Foto: Alena Kolaříková
Jak na krůtí steak?
- 2 kousky masa z krůtích prsou (vyšší)
- koření podle chuti
- sůl podle chuti
- olej
Krůtí steaky okořeňte podle své chuti. Použít můžete bylinky nebo oblíbenou směs koření. Rozpalte si pánev (nebo klidně gril) a z každé strany opékejte tři minuty.
Opečené steaky dejte do pekáčku s víkem a přiklopte. Vložte do trouby vyhřáté na 130 °C a nechejte je odpočívat 15 minut.
Šťávu a výpek z masa můžete ještě využít. Zredukujte ji na konzistenci omáčky a přelijte jí steaky.
Jak na česnekovou omáčku?
- 5 stroužků česneku
- 250 ml silného drůbežího vývaru
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 200 ml smetany ke šlehání (co nejvíce procent)
- 1 žloutek
- špetka bílého pepře a sůl podle chuti
Česnek prolisujte a v menším hrnci zalijte horkým vývarem. Vařte asi deset minut, zredukuje se objem, česnek se pěkně povaří. Připravte si klasickou jíšku - rozpusťte máslo a vmíchejte do něj metličkou mouku. Přidejte jíšku do vývaru s česnekem, který v tu chvíli už mějte vypnutý. Provařte asi pět minut a přidejte smetanu, ve které jste rozmíchali žloutek. Provařte dvě, tři minuty.
Ihned podávejte se steakem.
Jak na vídeňskou cibulku?
- cibule
- hladká mouka
- olej
Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka, nepříliš silná. Kolečka od sebe opatrně oddělte a dejte do mísy, ve které máte hladkou mouku. Důkladně je obalte, ideálně mísou několikrát pěkně zatřeste a zakružte.
Smažte v jedné vrstvě v rozpáleném oleji dozlatova. Nebo ve friťáku. Až jsou zlatavé, křupavé, vyndejte je na ubrousek, který odsaje přebytečný tuk.
Podávejte vše společně - steaky s vídeňskou cibulkou a omáčkou. Ideální příloha? Brambory, hranolky, opečené brambory, krokety.
Dobrou chuť přeje Elly.
Foto: Alena Kolaříková
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář