DSC_0055.jpg (86 KB)

Kouzlo italské úpravy těstovin spočívá v jednoduchosti a kvalitě surovin. To platí i u oblíbených těstovin carbonara.

Jednou na ně používám špagety, jindy linguine. Na co máme zrovna chuť. 

Podle originálního italského receptu je do těchto těstovin nejlepší použít pancettu. V klidu ji můžete nahradit kvalitní anglickou slaninou. Vajíčka – jedině domácí nebo z prověřeného chovu. Parmezán – jedině kvalitní.

Suroviny

  • 400 g linguine nebo špaget
  • olivový olej
  • 150 g pancetty nebo jiné velice kvalitní slaniny
  • 6 žloutků
  • 100 g parmezánu
  • sůl a pepř

Postup

Ve velké pánvi nebo hrnci, podle toho co vám více vyhovuje, si zahřejte asi tři lžíce olivového oleje. Na něm osmahněte na kostičky nakrájenou pancettu. Pěkně dokřupava.

Těstoviny uvařte, jak máte rádi. Doporučuji příliš nerozvařit a použít dostatečně osolenou vodu. Hrnek vody, ve které se těstoviny vařily, si nechejte stranou.

Žloutky smíchejte s najemno nastrouhaným parmezánem. Ideální je použít metličku a krásně je vyšlehat, aby vznikla nadýchaná směs.

Do velké pánve k pancette vsypejte scezené těstoviny a promíchejte, prohřejte. Stáhněte z plotny, vlijte žloutky s parmezánem a rychle promíchejte. Opravdu mimo plotnu. V opačném případě se vám teplem srazí a nevznikne příjemná krémovitá konzistence. Nezapomeňte ochutit čerstvě namletým pepřem.

Pro krémovější a méně suché těstoviny přidejte ještě vodu, kterou jste si nechali stranou. Nejprve třeba jen půl hrnku. Pořádně promíchejte a uvidíte, jestli to bude chtít ještě nebo bude stačit. Každému vyhovuje něco jiného.

Na talíři ještě lehce posypejte parmezánem a podávejte.

Dobrou chuť přeje Elly.

Špagety - rychlé a chutné jídlo

Chřestové špagety

spagetychrest.jpg (92 KB)

Špagety Alfredo

alfredo.jpg (81 KB)

Snadné špagety se slaninou a špenátem

spenat.jpg (245 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

TÉMATA:
ITÁLIE ŠPAGETY