v prášku. Jako přílohu také můžete podávat rýži nebo těstoviny. Dobrou chuť!