Zdravý nápoj
Šťáva ze zelí má vysoký podíl vitamínu C a organických látek a blahodárně působí na naše střeva. Chuť je kyselá a lehce trpká. Pravidelné pití pomáhá čistit střeva, detoxikovat celé tělo a dokonce funguje i na pěknou hladkou pleť.
Foto: Shutterstock
Šťáva obsahuje kromě zmíněného vitamínu C i vitamín A1, B1, B2 a K. Také v ní najdete kyselinu mléčnou, vápník, fosfor, železo, draslík a další.
Ačkoliv je to velmi kyselá tekutina, paradoxně funguje na odkyselení a perfektně se vám bude hodit při zažívacích a žaludečních potížích. Cenné látky totiž dokážou vytvořit v žaludku i ve střevech prostředí, které se umí bránit proti špatným látkám a zároveň vytvářejí silnou bariéru.
Dalším nezpochybnitelným benefitem je tlumení zánětu a snižování jeho vzniku. Díky množství draslíku také působí jako prevence proti osteoporóze. Výhodou je, že vám dodá energii a pomáhá bojovat proti stresu.
Protože má čisticí účinky, pomáhá při hubnutí, samozřejmě je ale třeba dodržovat stravu a mít vyvážený a pestrý jídelníček. Samozřejmě ale šťáva ze zelí není spásná a pokud to s ní přeženete, může mít projímavý účinek. Říká se, že čeho je moc, toho je příliš a tady to platí dvojnásob. Pokud máte nějaký zdravotní problém nebo berete léky, určitě se poraďte se svým lékařem.
Kolik jí vypít?
Určitě vás napadne, jaké je doporučené dávkování. Nedoporučujeme vypít naráz velké množství, naopak byste měli začít malým množstvím, cca 200 ml skleničkou, abyste zjistili, jak na vás zelí bude působit, protože je to velmi individuální.
Co nedělat
Kysané zelí, včetně jeho šťávy, konzumujte vždy syrové, protože tepelnou úpravou dochází k redukci cenných látek. A jak již bylo zmíněno, dejte si pozor na množství, které když přeženete, může se vám to nehezky vymstít.
Mohlo by vás také bavit:
Podobá se hluchavce a voní jako máta: Vypěstujte si rýmovník, přinese vám spoustu benefitů
Zdroj: studie, srdcekraje, ireceptar, ceskatelevize, studie 2
Nový komentář
Komentáře
Zrovna včera si to manžel užil.
Tak je to šťáva ze zelí čerstvého (míněno vyrobená doma na odšťavňovači), nebo ze zelí kysaného? V tom druhém případě bych upozornila i na nemalý obsah sodíku. Kdo musí méně solit, by to s ní neměl přehánět. Mají ji v Globusu, smrdí teda pekelně, tak má asi dobrý grády...
výživový poradci