Zkoušela jsem obohatit náš jídelníček kuskusem,
ale nějak pořád tápu v tajnostech jeho přípravy.
Má některá z vás osvědčený recept, jak ho připravit a ochutit?
Díky za radu.
Jatunka
Má se napařovat, někdo tvrdí, že vařit v mléce. Já ho prostě zaliji horkým vývarem, do kterého přidám obvykle karí. Nakrájím kousky plísňového sýra (a někdy i kousky osmažené anglické slaniny :-)) a ty do toho zamíchám. Pokud to máte jako hlavní jídlo, výborné jsou k tomu fazole v chilli omáčce, naložená červená řepa, čerstvá zelenina snad jakákoliv a na to nezapomeňte jogurt! Je to skvělá kombinace! Ještě k tomu jako moučník doporučuji uvařiti sobě masalu.
Každopádně se ten správný recept na přípravu také ráda dozvím!
Dnešní téma jsou tělesné tresty:
Bili vás rodiče?
Trestal vás pan učitel rákoskou?
Jak vychováváte děti?
Trestají učitelé v dnešní škole?
Když mě rozčílí, ubalím mu!
Jak trestáte děti?
Je facka účinné a správné řešení?
Je účinnější chválit?
Co se má a nemá?
Napište nám, odměníme Vás!
redakce@zena-in.cz
Nový komentář
Komentáře
Hrnecek kuskusu zalijeme hrneckem vrouci vody (vyplati se odmerit to ), nechame asi 10 minut bobtnat, pak vidlickou promichame a vmichame kousek masla A kuskus je pak opravdu sypky Kdyz se da vody vic, tak je z toho kase, a kdyz mene, tak je tvrdy. Jinak kuskus je k cemukoli
ježíšmarjá, já píšu a nečtu to po sobě. Lilek se samozřejmě nesmíchá s připraveným lilkem, ale kuskusem!!! Jsem trubka plechová.
Já to dělám jako rýži. Udělám si cibulový základ, tj. na oleji osmažím nakrájenou cibulku, na to nasypu kuskus, chvilku osmažuju, pak to osolím a zaleju horkou vodou, asi 2 cm nad kuskus. Zakryju pokličkou a občas pročechrám vidličkou. Za 10 minut je to hotové. Dá se to ještě kombinovat se zeleninou - na másle podusit sáček mražené zeleniny a pak to všecko smíchat. K tomu volské oko. Pokud je víc času, dá se to i zapéct. Mně chutná kuskus - základní úprava - zapečený s lilkem. Lilek se nakrájí příčně, osolí a nechá hodinu vypotit. Pak se to opeče na oleji na pánvi do zlatova, smíchá s připraveným lilkem, dá se do toho libovolné množství strouhaného sýra, asi 3 celá vajíčka, okoření se pepřem, možno i Garam Masala a zapéká se to, až se udělá nahoře růžová kůrčička.
dam suchy kuskus do misky a zaleju vařící vodou asi 1 cm nad kuskus. přiklopím a nechám 3 min odstát. promíchám a pokud je ještě trochu tvrdý, přiliju další trošku vařící vody. kuskus se MÁ lepit, ne aby z toho byla kaše, ale nikdy se nebude sypat jako za sucha
přidávám pokrájená sušená rajčata, smíchanou lžičku citronové šťávy+olivový olej+tahini (pasta ze sezamových semínek, podobné jako arašídové máslo), nať petržele nebo libečku, uvařenou cizrnu
jeste dodam, ze prave pri delani Taboule se kuskus nevari, ale neboj, nasakne stavou z citronu a olejem a je potom krasne sypky a ne tak rozblemtany, jako kdyz ho zalejes horkou vodou. jestli se ti to bude zdat moc suchy (ajko memu priteli) klidne dalsi den pridej jeste olej a citron. a ja to jeste obohacuju krevetama(take napad z Francie), kdyz jsou v kyselem nalevu, tak je to dokonale.
koukni na http://www.probio.cz/recepty/kuskus.htm
ja teda osobne nejradsi delam Taboulee, jedla jsem to poprvy ve Francii a je mnamm