Milé ženy in,
Letos jedu na dovolenou s rodinou poprvé bez polopenze. Chtěla bych si sebou zavařit nějaké jídlo, ale mám strach, aby se mi nezkazilo.
Poradíte někdo, jak správně postupovat?
Díky za rady
Mrnous
Milá žienka in,
prenechávam voľné pole skúseným gazdinkám...
Krásny zbytok dňa a krásnu dovolenku :-)
Nový komentář
Komentáře
Zavařujeme každý rok. Někdy je hodně z čeho, jindy zase méně. Záleží na úrodě. Zavařování je s manželkou naše hobby
*modra: někde na začátku jsem radila, že na www.recepty.cz byla nedávno rozsáhlá diskuse jak a co zavařovat! Byla tam spousta tipů, ale moc jsem to nesledovala, protože zavařovat jídlo, to mě ani nehne
švagrová jezdívala před lety do Bibione, když měli malé děti, a zavařené jídlo si s sebou dělala.Hlavně "obdělané" plátky, rajskou omáčku, houbovou...Přežili ve zdraví! V dávnověku, když nebyly mrazáky, tak si někteří také zavařovali produkty, dokonce nejen do sklenic, ale i do plechovek! Možná že to ještě existuje?
Tak jsem hledala na netu vše se zavařuje hodinu při 100st.a druhý den se to má opakovat najdi si www.seznam.cz naťukej si tam zavařování do sklenic na dovolenou a objeví se ti tam několik článků ja to našla v tom co má nápis www.recepty.cz ať se ti to podaří a pěknou dovolenou
*modra:vařím všechno normálně podle receptu,jen nedávám cibuli,majoránku a nezahušťuji moukou.Po vychladnutí dávám do sklenic a zavařuji 2 hodiny na 100°C.Já to vařím jen jednou,protože my to do týdne sníme,ale kdybys to chtěla na delší dobu uskladnění,tak by se to správně mělo na druhý den vařit zase 2 hodiny na 100°C.Mě to zabere maximálně jedno odpoledne (3-4 druhy jídla)a na dovolené to dost ocením
Suchanda: zavařuješ jídlo ? tak poraď jak to děláš ... o to tady šlo
Manx:A proč by měli být chudí?Já letos taky zavařuji jídlo+konzervy,jedeme na loď (není to levná záležitost)a na moři opravdu ještě bojky s restauracemi nejsou
takže mi nic jiného nezbývá
Jak jsem vás dočetla,tak jsem vlastně nepřišla na to,jakou radou jste ji vlastně pomohly
.Každá máte svůj názor,ale ona se vás neptala na to jestli zavařovat nebo ne,ale na to JAK zavařovat
Amálie:
a ještě se s tím ohřívat na dovolený. Fuj. Když není po ruce restaurace, tak rodince holt máznu něco na chleba, ne? Přinejhorším otevřu konzervu kupovaný vepřovky. Pro jednou to snad přežijou.
zavařovat - by byla moje smrt, byť vařim i peču celkem ráda
A už vůbec nechápu tenhle šílenej zvyk někam tahat kufry "žrádla"... pardon
damanka: jsme si ukazovali
Ťapina: no jo, to taky není určeno k dlouhodobému uchování. To se zblajzne nejpozději během 14 dnů od zavaření. Pokud vznikne náhodou protoplasma, už se to nekonzumuje.
Jak všichni u zavařování argumentujou tím, že "vím, co jsem zavařila". Taky víte, co vám z toho za tu dobu vzniklo?
To já teda stokrát radši kupovaný, chuťově i hygienicky. Na dovolenou vezeme pár konzerv, protože se nezřídka vyskytujeme v místech, kde jít na jídlo by znamenalo trmácet se 20 km do údolí a pak zase 20 zpátky na hřeben, jinak nevidím důvod
Rikina: Nechci se seznamovat. Ještě jsem se nevzpamatovala ze seznámení se školníkem
Meander: náhodou - bezva záminka k seznámení.
Jednou jsem na obsah kotlíku málem klofla Belgičana, škoda, že jsme nenašli společnou řeč. On mluvil francouzsky, anglicky a vlámsky, zatímco já česky, německy a rusky.
Rikina: na ty "nouzovky" vozím polévky značky Yum Yum (které má drahá polovička zbožňuje, vážně je má rád :o)) a konzervy. That's all.
paviocko: No, tvoje babička má zavařeniny pro regiment a moje babi je má jen pro mně
Rikina: Tak to nedělám vůbec vůbec
Já neumím udělat normální jídlo, natož ho ještě zavařit. Když něco takového tradičního uklohním, tak to spíš fofrem koukám uhajzlit, ne ještě konzervovat důkazní materiál
Meander: o zavařeniny se nepřu. Ty taky nedělám. Ani okurky, houby a jiné dary přírody. Furt mluvím jen o tom jídle na dovolenou, a to ještě jen v množství menším než velkém. Nouzovky, když se přijde odněkud a už je všude zavřeno.
damanka: to jo, to souhlasím. Plno lidí zavařuje proto, že se ovoce nestihne sníst a je to škoda vyhodit.
Tak se vyhodí až ty marmelády.
Ale byla řeč o zavaření hotového jídla na dovču. To se nedá s nějakým koupeným vepřovým ve vlastním sádle vůbec srovnat.