IMG_2277.jpgFoto: Alena Kolaříková

Jak na krůtí steak?

  • 2 kousky masa z krůtích prsou (vyšší)
  • koření podle chuti 
  • sůl podle chuti
  • olej 

Krůtí steaky okořeňte podle své chuti. Použít můžete bylinky nebo oblíbenou směs koření. Rozpalte si pánev (nebo klidně gril) a z každé strany opékejte tři minuty.

Opečené steaky dejte do pekáčku s víkem a přiklopte. Vložte do trouby vyhřáté na 130 °C a nechejte je odpočívat 15 minut.

Šťávu a výpek z masa můžete ještě využít. Zredukujte ji na konzistenci omáčky a přelijte jí steaky.

Jak na česnekovou omáčku?

  • 5 stroužků česneku
  • 250 ml silného drůbežího vývaru
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 200 ml smetany ke šlehání (co nejvíce procent)
  • 1 žloutek
  • špetka bílého pepře a sůl podle chuti

Česnek prolisujte a v menším hrnci zalijte horkým vývarem. Vařte asi deset minut, zredukuje se objem, česnek se pěkně povaří. Připravte si klasickou jíšku - rozpusťte máslo a vmíchejte do něj metličkou mouku. Přidejte jíšku do vývaru s česnekem, který v tu chvíli už mějte vypnutý. Provařte asi pět minut a přidejte smetanu, ve které jste rozmíchali žloutek. Provařte dvě, tři minuty.

Ihned podávejte se steakem.

Jak na vídeňskou cibulku?

  • cibule
  • hladká mouka
  • olej

Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka, nepříliš silná. Kolečka od sebe opatrně oddělte a dejte do mísy, ve které máte hladkou mouku. Důkladně je obalte, ideálně mísou několikrát pěkně zatřeste a zakružte.

Smažte v jedné vrstvě v rozpáleném oleji dozlatova. Nebo ve friťáku. Až jsou zlatavé, křupavé, vyndejte je na ubrousek, který odsaje přebytečný tuk.

Podávejte vše společně - steaky s vídeňskou cibulkou a omáčkou. Ideální příloha? Brambory, hranolky, opečené brambory, krokety.

Dobrou chuť přeje Elly.

3.jpgFoto: Alena Kolaříková

4.jpgFoto: Alena Kolaříková