spenatova8.jpg (129 KB)

Špenátovou polévku můžete uvařit několika různými způsoby. Můžete použít čerstvý nebo mražený špenát. Mražený můžete mi stále po ruce v mrazničce a doporučuji vám vybírat celé nebo nasekané špenátové listy, ne protlak.

Když budete špenátovou polévku vařit na jaře, použijte zhruba 30 listů medvědího česneku. Po zbytek roku můžete použít pesto, které jste si z medvědího česneku připravili na jaře. Kdo tuto možnost nemá, může použít klasické stroužky česneku.

V dnešním článku pro vás mám jak tradiční postup - na sporáku, tak postup s mixérem, který nejen mixuje, ale i vaří. Já ho používám na polévky velice často, protože ušetří práci i čas.

Suroviny

  • 700 g čerstvého špenátu nebo 350 g mraženého špenátu
  • 2 lžíce pesta z medvědího česneku nebo 2 stroužky česneku
  • 1 velká cibule
  • 1 brambora
  • velká hrst vlašských ořechů
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • špetka muškátového oříšku
  • podle chuti pepř
  • 1 až 2 lžičky soli
  • 2 vejce
  • kousek másla (pouze v případě, že budete vařit v hrnci na plotně)

K servírování

  • 3 plátky bílého toastového chleba
  • trocha smetany ke šlehání
  • chilli vločky v mlýnku

Postup v hrnci

Připravte si velký hrnec. V něm rozpusťte kousek másla. Na něj dejte restovat nadrobno nakrájenou cibuli a česnek nakrájený na plátky. Kdo použije pesto z medvědího česneku, orestuje pouze cibuli.

Přidejte vlašské ořechy, na kousky nakrájenou bramboru a špenát. V případě, že používáte čerstvý špenát, nejprve ho trochu nasekejte, ať se vám do hrnce lépe vejde. Promíchejte a zalijte vývarem. Dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem a pestem. 

Vařte asi 15 minut. Poté přidejte smetanu, ještě 5 minut provařte a rozmixujte ve stolním mixéru nebo tyčovým mixérem. Dohladka. Do horké polévky vyklepněte dvě vejce a rychle promíchejte.

Postup v mixéru 

Do nádoby mixéru Tefal Ultrablend Cook dejte špenát. Přidejte nahrubo nasekanou cibuli, bramboru na menší kousky, vlašské ořechy, pesto z medvědího česneku (medvědí česnek nebo česnek). Zalijte vývarem, ochuťte solí a pepřem. Zapněte program SOUP. Rozběhne se vaření.

Až bude na displeji svítit zhruba 10 minut, přidejte smetanu a špetku muškátového oříšku.

Na konci celého programu se polévka rozmixuje. Vyklepněte do ní dvě vejce, nastavte intenzitu mixování 1 a promixujte 20 sekund.

Po dokončení podávejte do talířů. Ozdobte kostičkami opečeného toastového chleba, chilli vločkami a asi lžící smetany.

Polévku podávejte horkou.

Dobrou chuť přeje Elly.

Další polévky na našem magazínu

Polévka z pečené mrkve

DSC_0089-1160x774.jpg (53 KB)

Houbová krémová polévka

houbovykrem.jpg (278 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama