70716614_10206175751668386_690999459844194304_n.jpg (111 KB)

Nalámané pečivo se namáčelo do husté smetanové omáčky kousek po kousku tak dlouho, dokud nezbyl čistý talíř. Někde se jim říkalo netynky, kruchovky nebo mutynky. Pekly se dvě varianty. Z černého žitného chlebového těsta se pekly větší a silnější, z těsta z bílé mouky a másla zase menší a kulatější.

Suroviny

  • 1 hrnek (250 ml) mouky polohrubé
  • 1 hrnek mouky hladké
  • 2 čerstvé žloutky
  • 40 g kvasnic
  • 200 ml mléka
  • 100 g rozpuštěného másla
  • sádlo nebo máslo na potření
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli

70767362_10206175752348403_7474488974858256384_n.jpg (173 KB)

Postup

Na staročeské rozpeky připravíme nejprve kvásek. Čerstvé droždí rozdrobíme do poloviny množství vlahého mléka. Přidáme lžičku cukru, lžíci mouky a dobře rozmícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Poté ho v míse zaděláme s prosátou moukou (tu přisypáváme postupně), zbylým mlékem s rozkvedlanými žloutky a přidáme rozpuštěné prochladlé máslo. Vařečkou důkladně vymícháme polotuhé těsto, mísu přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme zvolna vykynout.

Jakmile těsto svůj objem cca zdvojnásobí, položíme ho na pracovní desku a lehce pomoučenými rukama vytvarujeme cca 8 menších bochánků. V dlani je lehce zploštíme do tvaru menších vdolečků a pokládáme je na pečicí plech (pokrytý pečicím papírem) nebo do vymazaného pekáčku. Naposledy zakryjeme utěrkou a před vložením do trouby necháme ještě chvilku dokynout.

Před pečením bochánky potřeme vodou.

Rozpeky pečte v horkovzdušné troubě nastavené na 180 °C, na střední příčce cca 30 minut. Po upečení se rozpeky potřou buď sádlem, nebo máslem. Tím získají nejen libou vůni, ale také pěkně změknou.

Dobrou chuť přeje Šárka Erb Škachová / Kuchařka ze vsi / www.gurmanka.cz

Domácí pečivo je nejlepší!

Křupavé domácí rohlíky

49639309_299463780713938_8288220157432561664_n.jpg (74 KB)

Nejlepší bagety podle Maškrtnice

bagety.jpg (85 KB)

Kváskový chléb se semínky

DSC_0004.jpg (103 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Šárka Škachová, Darina Egerová

Reklama