Zimostráz

Elegantní klasiku možná znáte spíše pod názvem buxus. Existuje hned několik kultivarů, oblíbené jsou u nás hlavně zimostráz obecný či malolistý. Dorůstají až 10 metrů, pokud je nestříháte. Řez ale snáší dobře, můžete ho i tvarovat do různých tvarů. Roste ale poměrně pomalu. Dařit se mu bude hlavně v polostínu. Slunce snese, ale přímý sluneční úpal mu nesvědčí, pálí mu listy.

  • Jen pozor, zimostráz obsahuje jedovatý alkaloid buxin.

buxus.jpg

Hlohyně

Stálezelený keř dorůstající do výšky kolem 3 metrů zdobí nejen svými listy, ale také květy a bobulkami, na nichž si pochutnávají ptáci. Pozor ale, má i trny. Jako mladá, ne příliš dobře zakořeněná nemá rostlina v oblibě výkyvy teplot, může omrznout. Pak už je ale poměrně nenáročná, dobře snáší i such a nevadí jí tvarování. Existuje více druhů, ale u nás je asi nejpoužívanější hlohyně šarlatová.

  • Pozor, plody hlohyně jsou mírně jedovaté.

hlohyne.jpg

Ptačí zob

Tento pomalu rostoucí, ale zato hustý keřík patří do čeledi olivovníkovitých. Seženete ho ve více kultivarech, takže si můžete vybrat i vzhled listů (od zelený až po zlaté či panašované). Dorůstá výšky kolem tří metrů a je poměrně nenáročná. Dařit se jí bude v polostínu i na slunce – tam bude zbarvení listů zlatavé. Dočkáte se květů i bobulí, které budou, jak už název napovídá, lákat ptactvo.

  • Plody ptačího zobu jsou pro člověka mírně jedovaté.

ptacizob.jpg

Mahónie

Exoticky působící keřík s lesklými, krásně vykrajovanými a na koncích pichlavými listy, dorůstá jednoho až dvou metrů. Na jaře kvete žlutými kvítky, z nichž se stanou temně modré plody. Nesvědčí jí sice holomrazy a studený vítr, ale dokáže až zázračně regenerovat. Nemá problém ani s hlubokým řezem.

  • Ačkoli rostlina obsahuje alkaloidy berberin a oxyacanthin, zralé plody jich mají jen minimu a jsou jedlé. Dělají se z nich například i marmelády. Pozor ale na kořeny, kůru a dřevo.

mahonie.jpg

Bobkovišeň

Sytě zelený keř roste poměrně rychle a jeho výška dosahuje až kolem čtyř metrů. Bílé kvítky střídají tmavě modré bobulky. Má ráda kyselejší, humózní půdu a dostatek zálivky, jinak je na pěstování nenáročná. Jen ostré zimní slunce jí nesvědí.

  • Rostlina i její plody je pro člověka jedovatá.

bobkovisen.jpg
Zdroj foto: Shutterstock

Čtěte také: