Suroviny na 4 porce:
- 100 g másla
- 120 g mrkve
- 60 g řapíkatého celeru
- 50 g šalotky
- 50 g čerstvého špenátu
- 4 stroužky česneku
- 900 ml zeleninového vývaru (případně vody)
- 150 ml smetany (30%)
- sůl
- mletý bílý pepř
- 4 ks křepelčích (nebo slepičích) vajíček
- 8 plátků slaniny
Postup:
Špenát důkladně propereme ve vodě a necháme dobře okapat v cedníku. V hrnci rozehřejeme máslo, na kterém si orestujeme očištěnou a na kostičky nakrájenou mrkev a celer, později i šalotku. Přidáme polovinu množství špenátu, nakrájený česnek, osolíme a opepříme. Po krátkém restování zalijeme vývarem nebo vodou, ale osobně doporučuji vývar. Povaříme asi 20 minut, dokud mrkev nezměkne. Rozmixujeme tyčovým mixérem a přilijeme smetanu. Ve stejném hrnci znovu přivedeme k varu a na mírném plamenu vaříme asi minutu. Podle potřeby dochutíme, a až teď na závěr přidáme druhou polovinu špenátu, se kterým vše znovu dohladka rozmixujeme a propasírujeme. Navíc můžeme přidat plátek studeného másla ke zjemnění. Hotový krém podáváme v hlubokém talíři nebo misce spolu se zastřeným nebo vařeným křepelčím vejcem a do křupava vypečenou slaninou.
Tip Pavola Pikuláka, šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna: „Ke špenátovému krému se výborně hodí krutony z bílého chleba nebo bagety.“
Foto: Alena Kolaříková
Gnocchi se špenátem, kuřecím masem a parmezánem
Foto: Chef Dejv
Nový komentář