e0cfc4-lichorerisnice.jpeg (310 KB)Foto: Alena Kolaříková

Co je vlastně lichořeřišnice, kterou jsme použili na omáčku?

Lichořeřišnice je rostlina, která je známá svými blahodárnými účinky na zdraví. Tato bylinka, původem z Jižní Ameriky, si získala oblibu díky svým antibakteriálním a protizánětlivým vlastnostem. Lichořeřišnice je často využívána jako přírodní antibiotikum, které pomáhá při léčbě infekcí dýchacích cest, močových cest a při nachlazení.

Díky vysokému obsahu vitamínu C může lichořeřišnice posilovat imunitní systém a pomáhat tělu efektivněji bojovat proti infekcím. Její konzumace může rovněž podporovat detoxikaci organismu a zlepšovat trávení. Lichořeřišnice se dá konzumovat ve formě čaje, tinktury nebo jako součást salátů, kde její listy a květy přidávají pikantní chuť.

Při jejím užívání je důležité dbát na doporučené dávkování, protože nadměrné množství může způsobit podráždění žaludku. Díky svým účinkům je lichořeřišnice ceněná jako přírodní lék.

Suroviny

  • 400 g špaget
  • 2 šalotky
  • 100 g Staročeské slaniny
  • 400 g lesních hub (směs oblíbených nebo těch, které najdete)
  • sůl, pepř, drcený kmín
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • olivový olej

omáčka

  • asi 15 listů lichořeřišnice a pár květů
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • sůl a pepř na dochucení
  • 5 lžic nastrouhaného parmezánu

Postup

Ve velké pánvi zahřejte olivový olej a dejte na něj opékat nadrobno nakrájenou šalotku, nasekaný česnek a na malé kostičky nakrájenou slaninu. Až začne cibule lehce tmavnout, přidejte nakrájené houby. Ochuťte solí, pepřem, kmínem a opékejte dokud houby nezměknou. Poté je zalijte vodou nebo vývarem (máte-li), přiklopte poklicí a duste asi 20 minut. Záleží i na tom, jaké máte houby. Třeba václavky je potřeba podusit delší dobu.

Poté sundejte poklici, odvařte přebytečnou tekutinu a zjemněte smetanou.

Mezitím, co se dusí houby, uvařte špagety v osolené vodě.

A připravte omáčku z lichořeřišnice. Listy i květy rozmixujte. Dejte ho kastrůlku, zalijte smetanou, dochuťte solí a pepřem a chvilku povařte. Vmíchejte nastrouhaný parmezán, který omáčku zahustí. Nevařte dlouho, aby lichořeřišnice neztratila své zázračné účinky.

Do pánve k houbám přidejte scezené špagety a ještě přidejte trochu vody, ve které se vařily těstoviny. Promíchejte a minutu, dvě provařte.

Do talíře dejte trochu omáčky, nahoru špagety s houbami a ozdobte květy lichořeřišnice a parmezánem.

Dobrou chuť přeje Elly.

3c10b6e63a67e-pe5.jpg
MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:
Houbový pekáček