Srnčí maso je u nás doma velice oblíbené. Mám dobrý a kvalitní zdroj, myslivce. Proto si rádi pochutnáváme na nejrůznějších zvěřinových specialitách. Naposledy jsem z ořezu připravila skvělé ragú, které chutnalo dospělým i dětem.
Suroviny
1 kg srnčího masa - vhodný je ořez
2 cibule
2 mrkve
2 petržele
kousek celeru
250 ml červeného vína
500 g loupaných rajčat v plechovce
sůl a pepř
jalovec
sádlo
Postup
Dobré ragú se musí dusit dlouho a při nízké teplotě. Chutě se krásně promísí, maso je měkoučké a vůně prostupuje celým
Nejskvělejší pomocník na ragú je můj milovaný Cooking Chef. Nemám totiž ráda maso, které koupíte už namleté v obchodě, ale ráda si maso vyberu sama a doma pomelu. A v tom mi můj „Ríša“ pomáhá dokonale. Stačí nasadit nástavec mlýnek a pomlet postupně všechno - maso i zeleninu. Nejdříve pomeleme do jedné misky maso a potom do druhé misky všechnu očištěnou zeleninu.
Na plotýnku postavíme hrnec. Nejlepší volba je kvalitní litinový hrnec. V něm rozehřejeme sádlo, na kterém dozlatova osmahneme na drobno nakrájenou cibuli. Přidáme namleté maso, osolíme, okořeníme a mícháme asi deset minut. Potom přidáme i pomletou zeleninu a opět deset minut mícháme.
Zapneme si troubu, na 120 °C.
Maso a zeleninu v hrnci zalijeme vínem a prudkým varem necháme vyvařit. Až je všechna tekutina pryč, přidáme rajčata, která jsme předem rozmixovali tyčovým mixérem.
Mezitím se nám rozehřála trouba a my do ní šoupneme hrnec s rozvařeným ragú.
Ragú bude hotové asi za dvě hodinky. Můžete ho vytáhnout i dříve, ale čím déle vám v troubě bublá, tím bude lepší. Občas nakoukneme pod poklici a promícháme, případně doplníme trochu vody. Ochutnáváme a můžeme ještě dochutit solí či kořením.
Nejúžasnější přílohou jsou kvalitní čerstvé těstoviny.
Dobrou chuť přeje elly.
Zbylo Vám po skvělém nedělním obědě doma hora nádobí? Pak se Vám skvěle hodí Somat Gold!
Nový komentář
Komentáře
Nevypadá to vůbec špatně!
lidicka — #1 v lese
tak podle obrázku bych na to chuť teda nedostala..
Srnčí je lepší nemleté
recept nevypadá špatně, i to srnčí se sehnat dá, ale pokud bych dělala, určitě nebudu maso mlít, ale raděj bych nechala maso i zeleninu nakrájené na kostky (kousky)
Kde všakvzít srnčí????