Poslední zavařovací sklenici, kterou dnes zveřejníme, poslala čtenářka s nickem SStream. A nebyl v ní ani rybíz, ani jahody, ani broskve či meruňky, ba ani marmeláda. Byla v ní rajčátka, díky kterým vypadala kuchyň naší čtenářky jako po sjezdu Komunistické strany.:)

První opravdu velké zavařování, rajčatům zdar!

Vysadila jsem 12 nádherných rostlinek rajčat a doufala, že se lidová moudrost potvrdí tudíž čím hloupější sedlák, tím větší brambory. Poctivě jsem zalévala a rostlinky vypadaly šťastně. Když maminka dojela na návštěvu zeptala se, zda pěstuju pro regiment. Můj předpoklad, že rostlinka by mohla dát max nějakých deset rajčátek se ukázal jako chybný a já měla o to větší radost. Slunko pražilo a já zalévala. Pět gigantických konví ráno i večer. Začala jsem uvažovat o zavlažovacím systému. Zvlášť když se počet konví dvounásobně zvýšil a moje paže začaly nabírat doposud neznámých tvarů.

Přišel srpen a po ranním zalévání jsem si otrhala tak asi kilo na snídani, oběd a večeři a došla jsem k názoru, že to takhle nejde. Úspěšný prodej v kanceláři po dvoutýdenním hojném zásobování začal rapidně klesat navzdory rapidně se zvyšující produkci. Co s tím?! Když nevíte kudy kam, pořiďte si medvídka mývala. Anebo taky zkuste google.

Slunečné odpoledne, 15:30, otrhávám keříky.

16:00 mám 30kg rudých plodů jablíčka rajského v lavoru a k dispozici jeden opravdu velký hrnec. (pro tento účel zapůjčený ze spřátelené restaurace). Zatápím v úžasném sporáku na tuhá paliva. Rajčata krájím na polovinky a házím je do hrnce, poslední tři kila, jež se do hrnce nevešly ukládám na plechy a dávám sušit do trouby. Objem rajčat v hrnci se zmenšuje, všechno funguje jak má. Sháním skleničky, víčka, pasírovací sítko, utěrky.

1:00 ráno. Docházejí mi skleničky. Před očima mám podivně rudé mžitky. Pasírování přes sítko se ukázalo jako ne příliš šťastné řešení. Bolí mě úplně všechno. Kuchyň vypadá jako po sjezdu Komunistické strany. Nemám skleničky! Asi dám zbytek do mrazáku. Nemám sáčky. Ha! Ale mám sáčky na led, třeba to půjde. Jde to! Hurá. Poslední kapka zachráněna. Kuchyň ponechávám v komunistickém oparu a po krátké sprše padám za vlast.

Ne, na zavařování jsem nezanevřela. Plná odhodlání a elánu jsem směle pokračovala po celý zbytek sezony, nakoupila další skleničky a zavařovala co mi síly stačily. Asi mě to nějak naplňuje nebo co :-) Když jsem podzim uzavírala dětskou jablečnou přesnídávkou v počtu 60 skleniček, nebyla jsem si tak úplně jistá, jestli to vůbec všechno sním. Děti mé sestry mě však přesvědčily o opaku a zbylo mi jich sotva pět.

Ve finále se mi onen rajčatový protlak nejvíce osvědčil právě v těch sáčcích na led, na pizzu nebo jen pod maso nespotřebuju celou skleničku a tak si můžu vzít jeden nebo dva polštářky, vřele doporučuji, skvělá věc.

Moc se těším, až se mi konečně podaří vrátit zpátky domů, moc mi to chybí.

Sběračům zdar!

SStream

Pozn. red. Text nebyl redakčně upraven

___________

:) :) Tak rajčátka jsme tu ještě neměli. Ale poradila jste si s nimi skvěle! Stejně jako s vtipným popisem celé vaší zavařovací situace. Děkuji moc za příspěvek a letošním i příštím rokem - rajčatům zdar!

Saša

Téma dnešního dne 18. července zní: Až se zima zeptá aneb nakládáme a zavařujeme.

Košíčky už jsou vyprázdněny, copak jste natrhaly a zavařily?

  • Jaké ovoce máte nejraději?
  • Zavařujete ráda a často?
  • Co nejčastěji?
  • Děláte i marmeládu?
  • Nakládáte i zeleninu?
  • Máte nějaký zajímavý recept na zavaření či naložení?

U tohoto bodu bych měla malou prosbičku, jestli nemá některá z vás nějaký dobrý recept na nakládání „kozích rožků“. My je s manželem milujeme, ale ne vždy se nám podaří (předem děkuji).

  • A těch bodů by bylo samozřejmě víc.
  • Nechávám vám v tomto tématu úplně volnou jednu ruku (tou druhou zavařujte – a nebo foťte vaše zavařené pochutiny).

A také pište na redakční e.mail: redakce@zena-in.cz

Nejlepší příspěvek odměním krásnou, voňavou kosmetickou sadou FA – sprchový gel a deodorant, v létě se bude určitě hodit, a po takovém nakládání kyselých okurků obzvlášť.:) 

darek

 

TÉMATA:
PŘÍBĚHY