srnčí paštika

Četli jste někdy složení obyčejné paštiky koupené v supermarketu? Jestli ne, ani to nedělejte a přestaňte paštiky kupovat. Výjimkou jsou paštiky dovezené třeba z Francie nebo Itálie, případně paštiky od poctivých malých výrobců. Ty jsou vyrobené z masa a kvalitních surovin. Když ale zjistíte jak snadné je vyrobit si domácí paštiku, tak vám ani tyhle nebudou stačit a nebudou se vám zdát dost dobré.

Náklady na obyčejnou domácí „játrovku“ jsou naprosto směšné. Kilo jater koupíte za cenu okolo 60 Kč, přidáte koření, sůl, vejce, smetanu, máslo. Cena mírná, chuť neodolatelná.

U nás doma se naposledy zkoušela paštika zvěřinová - a to konkrétně srnčí. Doplněná brusinkami a portským vínem. Žádná mouka, žádné éčka, žádné druhojakostní maso.

Suroviny

800 g srnčího masa - můžete použít ořez, ten je ideální
4 červené cibule
150 g másla
100 ml portského vína
250 ml smetany
1 vejce
sůl a čerstvě umletý pepř
dvě hrsti brusinek
trocha oleje

Postup

Maso na paštiku smažím i peču v litinovém hrnci. V tom si na plotně rozehřejeme trochu oleje. Vsypeme maso, které jsme osolili a opepřili. Osmahneme a přidáme cibuli, nakrájenou na velké kusy. Chvilku společně restujeme. Asi pět minut.

Zalijeme portským vínem, které necháme vyvařit, asi dalších pět minut. Můžeme zalít trochou vody (asi 100 ml) a dáme péct do trouby, na 150 °C, 60 minut.

Upečené maso necháme v litiňáku vychladnout. Potom k němu přidáme vychlazené máslo, smetanu a vejce a ponorným mixérém rozmixujeme. Nemusí to být úplně dohladka, výborné bude i když vám zůstanou v paštice kusy pečeného masa. Nakonec vsypeme brusinky a promícháme.

paštika s chlebem

Směs nalijeme do formy na srnčí hřbet, kterou jsme vyložili potravinářskou fólií a tuto formu dáme do vodní lázně. Voda by měla dosahovat to 3/4 výšky srnčího hřbetu. Kdo chce, může si paštiku zavařit i do sklenic nebo do keramických mističek s pokličkou - kokotek.

Paštiku dáme do trouby vyhřáté na 150 °C a pečeme asi hodinu a půl.

Doporučuji odolat a paštiku vytáhnout vychlazenou z lednice až na druhý den.

Dobrou chuť přeje elly.