5fd34ed32879aobrazek.jpg
Foto: zachranjidlo.cz

Cukroví bude fajn ve sklepě

Skladujte cukroví zabalené na tmavém a chladném místě. Část z něj můžete zamrazit a ponechat si ho na brzké jarní měsíce, kdy vám sladké přijde ještě víc k chuti. Pokud návštěva přinese další vánočku, nakrájejte ji a v uzavíratelném sáčku ji dejte do mrazáku. Postupně lze odebírat takové množství, které právě sníte.

Pozor na cibuli v bramborové salátě
V bramborovém salátu se nejrychleji kazí čerstvá cibule - lepší je zamíchat ji třeba jen do půlky salátu a až se spotřebuje, přidat cibuli i do zbytku. Tím se prodlouží jeho trvanlivost. Skladujte ho na studeném místě přikrytý potravinovou fólií.

Banány a spol. do ledničky nepatří
Exotickému ovoci obecně nesvědčí velký chlad, proto ho nechávejte v pokojové teplotě. Jedná se například o ananas, banány, mango, avokádo nebo kiwi. Citrusy vydrží déle v lednici, pokud jsou už hodně zralé, nezralé může zůstat v pokojové teplotě. Jablka a hrušky vydrží zpravidla déle v chladu (pokud nemáte chladnou chodbu, raději je dejte do lednice do přihrádky pro zeleninu). Naříznuté ovoce a ovocné saláty vydrží déle v teplotě blízko nuly, je ale nutné je rychle zkonzumovat.


Proč tohle řešit?

Z terénního výzkumu Mendelovy univerzity v Brně vyplývá, že průměrný obyvatel brněnského sídliště vyhodí za rok téměř 54 kilogramů jídla. V celé EU pak domácnosti mají
na svědomí více než polovinu vyhozených potravin. Zužitkováním jídla ušetříte peníze a bude to mít i nemalý ekologický dopad. Jídlo, které se vyhodí, totiž podle Organizace pro výživu a zemědělství OSN zabírá 28 % zemědělské půdy, kvůli které se mimo jiné kácí deštné pralesy.

5fb51142f3fc6obrazek.jpg