643e6bf86d5c5obrazek.pngFoto: Vyhlídka, Spa hotel Lanterna

Suroviny na 4 porce:

  • 100 g másla
  • 120 g mrkve
  • 60 g řapíkatého celeru
  • 50 g šalotky
  • 50 g čerstvého špenátu
  • 4 stroužky česneku
  • 900 ml zeleninového vývaru (případně vody)         
  • 150 ml smetany (30%)          
  • sůl
  • mletý bílý pepř
  • 4 ks křepelčích (nebo slepičích) vajíček       
  • 8 plátků slaniny

 Postup:

Špenát důkladně propereme ve vodě a necháme dobře okapat v cedníku. V hrnci rozehřejeme máslo, na kterém si orestujeme očištěnou a na kostičky nakrájenou mrkev a celer, později i šalotku. Přidáme polovinu množství špenátu, nakrájený česnek, osolíme a opepříme. Po krátkém restování zalijeme vývarem nebo vodou, ale osobně doporučuji vývar. Povaříme asi 20 minut, dokud mrkev nezměkne. Rozmixujeme tyčovým mixérem a přilijeme smetanu. Ve stejném hrnci znovu přivedeme k varu a na mírném plamenu vaříme asi minutu. Podle potřeby dochutíme, a až teď na závěr přidáme druhou polovinu špenátu, se kterým vše znovu dohladka rozmixujeme a propasírujeme. Navíc můžeme přidat plátek studeného másla ke zjemnění. Hotový krém podáváme v hlubokém talíři nebo misce spolu se zastřeným nebo vařeným křepelčím vejcem a do křupava vypečenou slaninou.

Tip Pavola Pikuláka, šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna: „Ke špenátovému krému se výborně hodí krutony z bílého chleba nebo bagety.“

Zapečené slané palačinky

1.jpg (67 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Gnocchi se špenátem, kuřecím masem a parmezánem

6.jpg (79 KB)

Foto: Chef Dejv

Reklama