Vždycky jsem toužila po varné desce. Je tak hezká, hygienická, prostě úžasná. A když jsem se při zařizování nové kuchyně rozhodovala mezi sporákem a samostatnou troubou a deskou, zvolila jsem jednoznačně desku.
Jste pro sporák?
Sporák o
Sporáky s plynovou troubou pomalu z českých kuchyní mizí a pořizují si je pouze odpůrci těch elektrických. Plynová trouba peče poměrně nerovnoměrně a teplo přichází pouze zespoda. Tomuto trendu se přizpůsobují také výrobci, a tak mezi sporáky s plynovými troubami není ani příliš velký výběr.
Varná deska a trouba jako dva samostatné spotřebiče jsou pochopitelně velmi oblíbenou a také moderní záležitostí. Do nových kuchyní, zejména těch v rodinných domech, se s těmito spotřebiči počítá a celková dispozice kuchyně je pohodlnému přístupu k desce i troubě přizpůsobena. Je zde také myšleno na to, aby bylo kolem varné desky dostatek místa pro přípravu jídla a odložení hrnce nebo pánve, a také abychom nemuseli s pe
Ti, kteří chtějí starý sporák nahradit novými vestavnými spotřebiči, se musejí připravit také na náklady spojené s úpravou kuchyňského nábytku.
Výhodou samostatných trub a desek je samozřejmě velmi široký výběr a nabídka, která uspokojí sváteční kuchaře i kulinářské nadšence. Setkat se můžeme s těmi nejjednoduššími troubami s několika málo funkcemi a ovládáním, pokud možno, ve dvou „knoflících“ i s troubami s digitálním displejem, nepřeberným množstvím funkcí, pečicí automatikou a samočištěním.
Kombi sety
Kombinací volně stojícího sporáku a samostatných vestavných spotřebičů jsou takzvané kombi sety. Na první pohled vypadají stejně jako samostatná deska a trouba, rozdíl je však v jejich umístění. Nelze je totiž instalovat jinak než nad sebe, tedy podobně jako u sporáku. Výrobky j
Ať už přemýšlíme o jakékoliv variantě, neměli bychom se nechat zlákat nízkou pořizovací cenou na úkor vysokých provozních nákladů (např. energetická třída C) nebo dokonce kvality. Přece jen nákup sporáku nebo trouby není investicí na pár měsíců, a zvláště pokud se rozhodneme pro vestavné spotřebiče, měli bychom dát přednost kvalitě a funkcím, které opravdu využijeme.
Nový komentář
Komentáře
Od té doby, co máme doma varnou desku, tak jsem se do ní úplně zamilovala. Hlavně z toho důvodu, že se mnohem lépe čistí. Jen teda mám občas trochu strach, že se s ní něco stane nebo na ni něco spadne, tak jsem si na ni pořídila ještě takový ochranný kryt z http://emako.cz/ochranne-sklenene-panely-na-sporak/
mam plynovou dosku a elektrickou vestavenou troubu a vareni a peceni je radost
Amálie: Vaření na plynu je O.K., ale ta plynová trouba
!! Teď si to nemůžu vynachválit!! Horkovzduška je
.
peguša: taky jsem vyměnila
, neměli jsme nic, v předchozím bytě byl plyn, ale koupila jsem sadu za pár korun v Ikea a slouží skvěle
Jedna moje klientka se přestěhovala z bytu s el.sporákem do bytu s plynovým. A první týden mi volávala a plakala, že na plynu vařit neumí a vzteky to ani nejí.
My jsme asi 10 let měli elektrický sporák, teď jsme si do nové kuchyně pořídili horkovzdušnou troubu a sklokeramickou desku - zatím jsem spokojená (používám to týden
)
Mám varnou plynovou desku sklokeramickou - super na údržbu, vyleštím, je jako nová, troubu horkovzdušnou zvlášť, bohužel dole, prostor v kuchyni neumožnil dát ji výš. Jinak s tou spotřebou (nebo spíš náklady) - sklokeramika vs. plyn - počítaly jsme to se švagrovou a je to plus mínus stejně. Fakt.
*Kotě*:
Taky mě napadl indukční sporák, ale musela bych komplet vyměnit nádobí. Každé se na to použít nedá. Z toho co máme doma, ani jeden hrnec.
Máme už druhý el. sporák se sklokeramickou deskou a nemůžem si ho vynachválit. Starej jsme měli doma asi 8 let, možná 10 a přesunuli jsme ho na chatu. Domů jsme pořídili novej. Plyn doma ani na chatě nemáme, takže jsme volili mezi kladickým el. sporákem a keramickým. Keramika vyhrála. Nelituju. Vaří se na tom skvěle, povrch se čistí dobře, takže i po letech je jak novej. Už bych neměnila.
A já mám ráda elektrický sporák
a na plynovém neumím vařit
Indukce je úžasná věc,
už bych za plyn neměnila
Laura.xy: také mám černou a litinu na tom; mřížku půlenou, přes celou desku. Zatím používám na čištění cif cream. Taky sleduji názory na čištění, které jsou zde uvedeny.
paviocko: díky moc za vysvětlení
ad.astra: z bilezbozi.cz - Nejmodernější sklokeramické desky mohou mít indukční systém, který neohřívá plotnu, ale pomocí elektromagnetické indukce jen nádobí na ní postavené (musí být ze zmagnetizovatelného materiálu, nelze použít jakékoli nádobí). Tím se funkčnost blíží plynové plotýnce, hrnec můžete po vypnutí nechat stát na místě. Z energetického hlediska jsou indukční desky zdaleka nejefektivnější, jsou však také obecně nejdražší.
může mi prosím někdo vysvětlit, abych nemusela hledat, co to je indukční - poučte neznalou
Příští rok mne čeká celková rekonstrukce kuchyně a rovněž sporák budu mít nový. Ale než si nějaký vyberu, budu mít z těch informací hlavu jak kopačák ... protože teď o tom vím tak akorát prd.
Bojím se, abych se nesekla ...
mám kombinovaný sporák-plyn a horkovzdušnou troubu
renike: jenže za kombinaci s indukcí se člověk nedoplatí :o( A ještě aby obměnil kastroly.....
Přesně tohle dilema jsme řešili v srpnu při návrhu nové kuchyně. Sice se mi víc líbí deska + trouba, ale nakonec vyhrál klasickej sporák se sklokeramickou deskou. Byl výhodnej cenově (za cca polovic, než deska s troubou zvlášť), ale hlavně se dělá i šířka 50 cm oproti deskám 60 cm. Takže nakonec jsme si řekla, že 10 cm je v malý kuchyni znát a vyhrál menší rozměr.
ja jsem pro kombinovanou indukcni a sklokeramickou desku