Foto: Shutterstock
Chleba ve vajíčku
Nesmrtelná klasika, kterou nám připravovali rodiče nebo prarodiče, když jsme byli malí. Na tento způsob lze staré pečivo připravit snad vždy. Potřebujete k němu totiž dál jen vajíčka a trochu soli. Před obalením pečiva v rozšlehaném vajíčku jej doporučujeme trochu navlhčit vodou a pak už jen smažíme na oleji. Navrch si můžete dát, co je vám blízké – hořčici, cibuli, nakrájenou kyselou okurku, …
Chleba nasladko
Chleba se ve vajíčku dá připravit i nasladko. Vznikne vám vlastně taková česká obdoba francouzského toustu. Stačí, když plátky chleba obalíte v těstíčku z vajec, polohrubé mouky, mléka a cukru. Navrch můžete dát džem, tvaroh nebo oblíbený sirup.
Topinky
Topinky si asi nejlépe představujete k tataráku, ale k tomu, abyste upotřebili zbytky staršího chleba nemusíte zrovna připravovat ještě tatarák. Výborná je i varianta, kdy si topinku „pouze“ natřete česnekem a posypete solí, případně nastrouhaným sýrem.
Karbanátky
Ze starého pečiva se dají připravit i karbanátky. Chleba nakrájený na kousky necháme namočit v mléce a následně z něj zbytky mléka vyždímáme. Dále přidáme vejce, najemno nakrájenou cibuli a koření (česnek, bazalka, majoránka, sůl a pepř). Do směsi následně přisypeme trochu strouhanky a vytvoříme karbanátky, které poté opékáme.
Žemlovka
Žemlovku si mnozí pamatují ze školních jídelen a zároveň u spousty lidí nepatří zrovna mezi nejoblíbenější jídla. Je to ale škoda. Na žemlovku se dá krásně zužitkovat nejen starší pečivo, ale také jablka. Pokud nejste zrovna ti, kteří klasickou žemlovku milují, zkuste si ji „vytunit“ tím, co máte rádi – skořice, tvaroh, vanilka, vyšlehané bílky na povrchu.
Foto: Shutterstock
Chlebová polévka
Také chlebová polévka je pokrmem, který jedni milují a druzí nenávidí. Pokud jste ji ale ještě nikdy nevyzkoušeli, rozhodně to alespoň jednou zkuste. Tvrdý chléb se rozvaří v okmínovaném vývaru a poté se k němu přidá česnek se solí. Nakonec se přidá rozkvedlané vajíčko, sádlo a sůl podle chuti. Polévka je na světě a chleba je zpracovaný. Další recept najdete i zde.
Krutony
Než vyhodíte poslední kousek staršího pečiva, zkuste z něj připravit krutony. Ty se budou hodit do česnečky, krémových polévek nebo třeba do salátů. Skvělá varianta jsou bylinkové krutony, které připravíte ve směsi z rozmělněného česneku, bylinek, oleje a soli.
Strouhanka nasladko
Poslední možností, kterou pro vás dnes máme, je strouhanka nasladko, která je skvělá k bramborovým šiškám. Nastrouhané pečivo se oprahne na másle, a nakonec smíchá s moučkovým cukrem. Nasype se na šišky a přelije rozpuštěným máslem.
Zdroj info: avcr, autorka článku, recepty z Apetitonline, Toprecepty, Magazin.recepty, Recepty.cz a Zachranjidlo. cz
Nový komentář
Komentáře
My, starší ročníky, jsme měly k disposici mnohem méně potravin. Všechno jsem sháněla, maso jsem mohla koupit jen 1x v týdnu, chleba vozili ráno, odpoledne jsem chleba koupila jen ze známosti. S potravinami jsem rozhodně nemohla plýtvat. Všechny tyto rady, jak spotřebovat starší pečivo znám. V současné době je ale s pečivem problém. Většinou zplesniví. Takže je nepoužitelné.