01944d0784ede-obrazek.jpgFoto: Shutterstock

Pro správnou chuť tyčinek ve tvaru spirálek je důležité vybrat vhodný druh sýra. Ideální je gouda nebo ementál. Pokud máte rádi výraznější sýry, sáhnout můžete také po parmezánu. Pracujte s ním ale opatrně, aby chuťově nepřebil ostatní ingredience a nepotrápil vaši peněženku. Ke všem zmíněným sýrům se pak krásně hodí anglická slanina nebo prosciutto.
Spirálky se běžně připravují se sušenými i čerstvými bylinkami, ale daleko chutnější budou při použití poctivého bylinkového pesta. Správný poměr pesta navíc zajistí, že spirálky a použité salámy nebudou po upečení tak suché.

Náš tip: Pokud preferujete sladkou variantu, vsaďte na spirálky se švestkovými povidly a čokoládou. Pro ještě lepší chuť je můžete naplnit také vlašskými ořechy a rozinkami.

ty5.jpg
MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:
Recept na jogurtové tyčinky

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 2 balení chlazeného listového těsta
  • 1 skleničku bazalkového pesta
  • 60 g goudy
  • 150 g anglické slaniny
  • 1 vejce na potření

K podávání:

  • Majonéza nebo Tatarská omáčk (Spak)

947e34acb298b-obrazek.jpg
Foto: Spak

Postup:

Jeden plát listového těsta položte na pracovní desku. Potřete ho pestem. Poté přidejte na kousky nakrájenou slaninu. Nakonec navrch nasypte nastrouhaný sýr. Přidejte druhý plát těsta a potřete ho rozšlehaným vejcem. Takto připravené těsto podélně rozkrojíme na poloviny. Poté z kratší strany nakrájejte na proužky. Odebírejte je, stáčejte do spirály a skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Spirálky pečte 15 minut v troubě předehřáté na 195 °C. Po upečení je podávejte s tatarkou nebo majonézou.

Tip: Můžete použít i pesto z jiných bylinek. Skvěle bude chutnat petrželové i rukolové.

Chcete spirálky ještě něčím ozvláštnit? Zkuste se při jejich přípravě inspirovat osvědčenými tipy šéfkuchařů:

  • Listové těsto si můžete připravit také doma. Dělá se překládáním vrstev vodového a tukového těsta, kdy se tento proces několikrát opakuje.
  • Spirálky můžete před vložením do trouby posypat ještě sezamovými semínky nebo mákem, zlepší to jejich chuť i strukturu.
  • Jestli chcete spirálky ozvláštnit, sáhněte místo klasického sýru po uzeném.