Foto: Shutterstock
Pro správnou chuť tyčinek ve tvaru spirálek je důležité vybrat vhodný druh sýra. Ideální je gouda nebo ementál. Pokud máte rádi výraznější sýry, sáhnout můžete také po parmezánu. Pracujte s ním ale opatrně, aby chuťově nepřebil ostatní ingredience a nepotrápil vaši peněženku. Ke všem zmíněným sýrům se pak krásně hodí anglická slanina nebo prosciutto.
Spirálky se běžně připravují se sušenými i čerstvými bylinkami, ale daleko chutnější budou při použití poctivého bylinkového pesta. Správný poměr pesta navíc zajistí, že spirálky a použité salámy nebudou po upečení tak suché.
Náš tip: Pokud preferujete sladkou variantu, vsaďte na spirálky se švestkovými povidly a čokoládou. Pro ještě lepší chuť je můžete naplnit také vlašskými ořechy a rozinkami.
Na 4 porce budete potřebovat:
- 2 balení chlazeného listového těsta
- 1 skleničku bazalkového pesta
- 60 g goudy
- 150 g anglické slaniny
- 1 vejce na potření
K podávání:
- Majonéza nebo Tatarská omáčk (Spak)
Foto: Spak
Postup:
Jeden plát listového těsta položte na pracovní desku. Potřete ho pestem. Poté přidejte na kousky nakrájenou slaninu. Nakonec navrch nasypte nastrouhaný sýr. Přidejte druhý plát těsta a potřete ho rozšlehaným vejcem. Takto připravené těsto podélně rozkrojíme na poloviny. Poté z kratší strany nakrájejte na proužky. Odebírejte je, stáčejte do spirály a skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Spirálky pečte 15 minut v troubě předehřáté na 195 °C. Po upečení je podávejte s tatarkou nebo majonézou.
Tip: Můžete použít i pesto z jiných bylinek. Skvěle bude chutnat petrželové i rukolové.
Chcete spirálky ještě něčím ozvláštnit? Zkuste se při jejich přípravě inspirovat osvědčenými tipy šéfkuchařů:
- Listové těsto si můžete připravit také doma. Dělá se překládáním vrstev vodového a tukového těsta, kdy se tento proces několikrát opakuje.
- Spirálky můžete před vložením do trouby posypat ještě sezamovými semínky nebo mákem, zlepší to jejich chuť i strukturu.
- Jestli chcete spirálky ozvláštnit, sáhněte místo klasického sýru po uzeném.
Nový komentář