DSC_0347.jpg (167 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 800 g srnčího masa na ragú
  • 2 lžíce sádla
  • 2 cibule
  • 2 středně velké mrkve
  • 2 středně velké petržele
  • 10 sušených švestek
  • 300 ml Cabernet Sauvignon 
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • 6 kuliček černého pepře
  • sůl podle chuti – minimálně však 3 lžičky
  • 200 ml silného masového vývaru

Postup

Ideální je, když budete srnčí ragú připravovat v litinovém hrnci. Rozehřejte v něm sádlo a na sádlo dejte opékat maso nakrájené na kostky o velikosti asi 5 x 5 cm. Opékejte zprudka, aby bylo maso ze všech stran opečené. Vyndejte z hrnce bokem, na talíř a místo masa do hrnce vsypejte nahrubo nakrájenou cibuli, mrkev a petržel nakrájené na kolečka. Promíchejte a opékejte přibližně 8 minut. Cibule bude zlatavá, a kousky kořenové zeleniny už budou taky opečené.
Vložte maso zpátky, přidejte švestky, promíchejte a zalijte vínem. To zprudka odvařte, aby v jídle zůstala jen jeho příjemná chuť. Zasypejte moukou, promíchejte. Přidejte koření a zalijte vývarem.

Přiklopte poklicí a teď máte dvě možnosti. Nechejte na slabou teplotu bublat na plotně. Občas promíchněte, podle potřeby dolijte trochu vody. Není nutné už přidávat vývar. Nebo dejte do trouby vyhřáté na 150 °C a opět nechejte tak dlouho, až bude maso měkké.

Z ragú vyndejte koření. Maso opatrně vyndejte na talíř a zbylý obsah hrnce můžete celý rozmixovat nebo jen propasírovat, pro méně hustou omáčku. Maso vraťte do omáčky a ještě prohřejte.
Podávejte s knedlíkem, bramborovou kaší, gratinovanými brambory nebo jako my, s tarhoňou.

Dobrou chuť přeje Elly.

Vepřové ragú s červeným vínem

ragu2.jpg (66 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Jelení ragú s pečenou paprikou

ragu.jpg (105 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Dýňové ragú s kuřecím masem

dynoveragu.jpg (134 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama