Foto: Alena Kolaříková
Suroviny
- 800 g srnčího masa na ragú
- 2 lžíce sádla
- 2 cibule
- 2 středně velké mrkve
- 2 středně velké petržele
- 10 sušených švestek
- 300 ml Cabernet Sauvignon
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
- 6 kuliček černého pepře
- sůl podle chuti – minimálně však 3 lžičky
- 200 ml silného masového vývaru
Postup
Ideální je, když budete srnčí ragú připravovat v litinovém hrnci. Rozehřejte v něm sádlo a na sádlo dejte opékat maso nakrájené na kostky o velikosti asi 5 x 5 cm. Opékejte zprudka, aby bylo maso ze všech stran opečené. Vyndejte z hrnce bokem, na talíř a místo masa do hrnce vsypejte nahrubo nakrájenou cibuli, mrkev a petržel nakrájené na kolečka. Promíchejte a opékejte přibližně 8 minut. Cibule bude zlatavá, a kousky kořenové zeleniny už budou taky opečené.
Vložte maso zpátky, přidejte švestky, promíchejte a zalijte vínem. To zprudka odvařte, aby v jídle zůstala jen jeho příjemná chuť. Zasypejte moukou, promíchejte. Přidejte koření a zalijte vývarem.
Přiklopte poklicí a teď máte dvě možnosti. Nechejte na slabou teplotu bublat na plotně. Občas promíchněte, podle potřeby dolijte trochu vody. Není nutné už přidávat vývar. Nebo dejte do trouby vyhřáté na 150 °C a opět nechejte tak dlouho, až bude maso měkké.
Z ragú vyndejte koření. Maso opatrně vyndejte na talíř a zbylý obsah hrnce můžete celý rozmixovat nebo jen propasírovat, pro méně hustou omáčku. Maso vraťte do omáčky a ještě prohřejte.
Podávejte s knedlíkem, bramborovou kaší, gratinovanými brambory nebo jako my, s tarhoňou.
Dobrou chuť přeje Elly.
Foto: Alena Kolaříková
Jelení ragú s pečenou paprikou
Foto: Alena Kolaříková
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Srnčí určitě dobré, ale s ragú to nemá nic společného.