pta.jpg
Foto: Shutterstock

Pátrání po historii názvu „španělský ptáček“ vás zavede až na dvůr císaře Rudolfa II., kde prý vařili také španělští kuchaři. Ti podávali telecí plátky, které plnili a zavinuli. Tak možná odtud. Každopádně španělský ptáček nechybí v žádné školní jídelně a dříve nechyběl ani v žádné restauraci. 

Když na něj použije kvalitní maso z hovězí kýty nebo roštěnku, máte vyhráno. Maso mějte nakrájené na tenké plátky a ještě lehce rozklepejte. Měli byste vybírat kusy masa, které pěkně drží vcelku.

Suroviny

  • 4 velké plátky hovězího masa
  • 2 vejce natvrdo
  • 2 větší okurky v nálevu
  • 1-2 debrecínské párky (podle velikosti)
  • hořčice (skvělá je kremžská nebo nějaká pikantnější)
  • sůl
  • pepř
  • 1 velká cibule
  • trocha hladké mouky
  • sádlo
  • 500 ml hovězího vývaru

Postup

IMG_20210320_160949.jpg (199 KB)
Foto: Alena Kolaříková

Plátky hovězího masa rozklepejte tak, aby vznikl co největší kousek vcelku. Z obou stran ho ochuťte solí a pepřem. Potřete hořčicí a doprostřed dejte čtvrtku vajíčka, čtvrtku okurku a kousek párku.

Zamotejte závitek, utahujte. Nakonec ho svažte potravinářským provázkem nebo spíchněte párátky.

Připravte si hrnec s trochou sádla a ptáčky opečte ze všech stran. Vyndejte je na talíř a ve výpeku opečte nadrobno nakrájenou cibuli. Až je pěkně dozlatova, zasypejte ji přibližně 2 lžícemi hladké mouky. Promíchejte a přidejte 1 až 2 lžíce hořčice. Zalijte půl litrem vývaru. Když nemáte vývar, můžete v nouzi použít i vodu, ale s vývarem bude omáčka mnohem chutnější.

Rozmíchejte jíšku a vraťte do hrnce ptáčky. Teď máte dvě možnosti. Buď nechejte na plotně, na mírnou teplotu, přibližně hodinu až dvě (záleží na kvalitě a vyzrálosti masa). Nebo zapněte troubu, na 150 °C a nechejte v troubě upéct doměkka. Občas promíchejte, ptáčky otočte.

Vyndejte z pekáče, nakrájejte na plátky. Ideální příloha je rýže.

Dobrou chuť přeje Elly.

Hovězí závitky plněné chřestem a sušenými rajčaty

1.jpg (127 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Vietnamské závitky smažené i nesmažené

2.jpg (176 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Vepřová roláda se špenátem, kukuřicí a máslovou mrkvičkou

3.jpg (44 KB)

Foto: Jana Nováková

Reklama