Určitě už jsem někdy dříve psala o tom, jak je těžké v mém okolí sehnat kvalitní maso na steaky. Zjednodušeně řečeno, prodávají se u nás samé staré krávy, dobře odležené hovězí prostě nenajdete. Naštěstí ale existuje jedna skvělá prodejna ve městě, kam jezdím se synem do bicích, a tady mají nejen čerstvé ryby, jehněčí maso, italské sýry a jiné dobroty, ale také občasnou nabídku výborného australského hovězího masa na steaky.
Maso tedy bylo doma, za nádhernou cenu - 350 Kč za kilo. Bylo již naložené v bylinkách a oleji, takže ho stačilo dát na pánev a dobře připravit. Samozřejmě také vymyslet vhodnou přílohu. A jelikož jsme ten den byli na houbách, byla jasná houbová omáčka.
Suroviny
hovězí maso na steaky
sůl a pepř
brambory
vejce
šunka
zelená petrželová nať
šalotka
houby
smetana
trocha hladké mouky
olej
máslo
strouhaný sýr
Postup
Hovězí maso vyndáme z lednice, aby nebylo studené, ale ohřálo se na pokojovou teplotu. Brambory uvaříme ve slupce, rozkrojíme, vydlábneme. Vydlabaný vnitřek brambor smícháme s vejci, nasekanou šunkou, zelenou petrželkou a ochutíme solí a pepřem. Můžeme přidat i strouhaný sýr. Důkladně promícháme a naplníme zpět do vydlabaných brambor.
Dáme zapéct do trouby, na 180 °C, dozlatova. Ke konci pečení posypeme strouhaným sýrem.
Houby očistíme, nakrájíme. Šalotku nasekáme nadrobno a zpěníme na másle. Přidáme houby, ochutíme oblíbeným kořením a solí a podusíme doměkka. Lehce zasypeme moukou, promícháme a zředíme smetanou. Provaříme 15 minut.
Brambory máme v troubě, omáčka už budu hotová a přišel čas na přípravu steaku.
Rozpálíme si pánvičku, na kterou nelijeme žádný olej. Kvalitním olejem potřeme plátky steakového masa a dáme na rozpálenou pánev. Osmahneme po jedné straně, pět minut a otočíme na druhou stranu. Opět pět minut. Vypneme plotnu, pánvičku stáhneme stranou a otočíme steak opět na druhou stranu (takže ta, která se první opekla, je dole). Na každý kousek masa dáme kousek másla, přikryjeme poklicí a necháme odpočinout 10 minut.
Do výpeku z masa přidáme kousek vychlazeného másla a mícháme mimo teplou plotnu. Vznikne nám výborná omáčka k masu.
Rychle podáváme a pochutnáváme si.
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
Steak konečně pořádný kus masa
tak to nevypadá moc chutně
v neděli jsem nevěděla, co budu celý týden vařit, ale teď mám inspiraci na 14dní
Kus masa je super
Trefa:urcite chutne jidlo,diky opisu si to.
Výborné jídlo.
SNÍŽEK — #26 nejsi sama
Mě by stačila ta brambora
tolik peněz bych za maso nedala
Houby mám ráda ve všech možných podobách...
Vůbec to nevypadá špatně - naopak.
To vypadá dobře
Tak bych si k obědu dala.
Hned bych to zbaštila, vypadá to moc dobře a navíc houby mám ráda.
dala bych si
jéééé, hned bych si to dala - ten obrázek mi dělá šílené chutě už po ránu
prijde me to nejak preplacane
já mám vyřešeno, hovězí beztak není zdravé
, takže plněná brambora s omáčkou mi klidně postačí
knihovna — #15
taky mi to přijde moc chutí najednou. Kvalitní maso už žádné další vychytávky nepotřebuje
Recept na začátku lákavý, ale pak mi přišel překombinovaný. Plněná brambora + steak a smetanová houbová omáčka
. Něco bych ubrala