Poprvé jsem o keramických nožích slyšela nedávno v nějakém televizním pořadu. Tam na ně pěli samou chválu. Proti nožům ocelovým mají prý řadu unikátních vlastností a výhod: Kromě vysoké ostrosti keramické čepele nekorodují, nepohlcují chutě a pachy krájených potravin, ovoce ani zelenina po použití nezhnědne. Potraviny navíc nezískaji kovovou pachuť a uchovají jídlu důležité vitaminy a enzymy. Nemusí se tak často brousit a mají dlouhou životnost.
Zajímalo by mě, jestli máte s keramickým nožem zkušenost, a jak jste spokojená.
Je to opravdu takový zázrak?
Nový komentář
Komentáře
Já jsem si vybavila celou kuchyni noži značky Dellinger. Jsou to nože z kvalitní oceli, která se vyznačuje opravdu velkou tvrdostí. Nakoupila jsem je přímo z jejich eshopu https://dellinger.cz/cs/114-kuchynske-noze , kde máte nad 3 tisíce korun dopravu zdarma.
Jsou perfektni, nejlevnejsi jsem nasla tady:
www.nejlevnejsikeramickenoze.cz
Jsem s nimi naprosto spokojena!
Vyzkoušela jsem ho na jedné párty, sice je drahý, ale možná na vánoce ho dostanu. Je dobré, že se nemusí brousit
Suzanne — #21 Jsem pro
Ať si klidně krájí čím chtějí, ale tvrdit mi, že plastové nože neničí oproti nerezu tkáň je prostě nesmysl. Při použití kvalitního kovu k žádné oxidaci nedochází, protože ten nijak s organickými kyselinami prostě nereaguje (narozdíl od plastu, který musí být speciální) to by jinak všichni kuchaři, doktoři, řezníci atd. měli velký problém.
mei_mei — #14 Já navrhuji všechny příznivce keramických nožů, kteří mají z těchto dobrý pocit, exemplárně potrestat.
Nejsem chemik, takže o ničení či neničení vitamínů nemůžu odborně diskutovat, ale faktem je, že keramický nůž jsem si pořídila - jeden kus :-) a jsem s ním zatím moc spokojená. Nerez nože se mi nikdy nepodařilo nabrousit tak, jak ostrý je ten keramický. Nakrájí úplně všechno bez problémů, samozřejmě kromě zmrzlého masa a potravin, kde je třeba při krájení používat nůž jako páčidlo. Ale to moc často nedělám.Takže spokojenost.Ale jse pravda, že je hodně ostrý a je třeba dávat velký pozor, což jsem zrovna včera neudělala a pěkně jsem se řízla ( ale to je můj problém).
Můj manžel je blázn do kudel jako takových. Škrabku už mám druhou. Tu první jsem asi vyhodila se šlupkama. A ten můj dobrák koupil další. Nůž máme též, ale já s ním moc nekrájím....nějak mi to nejde.
mei_mei — #14 třeba zachováš víc přidaných chemikálií, postřiků, zbytků hnojiv, dusičnanů... a to taky není k zahození, ne?
Eva_Fl — #13 Proč? Mně by zrovna zajímalo, jak je to s keramickými noži v USA ...
vlastně jsem o něm kdysi taky uvažovala, zda do toho investovat....pak jsem prostě zapomněla. Doma mám elektr. brousič nožů, takže není problém.
Jestli mě něco na něm láká, tak to, že se nemusí brousit. Štve mě broušení nožů. já to jen přešmidlám ocilkou, ale když chci nože pořádně nabrousit - tak musím říct druhé polovičce - a tomu to trvá než dojde na skutek.
Solei — #11 Tady nejde o to, že vitamíny vytečkou, ale ve stykeu s kovem prudce oxidují a ztrácejí tím své prospěšnbé vlastnosti. Bohužel je tato oxidace přenášena i štávami, takže se znehodnotí do hloubky cca 2mm od řezu. Myslím, že to tak hrozné není.
Je fakt, že keramický nůž se nelepí a to považuji za jejich hlavní klad. Chtěla bych ho domů, ale můj přítel proti tomu protestuje, s tím, že to vypadá jako hračka pro děti a on se pořezal.
kačinka — #4 Bože to jsou kecy! Prej" aspoň mám pocit, že něco dělám pro zdraví rodiny"
no nevim nevim, ale při dnešní kvalitě ovoce a zeleniny se o zdraví rodiny moc mluvit nedá... Kde je nějaký vědecký důkaz, že při krájení ovoce těmito noži se zachová víc vitamínů?? Nikde, jsou to jen bláboly obchodníků.. stejně tak jako se tady dřív diskutovalo nad kvalitou BIO potravin...
Boze boze.

RenataP — #10 ovoce a zelenina obsahují kyseliny, které na vzduchu oxidují tím vzniká hnědá barva.
Pokud někdo používá nerezový nůž tak krájený materiál opravdu nemůže chemicky reagovat... maximálně pokud je nůž nekvalitní tak se nerez ocel může poškodit.
Keramický nůž je ostrý, ale taky jako každá keramika velmi křehký, to znamená, že časem se to ostří poškodí a pak už ho nikdy nikdo nenabrousí (vím, že je to kvalitnější materiál než květináč, ale chová se to stejně)
Ten kdo používá kvalitní ocelové (ideálně kované) nože a jednou začas není líný použít na něj ocilku či brousek má něco co mu vydrží celý život... což se o keramických nožích říct nedá.
taky se dřív tvrdilo, že když budete zeleninu trhat a né krájet tak nebude ztrácet vitamíny
proboha baby, zapojte rozum, to všechno jsou kraviny°
1. při krájení je menší množství poškozených buněk než při trhání
2. pokud rozříznete buňku, představte si to jako vajíčko, když ho rozklepnete tak vyteče, z toho vyplývá, že všechny buňky, které přijdou do kontaktu s nožem budou poškozeny bez ohledu na použitý materiál
3. plocha na řezu je oproti ostatnímu povrchu plodu minimální takže se nedá předpokládat, že všechy vitamíny vytečou v místě kde jste krájely
4. vitamíny a enzymy jsou součástí biochemického procesu ˇ95 % je jich v buňkách takže, dokud buňka žije tak tyto látky zpracovává, z toho vyplývá, že rostlina ztrácí vitamíny nejen v době kdy roste, ale okamžitě po sklizni a celým povrchem (tedy mnohem dříve než se dostane k vám do ledničky a pak pod nůž)
- nebo snad máte pocit, že když se říznete do prstu a teče vám krev tak je to pro množství vitamínů které máte v těle nějakým způsobem ohrožující?
Solei — #1 souhlasím... ovoce mi zhnědne (jablko) i když ho jen ukousnu, ale nevím, můžu mít kovové zuby... nebo když ho jen rozlomím, takže asi máme kovový vzduch...manžel dělá s kovem, je možný, že to tahá domů v odéru
Keramický nůž jsem ještě neviděla, leč na něj slyšela také chválu, prý je navždy ostrý a to mě láká, v naší domácnosti, kde je všechno tupý jak...
Kdysi se používaly železné nože, které opravdu ovlivňovaly chuť zeleniny. Kdo v dnešní době používá jiné než nerezové kovové nože? Ty řeči o tom, že kovový nůž reaguje s ovocem a zeleninou považuji za stejný mýtus jako množství železa ve špenátu. Prostě to platilo v době přednerezové.
Keramické nože používám já i moje mamka, taky škrabku. Ovoce a zelenina údajně neztrácí při krájení vitamíny. Fakt je, že krájí dobře a nejépe se mi osvědčili na sýry, které se na běžné nože při krájení lepí. Keramickým nožem se mi sýry krájí lépe a lépe se pak čistí.
Na druhou stranu jeden už mám odštíplý, protože manžel krájel zmrzlé maso a přitom nožem "páčil"
a mamce se zase kousek odštípl, když jí spadl na zem
. Krájíme s nimi ale bez problémů dál.
Na youtube jsem před zakoupením tyto nože našla a bylo tam mimo jiné i video, jak ho upustili z výšky cca 150 cm na dlažbu a nůž to vydržel, záleží asi, jak dopadne.
Já jsem s nimi rozhodně spokojená
Taky nad ním uvažuju.
Zkusenost nemam a asi mit ani nebudu. Pry je to haklive na zachazeni a me padaji neustale veci z ruky.