Foto: zachranjidlo.cz
Cukroví bude fajn ve sklepě
Skladujte cukroví zabalené na tmavém a chladném místě. Část z něj můžete zamrazit a ponechat si ho na brzké jarní měsíce, kdy vám sladké přijde ještě víc k chuti. Pokud návštěva přinese další vánočku, nakrájejte ji a v uzavíratelném sáčku ji dejte do mrazáku. Postupně lze odebírat takové množství, které právě sníte.
Pozor na cibuli v bramborové salátě
V bramborovém salátu se nejrychleji kazí čerstvá cibule - lepší je zamíchat ji třeba jen do půlky salátu a až se spotřebuje, přidat cibuli i do zbytku. Tím se prodlouží jeho trvanlivost. Skladujte ho na studeném místě přikrytý potravinovou fólií.
Banány a spol. do ledničky nepatří
Exotickému ovoci obecně nesvědčí velký chlad, proto ho nechávejte v pokojové teplotě. Jedná se například o ananas, banány, mango, avokádo nebo kiwi. Citrusy vydrží déle v lednici, pokud jsou už hodně zralé, nezralé může zůstat v pokojové teplotě. Jablka a hrušky vydrží zpravidla déle v chladu (pokud nemáte chladnou chodbu, raději je dejte do lednice do přihrádky pro zeleninu). Naříznuté ovoce a ovocné saláty vydrží déle v teplotě blízko nuly, je ale nutné je rychle zkonzumovat.
Proč tohle řešit?
Z terénního výzkumu Mendelovy univerzity v Brně vyplývá, že průměrný obyvatel brněnského sídliště vyhodí za rok téměř 54 kilogramů jídla. V celé EU pak domácnosti mají
na svědomí více než polovinu vyhozených potravin. Zužitkováním jídla ušetříte peníze a bude to mít i nemalý ekologický dopad. Jídlo, které se vyhodí, totiž podle Organizace pro výživu a zemědělství OSN zabírá 28 % zemědělské půdy, kvůli které se mimo jiné kácí deštné pralesy.
Nový komentář
Komentáře
Tak já naštěstí v salátu cibuli ráda nemám, takže je salát vždy v pohodě.
Nakrájenou cibuli spařím vařicí vodou a salát vydrží bez problémů několik dní.
Cibuli dávám a ty tři dny salat v pohodě vydrží. Teda když se nesní. Sklep nemám, cukroví dávám do špajzu a nikdy žádné nevyhodíme. Ani nezamrazujem.
U nás doma se cibule spaří, buď osolenou vodou s octem a olejem, nebo pokud někdo používá Moravanku nebo podobnou směs, tak nálevem, přivede se do varu a buď cibuli do něj nasype nebo nalije na cibuli. Nechá se vychladnout. Do salátu dáváme částečně i s tím lákem. Salát vydrží od 23.12. kdy ho děláme až do Štěpána i víc. Ale to už je většinou snězený. Muž se musel odnaučit dělat ho největší hrnec, když chtěl o Vánocích jíst i něco jiného než bramborový salát.