Zajímavý druh dýně, který dostal svůj název podle toho, že po upečení či uvaření se dužina rozpadá na vlákna podobná špagetám. Dnes si ji zapečeme s mletým masem, příště můžete její dužinu použít místo těstovinové přílohy a přidat třeba maso s omáčkou nebo restovanou zeleninu.
Špagetovou dýni můžete upéct nebo uvařit. Většinou se vaří vcelku, pouze ji musíte na několika místech propíchnout ostrým úzkým nožem. Já ale doporučuji dýně raději péct. Pečením totiž získají výraznější a zajímavější chuť. Stejně jsme to udělala i s dnešní dýní.
Nejprve špagetovou dýni rozkrojíme podélně napůl. Pracujeme opatrně, dýně je poměrně tuhá. Lžící vybereme semínka a obě poloviny dýně dáme na plech vyložený pečícím papírem. Buď řeznou stranou dolů nebo nahoru. To už záleží na nás. Pokud zvolíme variantu řeznou stranou nahoru, můžeme dužinu rovnou dochutit kořením, bylinkami, osolit, přidat trochu olivového oleje, nebo másla. Takto připravená dýně se bude péct hodinu, hodinu a půl, při 180 °C.
Teď máte připravený základ na mnoho dalších jídel. Třeba na dnešní dýni zapečenou s mletým masem a několika druhy sýra.
Suroviny
- 1 špagetová dýně
- 400 g mletého masa (směs vepřové a hovězí)
- 1 cibule
- 3 lžíce nasekaného česneku
- slunečnicový olej
- 150 ml smetany ke šlehání
- 150 g nivy
- 150 g goudy
- parmezán na posypání
- sůl a pepř
- zelená petrželová nať
Postup
Špagetovou dýni si upečte podle návodu v tomto článku. Mezitím, co se peče, si připravte náplň.
Ve velké pánvi rozehřejte oleje a osmahněte na něm cibuli nakrájenou najemno. Přidejte česnek a ještě dvě až tři minuty opékejte. Přidejte mleté maso. Osolte, ochuťte pepřem a opečte, až maso změní barvu.
Přidejte smetanu a pět minut společně povařte. Stáhněte z plotny a nechejte vychladnout. Čekejte, až se dopeče dýně.
Do studené směsi masa a smetany nalámejte kusy nivy, nahrubo nastrouhejte goudu (nebo nakrájejte na kostičky). Použít můžete i jiný sýr, který máte rádi a aktuálně ho máte v lednici. Vmíchejte nasekanou petrželovou nať.
Směs naplňte do upečené špagetové dýně. Nakonec zasypejte strouhaným parmezánem.
Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C (ještě pořád zapnutá z toho, jak jste pekli dýni), asi 15 minut.
Dobrou chuť přeje Elly.
Další dýňové pochoutky na našem magazínu
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Dělám jinak, ale taky super :-)
To vypadá výborně.
Dýni nejím
elly — #6 Aha, to jsem nevěděla, zrovna špagetovou dýni jsem ještě nezkoušela. Zapékala jsem cuketu nebo lilek a ty se tak dlouho nedělají, to je pravda.
paníliška — #2špagetová dýně se peče celkem dlouho. Za tu dobu než se upeče, tak by maso bylo vysušené a nedobré, ani sýry už by nechutnaly dobře.
to může být dobré
dyně moc nemusím
To bude skutečná dobrota. Jen bych dýni s masem pekla najednou.
Dýní a druhů mám strašně moc a každý recept vítám. Tento zkusím s masíčkem králičím a trochou vepřového a také ty sýry tolik míchat nebudu...