spenatovapalacinka7.jpg (124 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

na 8 ks palačinek

  • 2 vejce
  • 250 ml polotučného mléka
  • 120 g čerstvých špenátových listů
  • 1,5 lžičky soli
  • trocha bílého pepře
  • 220 ml vody
  • 250 g hladké mouky

na náplň

  • 220 g měkkého másla
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • sůl a pepř podle chuti
  • 3 prolisované stroužky česneku

nakonec ještě

  • 350 g libové šunky Amálka nebo jiné oblíbené šunky

Postup

Ideální je pracovat s mixérem, ve kterém připravíte celé těsto, včetně rozmixování špenátu.

Do mixéru nalijte mléko, přidejte vejce a špenátové listy. Rozmixujte na hladkou směs. Přidejte zbylé suroviny a opět promixujte. Těsto nechejte deset minut odpočívat a poté usmažte palačinky. Budou trochu silnější než běžné palačinky, na které jste zvyklí.

Měkké máslo vyšlehejte s tvarohem a zakysanou smetanou. Ochuťte solí a pepřem a také stroužkem česneku. Když máte čerstvé bylinky – petržel nebo pažitku, jemně je nasekejte a přidejte do náplně.

Připravenou pomazánku rozdělte na čtyři části a každou namažte jednu palačinku. Nahoru naskládejte plátky šunky. Zamotejte a rozkrojte napůl. Ihned podávejte nebo zabalte do školy, do práce na svačinu.

Dobrou chuť přeje Elly.

Zapečené slané palačinky

1.jpg (67 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Slané palačinky se šunkou a sýrem

2.jpg (114 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama