Milá redakce Žena-in.cz, milé čtenářky
Tímto bych Vás chtěla poprosit o radu. Naše rodina si oblíbila vietnamské jídlo, a to Jarní závitky a nudle. Tápala jsem na internetu, ale nikde jsem na toto jídlo nenašla recept.
Prosím tedy o podrobný recept a hlavně popis ingrediencí a kde se to dá sehnat. Budu Vám moc vděčná a předem Vám děkuju.
S přáním hezkého dne
PS: Hlavně mi nepište, ať si to jdu koupit J , u nás v Jirkově se stánek s takto připravovaným jídlem objeví jednou za uherák
Nový komentář
Komentáře
ta příprava je tak složitá že to si na to rači zajdu k těm ťamanum
jako nic proti, ale když si dám do googlu -jarní závitky recept-tak se mi jich tam objeví víc..(asi to nejsou ty správné)...sos?
neva,ze jsou Thajske
Thajské jarní závitky
recept je určen pro 4 osob(y)
doba přípravy je cca
Ingredience:
příprava asi 35 min., máčení asi 10 min., vaření asi 15 min.,
na osobu asi 940 kcal, 3930 kJ, 19 g bílkovin, 65 g tuků, 57 g sacharidů
20 mražených plátků těsta na závitky (asi 20 x 20 cm),
100 g skleněných nudlí,
100 g bílého zelí,
1 malá mrkev,
2 stroužky česneku,
2 lžíce sezamového oleje,
250 g sekaného masa,
3 lžíce ústřicové omáčky,
1 lžíce cukru,
1 bílek,
olej na fritování
Příprava:
1. Těsto necháme rozmrazit. Skleněné nudle namočíme do vařící vody asi na 10 minut, pak scedíme a nastříháme na malé kousky.
2. Zelí očistíme, opereme a najemno nakrájíme. Mrkev oškrábeme, nakrouháme podélně na tenké dílky a pak příčně rozdělíme na nudličky. Česnek najemno nasekáme.
3. Sezamový olej rozpálíme a osmahneme v něm sekané maso. Přidáme mrkev, zelí, česnek a nudle. Ochutíme cukrem a ústřicovou omáčkou. Na středním ohni opékáme asi 3 minuty, pak necháme vychladnout.
4. Doprostřed plátků těsta dáme po dvou lžících náplně a závitky svineme do ruliček. Konce potřeme bílkem a silně stlačíme. V oleji postupně fritujeme asi 3 minuty. Můžeme podávat se salátem přelitým ostrým dresinkem.
Tradiční vietnamské rýžové závitky s namáčecí omáčkou.
recept je určen pro 4 osob(y)
Ingredience:
28 rýžových placek koupených, nebo domácích podle receptu ZDE
2 lžičky rostlinného oleje (jako je arašidový)
1/2 žluté cibule na jemno pokrájené
3 lžíce posekané zelené šalotky
3 lžíce posekaných hub, jidášovo ucho (bez nohy) předem namočených v teplé vodě
220g mletého vepřového masa ne moc tučného
1 1/2 lžičky asijské rybí omáčky
1 lžička cukru
1/4 lžičky pomletého bílého pepře
obloha:
3 hrnky sójových klíčků přejité ve vařící vodě na 10 sekund
6 lžic nahrubo posekané máty
6 lžic posekaných červených a zelených bazalkových lístků
4 lžíce smažených šalotek (recept dole)
1 1/4 hrnku lehké namáčecí vietnamské omáčky (recept dole)
Smažené šalotky:
5 hnědých šalotek nakrájenách na 3mm plátky napříč
250ml rostlinného oleje (ne olivový, ale na př. arašidový, slunečnocový atd)
Namáčecí vietnamská omáčka:
250ml kuřecího vývaru (nebo vývaru z krunýřků krevet)
3 1/2 lžic asijské rybí omáčky
4 lžíce cukru
1 lžička rýžového, nebo jablečného octa
1-2 Thajské čili papričky nakrájené na tenulinké plátky
Příprava:
Připravit nádivku:
Rozehřát olej na středním ohni a za stálého míchání na něm osmažit cibuli a zelené šalotky po 2-3min. Přidat houby, mleté vepřové, rybí omáčku, cukr a pepř. Smažit další 2-3min. Vložit do misky a dát stranou.
Používáte-li koupené placky tak je jednu po druhé na 30 sekund namočit do vlažné vody aby zvláčněly a položit je na utěrku aby se osušily.
Jak plnit placky. Přehnout placku asi o 2.5cm naspodu. Na tento přehyb položit 1 1/2 lžičky nádivky. Přehnout 1/3 placky na každé straně a potom placku zarolovat do roládky asi 6cm dlouhé a 1 3/4 cm široké. Mohou se připravit do tohoto bodu dopřede a uschovat až 2 dny v chladničce. Před podávání je sehřát v mírné troubě, aby byly pouze teplé, ne horké.
Jak podávat:
Rozdělit rolky na talíře, posypat je klíčky, smaženou šalotkou, bazalkou a pokapat je omáčkou. Ihned podávat.
Příprava smažených šalotek (HANH PHI)
Nakrájet šalotky na 3mm plátky. Rozložit je papírové ubrousky a nechat je oschnout po 30mn. Vložit šalotky do oleje a pomalu přivéct k varu. Snížit teplotu a povařit šalotky asi po 15min. do zlatohněda. Během té doby je sem tam míchat, aby zhnědly stejnoměrně.
Vyjmout šalotky drátěnou naběračkou na papírový ubrousek a přecedit olej (uschovat ho na přípravu stir-fries). Smažené šalotky lze uschovat ve vzduchotěsně uzavřené nádobě, až po 1 týden při pokojové teplotě.
Připravit namáčecí omáčku:
Smíchat všechny ingredience. Omáčka vydrží přikrytá v chladničce po 2 týdny.
Jarní zavitky s čínským zelím
recept je určen pro 4 osob(y)
doba přípravy je cca 60 minut
Ingredience:
na osobu asi 550 kcal, 2300 kJ, 12 g bílkovin, 39 g tuků, 35 g sacharidů
25 g skleněných nudlí,
10 g sušených hub,
100 g tofu,
1 kousek zázvoru velikosti třešně,
150 g čínského zelí,
80 g mrkve,
80 g lahůdkových cibulek,
2 lžíce pokrájené pažitky,
1 lžíce sezamového oleje,
sůl,
• 14 plátků nudl. těsta (21,5 x 21,5),
1 lžíce solamylu,
olej na fritování
Příprava:
1. Nudle přelijeme vroucí vodou a necháme asi 20 min. stát, scedíme a necháme dobře okapat.
2. Houby namočíme ve vodě. Tofu necháme okapat a nakrájíme na kostičky. Zázvor oloupeme a posekáme. Čínské zelí omyjeme, nařízneme silnější žebra listů a listy nakrouháme. Mrkev oloupeme a nakrájíme na nudličky. Lahůdkovou cibulku omyjeme, očistíme a nakrájíme na kolečka. Všechny připravené suroviny a pažitku smícháme, osolíme a ochutíme sezamovým olejem.
3. Plátky těsta rozpůlíme. Solamyl rozmícháme v 1 lžíci vody. Na spodní polovinu těstových plátků dáme trochu zeleniny, překryjeme ji, potřeme rozmíchaným solamylem a svineme závitky. Smažíme 2 - 3 min. v oleji, vyjmeme a necháme okapat.
a já myslela, že to jsou čínské občerstvení...a ono vietnamské, no ale jsou asi všude
petul: a kde se ty nudle daji sehnat?
Tak se závitky bohužel neporadím , ale nudle doma dělám a moc nám chutnají Používám nudle od firmy TLC (nebo TCL..teď si nevzpomenu přesně, ale je to firma z Telnice u Brna, majitelé jsou přímo Vietnamci, nudle kupuju normálně v samošce). Nudle uvařím podle návodu, mezitím si na trošce oleje osmahnu naložené maso s gyros kořením, maso vyjmu a hodím na ten výpek nudle. Hoooodně pokapu sojovou omáčkou (aby byly pěkně hnědé a měly dobrou chuť) a smažím Toť vše
já mám ty jejich jídla taky moc ráda
Našla sem i jiny recept:
Jarní závitky plněné zeleninou
250 g hladké mouky, 1 lžička soli, 2 velké mrkve, 250 čínského zelí, 4 jarní cibule, 150 g hub šítaké, po 3 lžících sezamového oleje a rýžového vína, 4 lžíce sójové omáčky, 200 g sójových výhonků, pepř, cayenský pepř,1 lžíce strouhaného zázvorového kořene, 1 lžíce sekaných koriandrových lístků, 2 lžíce pražených sezamových semen, 1 bílek, olej na smažení
Z mouky, 150 ml vlažné vody a soli vypracujeme hladké tvárné těsto. Zabalené do navlhčené utěrky je dáme na 2 hodiny odpočinout do chladničky. Z těsta vyválíme na pomoučené pracovní ploše tenký, téměř průsvitný plát a nakrájíme z něj 8 stejně velkých obdélníků. Zeleninu omyjeme. Mrkev oškrábeme. Mrkev a čínské zelí nakrájíme na velmi jemné nudličky. Omytou jarní cibuli a očištěné houby nakrájíme na jemné plátky. Rozehřejeme wok a přidáme olej. Zeleninu na něm opečeme. Přilijeme rýžové víno a sójovou omáčku. Mícháme a vaříme do zhoustnutí. Přimícháme opláchnuté sójové výhonky. Opepříme, okořeníme cayenským pepřem a ochutíme zázvorem. Přidáme koriandr a sezamová semena. Náplň necháme trochu vychladnout a rozdělíme ji na obdélníky. Delší strany přeložíme přes náplň a závitky z kratší strany sbalíme. Okraje těsta potřeme bílkem a přitiskneme. Wok dosucha vytřeme, přidáme olej a silně ho rozehřejeme. Závitky postupně smažíme po všech stranách dozlatova asi 8 minut.
My děláme masové závitky. ty jsou moc dobré s vietnamskou hovězí polévkou
Manx: máš na mysli
Mám ten samý problém, mě se tas ty jejich nudle rozblemtají, jak je i byť jen lehce promíchám na pánvi s masem a zeleninou. Zřejmě mají i ty nudle nějaké jiné.
Možná je to dobrý, ale podle receptu na předchozím odkazu bych se s tím asi nepatlala:-))