Ženský,
budete se mi smát,
ale ve svých letech fakt potřebuji recept na vánočku.
Maminka už letos bohužel neupeče a já se jí nestačila zeptat.
Mým problémem je, že vánočku asi 20 let nejím, takže nebyla motivace k zaučení…
Už jsem tátu i dceru upozorňovala, že letos možná budou uhlíky místo vánočky, ale docela by mě potěšilo, kdybych je vyvedla z míry.
Dík a moc se mi nesmějte, třeba zas umím něco jiného… (jen to vyhrabat J)
catcat
Dnešní téma je vztah k teplu.
Jaký je váš vztah k teplu?
Také jste si doma vyrobili požár?
Mrznou vám v zimě prsty na rukách i na nohách?
Máte doma umělý krb? Jak si na něm opékáté špekáčky?
Uklidní vás i malý plamínek z karmy?
Máte hrůzu z pohledu do ohně?
Jsou čerti? Bojíte se pekla?
Nesnášíte otužování? Ledová sprcha - vaše smrt?
Milujete dlouhou koupel v horké vodě? Při svíčkách?
Kdy vám bylo naposled pořádně horko?
Někdo vám zatopil?
Na zajímavé příspěvky čeká odměna.
Nový komentář
Komentáře
Recepty na těsto už máš. Já jsem si pletení vánočky zjednodušila. Nejdříve upletu cop ze tří tlustých pramenů,pak z třech tenčích pramínků a úplně nahoru ze třech tenoučkých pramínků. Vždy je zastrčím pod konce vánočky.A když ji peču,propíchnu ji špejlema.Doufám že budeš letos úspěšná!!
Haanja: Jo, jasně! Fišer a synové, to je ta pekárna. Už jsem to zapomněla.
Fripa: Jasně, písni mi mailovou adresu a pošlu.
peguša: je úžasná, poskytneš videjko? , když tak ti dám do vzkazíků mejl
macek007: Mě se vždycky při pečení svezla k jedný straně. Nepomohly ani špejle. Chuťově byla moc dobrá, ale ten vzhled no, hrůza. Ta ze šesti pruhů naráz je suprová i na koukání.
Před lety jsem byla na výstavě vánočního pečiva ve Veletržním paláci a tam mě jeden pekař naučil vánočku ze šesti pruhů. Ne skládanou patrovou, ale rovnou ze šesti a byla stejně vysoká jako patrová. Ten rok jsem ji udělala. Jenže do dalších Vánoc jsem to zase zapomněla. Od té doby jsem marně pátrala po tom, jak se to motá. A loni jsem na to kápla. Na jednom serveru jakési pekárny byl i videozáznam. Mám ho stažený a už jinou vánočku motat nechci. Žádný patra, žádný špejle a vánočka drží. Kdo by chtěl, můžu přeposlat.
Fripa: Já peču vánočku jedině z hladké mouky. Ale ta z polohrubé bude asi nadýchanější, že jo?
tak dopoledne jsem slíbila vánočku, je měkká i po týdnu , tak tady je recept:
Ingredience:
1,25 kg polohrubé mouky
25 dkg másla
25 dkg cukru
7,5 dkg droždí
5 žloutků
1,5 dkg soli
1/4 l a trochu mléka
citronová kůra
3 lžice rumu
rozinky, oříšky, mandle
Popis přípravy:
Udělat kvásek, zadělat těsto. Celkem kyne 2,5 hod. Po 1. hod převálet a přidat rozinky, ořechy. Po další hodině převálet a uplést vánočku, nechat ještě 1/2 hod kynout na plechu. Péct 1/4 hod naplno, potom stáhnout cca na 150 st.
Do vánočky bych samozřejmě ještě přidala už dřívě zmiňovaný vanilkový cukr a citronovou kůru a taky asi trošku muškátovýho oříšku, ale jenom malinko. A asi by bylo lepší použít jenom žloutky, po bílkách je těsto trochu tužší. Pekla bych to tak na 180 stupňů, víc ne, to by se na povrchu spálilo a uvnitř nepropeklo.
aja-g: Asi ti tam chybí nějaký tuk, to by bylo hrozně tvrdý.
Teda já dělám kynutý těsto do oka, mám pekárnu chleba a ta mi to umíchá a vykyne. Musím dát 1 díl tekutých ingrediencí a 3 díly mouky - tekutý je rozehřátý tuk, vajíčka, mléko. Cukr nepočítám, ten se rozpustí. Nejdřív si odměřím ty tekutý ingredience, vleju do nádoby od té pekárny, na to vysypu 3 díly mouky,na to rozdrobím droždí a podle toho, co dělám, tak více či méně cukru a spustím program. Eventuelně doplním trošku mouky nebo mléka. Rozinky a mandle se tam dodávají až později. Jo a moje babička ještě dávala do vánočky trošku rumu, alkohol ale údajně potlačuje množení těch kvasinek, tak nevím, ale pamatuju si to tak, dávala ho i do koblih.
Jednou v životě jsem pekla vánočku. Byla velikosti brontosaura a doteď se mi o ní zdá
Kayty: napřed si to nanečisto zkus z provázků. Nastříhej si 4 a třeba hned teď na stole si to zkus. Dělat to na poslední chvilku z těsta je dost o nervy.
Kayty: a nechceš si radši koupit na vánočku formu? a nemusíš nic plést
Kayty: je to hodně jednoduché, ale docela těžké vysvětlit bez názorné ukázky . Al zkusím to: dáš si všechny čtyři proužky k sobě, začneš z prvních třech normální cop a pak ten čtvrtý poslední, co zbyde na krají podhodíš (podsuneš) pod ten vedlejší tedy ten třetí, a zase jedeš z kraje normální cop a zase ten poslední co zbyde podsuneš a tak to jde pořád dál a dál. No nevím, nevím, jestli se to z toho mého popisu dá pochopit
jestli si pamatuješ, jak jsme jako malý dělaly sedačku z rukou, to je základ - ty čtyři ruce přes sebe
Kayty: to se blbě popisuje já to umím a zdá se mi to snadný jako vazba na látce
pletení ze 4 pruhů : představ si že pleteš ze 3 a tak vždy ze strany začínáš a zase dojdeš na druhou stranu a to se opakuje, chce to jen zkusit a ono se to samo ukáže !
když už jsme u těch vánoček ... poradí mi někdo, jak se plete cop ze 4? Chtěla bych se to naučit, ale nikdo mi to zatím pořádně nevysvětlil. A na brigádě v pekárně udělali vždycky 3 patra najednou ???? Nevím, ale nepovedlo se mi to. Asi je to rukama
Ženský, díky za rady! Snad se zadaří a když ne, tak jsem včera večer smluvila s jedním kamarádem, že jeho babička strašně ráda peče obrovitánské nadýchané vánočky a jedna navíc se jí tak nějak stratí v množství. Ale tu svou zkusit musím!!!
Moje oblíbená kuchařka se jmenuje Vaříme zdravě, chutně, hospodárně, moje mamina jí taky měla a peču podle ní. Taky super, to je naše rodinné stříbro Ale je fakt, že to chce možná trochu talentu a dobrý odhad, protože moje ex-tchýně pekla vánočku docela stejně jako moje mamka a krmili jsme s ní ptáky (tedy pokud vůbec šla rozdrobit, protože většinou se spíš dala použít jako baseballová pálka ). Držím palce
Nazpamět recept neznám, ale osvědčená kuchařka z doby totalitní - Kuchařka naší vesnice. Dělám podle ní i mazanec, jako to dělala babička a moje mamina a vždy je to super.