Ahoj na Ženě -in,
urodilo se nám pár dýní,
chtěla bych ta semínka z nich
nějak usušit na mlsání, ale nevím jak.
Má někdo zkušenosti, jak je usušit nebo
upražit, aby vydržela? Teda pokud vydrží...
Případně i nějaké šikovné nápady na zužitkování té dužiny.
Díky za rady zkušenějších.
Jatunka
Nejsem žádný šikula, a už vůbec ne pěstitel dýní, a právě proto velmi oceňuji vaše pěstitelské úspěchy. Pod mou péčí totiž hyne i kaktus.
Co s tím, krom výroby halloweenských strašidelných svítících hlav fakt nevím, ale čtenářky jistě ano.
Poradíte Jatunce?
Nový komentář
Komentáře
díky všem za recepty a nápady.
unique22: zajímavý recept...dík
Z dýně dělá skvělou omáčku přítelovo máma - dýně se nastrouhá, smíchá s česnekem, případně kořením dle chuti a zavaří se. Je to skvělé pod maso, ale i např. jako omáčka na špagety. To samé se dá udělat z jablek.
Zdravím další pěstitelku u které byla letos nadúroda
Když chceš usušit semínka, musíš je napřed dobře vyprat, aby byla bez slizu. Pak to dej na nějakou podložku na čistý papír sušit - nejlíp na radiátor nebo jiné teplé místo a často převracej a prohrabuj. Suché to je, až když jde semínko přelomit.
Mám dotaz. Nevíte kde se dají sehnat semínka malých různě barevných dýní, které slouží jako dekorace?
jinak na netu spousta receptů z dýně,já většinou čerpám z www.labuznik.com
Ahojky, se sušením nevím,ale myslím si že stačí jenom rozprostřít na misku a nechat uschnout,ale z dýně děláme kompot a děti ho maj hrozně rádi
Ananasový kompot z dýně
Ingredience:
3 kg dýně,
2 l vody,
2 ČL kyseliny citronové,
1/2 kg pískového cukru,
celá skořice,
hřebíček,
1 velká plechovka ananasového kompotu nebo ananasový džus
(nebo několik kapek ananasové tresti),
citron.
Příprava:
1. způsob:
Dýni rozkrojíme a odstraníme měkkou dužinu s jádry. Oloupáme a pokrájíme na kostičky. Ve vodě rozpustíme kyselinu citronovou a na 24 hodin do tohoto nálevu vložíme kostičky dýně. Druhý den přidáme cukr, kousek celé skořice, hřebíček a vaříme, až dýně zesklovatí. Potom přilijeme na kousky pokrájený ananasový kompot i s nálevem nebo ananasový džus či několik kapek ananasové tresti. Na dno sklenice dáme plátek citronu bez jadre, naplníme připraveným kompotem, dobře uzavřeme a sterilujeme 10 minut při teplotě 80° C.
2. způsob:
Dýni rozkrojíme a odstraníme měkkou dužinu s jádry. Oloupáme a pokrájíme na plátky asi 1 cm silné. Kulatými formičkami vykrájíme i středy (jako ananas). V kastrolu svaříme vodu s cukrem (na 1 litr vody odvážíme 400 g pískového cukru) a vkládáme po částech kolečka. necháme je asi 3 minuty povařit, opatrně vyjmeme a skládáme do sklenic. Zbylý nálev po vaření dýní zředíme ananasovým džusem, nalijeme na dýni, dobře uzavřeme a sterilujeme 15 minut při teplotě 85° C. Nálev ředíme ananasovým džusem v poměru asi 1:3. Odkrojky z dýní pokrájíme na kostičky a zavaříme stejným způsobem.
Čerpáno z kuchařky Švindlujeme v kuchyni (1999).