obrazek.jpgFoto: Babiččina volba

Ingredience na 6 bochánků:

  • 350 g špaldové hladké mouky (až 200 g můžete vyměnit za celozrnnou špaldovou mouku – jako my v tomto receptu)
  • 40 g mletých vlašských nebo lískových ořechů
  • 2 vejce
  • 50 g třtinového cukru
  • 20 g (1/2 kostky) čerstvého droždí
  • 90 g rozpuštěného másla
  • 100 ml vlažného plnotučného mléka
  • citronová kůra z chemicky neošetřeného citronu

Postup:

Začněte tím, že si necháte vzejít kvásek. Do misky nadrobte droždí, přidejte pár lžic vlažného mléka, asi lžíci cukru a rozmíchejte v kašičku. Na teplém místě kvásek vzkypí do 15 minut. Pokud se tak nestane, můžete mít špatné droždí a kvásek založte znovu.

Mezitím si ve velké míse přichystejte směs přesáté mouky. Utvořte uprostřed důlek. Do něj vklepněte vejce, přilijte rozpuštěné máslo, cukr i citronovou kůru. Do této směsi přidejte i celý kvásek a začněte zpracovávat těsto.

Podle potřeby doplňte mléko, promíchejte a zapracujte rukou hladké nelepivé těsto. Správné kynuté těsto je pružné, nelepí. Zapracujte ho ještě pár minut rukou, aby se přirozeně zahřálo. Uložte v míse pod utěrku a nechte 45 minut kynout nebo než zdvojnásobí svůj objem.

Nyní vytvarujte bochánky. Těsto si rozdělte na 6 stejně velkých kusů. Každý bochánek zpracujte rukama. Utvořte menší placku a její růžky ohněte pod těsto, tím vznikne navrchu úplně hladký bochánek. Na jeden plech se vejdou 2-3, podle velikosti. Tam je nechte pod utěrkou dalších 15-20 minut kynout.

Nyní rozehřejte troubu na 170 stupňů. Nakynuté bochánky poctivě potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte plátky mandliček. Pečte 20-25 minut dozlatova. Kontrolujte špejlí. Pokud náhodou mazanec praskne, vůbec to nevadí a platí, že mašle vše spraví.

Zdroj receptu: Babiččina volba

Nebo raději vyzkoušíte tento recept:

Tvarohové koblihy s malinovou omáčkou

4.jpg

Foto: Alena Kolaříková