7 receptů s Madetou od našich čtenářek

Slaný dort
5ea81a1d3c9feobrazek.jpg
Edita S.

Ingredience:
Toustový chléb 12 plátků bílého + 12 plátků tmavého

1. pomazánka: jihočeské čerstvé máslo + jihočeská zlatá niva 2 ks
2. pomazánka: Madeta jihočeské pomazánkové tradiční šunka 2 ks
3. pomazánka: Madeta jihočeské pomazánkové tradiční křen 2 ks

Na ozdobu:
2 ks pomazánkového másla tradiční bez příchutě, jemný tavený sýr Madeland, strouhaný Madeland 45%, šunkový salám, trvanlivý salám s ozdobným okrajem, cherry rajčátka, salátová okurka, nakládané kukuřičky, salát

Postup:

  1. Vše se dělá rovnou na podložku, na které to již zůstane!
  2. Na plech ( tácek) si dáme omytý a řádně osušený salát. Na něj poskládáme ve dvou sloupečkách a třech řadách šest plátků světlého toustového chleba, (Snažíme se, aby mezi plátky nebyly žádné mezery). Na plátky chleba namažeme 1. pomazánku.  Na ni poskládáme šunkový salám a opět potřeme trochou šunkového pomazánkového másla. Další vrstvu tvoří 6 plátků tmavého toustového chleba na který dáme 2. pomazánku. Opět rozetřeme po celé ploše a dáme na ni další vrstvu složenou z 6 plátků světlého toustového chleba. Tuto vrstvu potřeme 3. pomazánkou. Poslední vrstvu tvoří 6 plátků tmavého toustového chleba.
  3. V mističce si smícháme tavený sýr Madeland, 2 celá pomazánková másla a rozdrcené 3 stroužky česneku. Touto směsí potřeme vrch dortu,dlouhé a kratší boční strany.

Sýrová mísa
5ea81a4303706obrazek.jpg
Lenka P.

Na přípravu jsem použila Jihočeskou Nivu i plátkový sýr Madeland.

Velikonoční jidáše ze slané Jihočeské Nivy
5ea81a720e151obrazek.jpg
Miroslava M.

Plněná brambora čtyřmi druhy sýrů
5ea81a9ad8395obrazek.jpg
Alena H.

Uvařené brambory ve slupce vydlabu a naplním směsí sýrů - balkán, niva, tavený sýr a eidam, přidám opraženou slaninu a nechám zapéct v troubě.

„Mexická“ polévka
5ea81ac7542e1obrazek.jpg
Timea F.

V této polévce najdete všechny druhy luštěnin, přes fazole, cizrnu, čočku, hrách až po pohanku, či bulgur. Polévka se dělá na rajčatovém základu s velkou porcí pálivého koření. Samotný závěr polévky se zjemňuje zakysanou smetanou a sýrem, který tradičně volíme od Madelandu. Tato polévka nemá chybu, úžasně chutná, zasytí a ještě druhý den o ní všichni vědí. Je naší oblíbenou a naučila nás ji vařit naše babička.

Velikonoční zajíčci
5ea81afcbef51obrazek.jpg
Martina Š.

Celá rodina milujeme sýry a většinou je jíme v jejich neupravené verzi, jen nakrájené na kostičky nebo plátky. Pro soutěž jsem si vybrala nivu – tu máme moc rádi. Do teplých jídel ji používáme do omáček, zapečených těstovin, masových rolád nebo na pizzu. Častěji ale jako pomazánku nebo jen navrch těstovin.

Nyní jsem upekla velikonoční houstičky ve tvaru králíčků. Je to jen obdoba klasických houstiček. Dcera byla nadšená. Recept na houstičky podle libosti upravuji o zakysanou smetanu, sýry, rajčata, semínka nebo i ořechy a sladké varianty. Co doma zrovna najdu. Nivu jsem použila do části těsta a z druhého balíčku udělala pomazánku. Díky Vaší soutěži si rodinka pochutnala na domácích houstičkách s nivovou a vajíčkovou pomazánkou.

Jarní sýrové koláče s bylinkami
5ea81b2f66e21obrazek.jpg
Edita V.

Těsto:

  • 500g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 100g rozpuštěného másla (může být i sádlo)
  • 50g strouhaného Madelandu
  • hrst nadrobno nasekaných spařených kopřiv
  • kostka droždí (42g)
  • 250ml mléka
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli

Náplň:

  • 1 vanička polotučného tvarohu
  • 1 žloutek
  • 1 balení Nivy Madeta (110g)
  • hrst sekaných bylinek (může být pažitka, kopřivy, nebo petrželka...)
  • 2-3 stroužky lisovaného česneku
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Z droždí, cukru, teplého (ne horkého) mléka necháme v misce vzejít kvásek.
  2. Do velké mísy dáme mouku se solí a zamícháme, pak přidáme vejce, vlažné rozpuštěné máslo, najemno strouhaný Madeland, kopřivy a vzešlý kvásek.
  3. Vypracujeme vláčné těsto, které poprášíme moukou a necháme kynout v teple cca 60 minut.
  4. Mezitím si připravíme náplň tak, že prošleháme tvaroh se žloutkem, přidáme strouhanou Nivu, bylinky, česnek a ochutíme solí a pepřem.
  5. Vykynuté těsto vyválíme asi 1 cm silný plát a vykrajujeme kolečka (já použila na vykrajování sklenici a dnem jsem do koláčů vytlačovala důlky na náplň.
  6. Na vykrojená kolečka klademe lžičkou náplň a opatrně rozetřeme ke krajům, můžeme dozdobit nasekanými olivami, jarní cibulkou, nebo restovanou slaninou, jak kdo má rád. Klademe na plech vyložený pečícím papírem.
  7. Kraje koláčů potřeme rozšlehaným vejcem.
  8. Plech vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 170 C dozlatova.

Madeland snižuje objem plastu

Oblíbený Madeland mění svůj obal. Nejde však pouze o změnu kosmetickou, ale také ekologickou. Madeta se i nadále snaží myslet na přírodu. Seznamte se s tím, proč je nový obal šetrnější k přírodě.

Najít Madeland podle nového obalu bude jednoduché. Zelená barva zůstává, jen je teď mnohem výraznější. Větší rozdíl poznáte u ostatních variant, jako je light, Fit či uzený. I ty budou nově v zeleném designu.

Nový obal Madelandu není jen zářivě zelený. Je tvořen z 93 % z tzv. mono plastu, tedy jednosložkového plastu, který lze lépe recyklovat. Obal navíc obsahuje mnohem méně plastu než jeho předchůdce, jeho užíváním ušetříme ročně až 18,7 tun plastu, přesněji PET/PE.

Více na MADETA.CZ

logo-novy-madeland-original-v3-3284-.jpg

Čtěte také: