Dobrý den,
chtěla bych poprosit čtenářky, jestli znají nějaký jednoduchý recept na palačinky. Momentálně pracuji jako au-pair v Anglii a dnes se tu slaví tvz. pancake day a děti mě poprosily, jestli bych jim je mohla udělat. Jelikož jsou moc hodné, ráda bych jim vyhověla.
Moc děkuji.
Vaše věrná čtenářka
Milá věrná čtenářko,
jsem ráda, že jste se obrátila se svou prosbou právě na Ženu-in.
Dobře jste udělala, protože tady vám jistě čtenářky rády poradí.
Nový komentář
Komentáře
Jednou jsem zkusila do těsta na palačinky nasypat vanilkový pudink.Chuťově to bylo výborné, ale straštně se to při smažení lepilo na pánev
Anubis: Tak to musí být lahoda
Anubis: Takovou mám taky. Chycené mlého není mlého kyselé ale zkažené. Smrdí
Anubis: Tak máš asi nejakou zvlášť netečnou pánev
Taky je třeba neplést si mléko kyselé a mléko chycené.
Normálně... Koupíš krabici, z prášku uděláš podle návodu řídké těstíčko a smažíš...
Hlavně bacha, ať to mléko není ani trochu chycené. Nedostaneš to pak z pánve ani majzlíkem
Úplně jednoduché:2 vajíčka, 0,5 litru mléka,špětka soli a mouky na řidčí těsto. Němůže se to nepodařit. Žádný cukr, ten se rád připaluje.
Asi 10 palačinek: 0,5 l mléka, 20 dkg hl. mouky, 1 vejce, špetka soli + špetka kypř. prášku. Rozmíchám kverlačkou, liju naběračkou na pánev - aby se rovnoměrně rozlilo těsto. (vymaštěná pánev - olejem)
Já nic nevážím.Asi na 8 ks vezmu dvě vejce,zaliji troškou mléka a přidám hladkou mouku asi tak hrnek.Rozmíchám husté těsto, pokud je moc husté,přidám trošku mléka ale ne moc,aby šlo těsto hladce rozmíchat.Přidám špetku soli a tolik mléka, aby vzniklo řídké těstíčko,které nechám asi půl hodiny odpočinout. Potom na mírně vymazané teflonové pánvi dělám palačinky. Chce to trochu cviku v rozlévání těsta a neobracet, pokud se samy od pánve neodlepí.
Vím o čem to je, taky jsem pro děti v Anglii vyráběla palačinky. Hrnkové palačinky: hrnek hladké mouky (v Anglii plain flour), ca. hrnek mléka, trochu oleje, 1-2 lžičky cukru (icing sugar, ale může být i caster sugar), 2 vejce. Vejce rozšleháme v troše mléka s cukrem. Přidáváme postupně mouku a zbylé mléko a olej. Husté asi jako omáčka. Na pánvi trochu oleje, osmažit a podávat dle chuti. U nás v Anglii vyhrál golden sirup a chocolate spread
Tak já mám zas trošku jiné těsto, dávám hladkou i polohrubou mouku a víc vajec. Přesně je to na 1 litr mléka dám 4 vejce, tak 5 lžiček cukru, špetku soli, cca 240 g hladké a 240 g polohrubé mouky a trošku másla (to být nemusí). Těsto dělám tak, že žloutky utřu s cukrem a špetkou soli, pak naleju mlíko, přidám mouku, příp. rozpuštěné máslo a nakonec přidám sníh z bílků. Vyšlehám do hladka. Palačinky jsou krásně nadýchané, všichni se po nich doma můžou utlouct :o) Peču je na teflonce, většinou na první palačinku potřu pánev lehce olejem, ale někdy ani to ne. Těsto naleju na pánev, rozleju dokola, a když změní konzistenci (to poznáš na pohled), tak obracím. Jsou fakt měkké a moc dobré
Jo a z tohohle množství jich uděláš tak 25 ks, záleží, jak je budeš dělat silné.
vifina: já zase rozmačkám měkčí banány se džemem a tím palačinky potřu... evelyn: díky...
Ještě můžu doporučit na palačinky s marmeládou si udělat omáčku a to je bašta a to, že rozmixujeme jahody s cukrem a smetanou a tím palačinky polejeme
macasev: přesně já to dělám taky odhadem a vždy se povedou!!! Ale koukám, že je tady spousta dobrých rad
120 g hl. mouky 1/4 l mléka 1 vejce špetka soli Udělá se z toho 5 palačinek Nešlehám ve šlehači, jenom metličkou, aby to moc nenapěnilo a nebyla to samá bublinka
a můžu poprosit o rychlý recept na lívance? ty jsou moje slabá stránka...díky všem
taky dělám z hladké mouky, podobný recept jako Dasa jen vajec dávám víc - jsou pak nadýchanější a smažím zásadně na másle
Obvykle pecu palacinky z polohrube mouky, ostatne v Anglii predpokladam rozdeluji mouku na psenicnou, zitnou atd. a s praskem do peciva nebo bez nej.
Takze doporucuju psenicnou mouku a bez prasku do peciva.
Je dobre nechat testo odstat alespon 20 minut, nebudou se prvni palacinky trhat - to je tip od profesionala.
Uz to tu padlo
, do testa davam olej a na teflonovou panev pak uz je minimum nebo zadny.
Palacinky pak budou vlacnejsi, ale zaroven mene mastne.
Hustota testa zavisi na mouce. Takze ja to bohuzel neodmeruju, ale prilis huste testo dela tlustou vrstvu a palacinky se nepropecou - neni nic jednodusiho nez pridat mleko
. Naopak z moc ridkeho testa se palacinky trhaji a nejdou obracet - pridej mouku.
Muj osveceny pomer je na 1/2 litru mleka 1 vejce, polevkovou lzici oleje (pozor, ne olivoveho
) a mouky tolik aby vzniklo ridke testo (vazne netusim kolik, je to pokazde jine). Cukr nedavam, staci mi sladke marmelady a navic miluju palacinky se zeleninou a spenatem
. Kdysi jsme do nich taky zapekali platek syra nebo salamu - je to super.
Jen si nejsem uplne jista, ze pancake je totez co nase palacinky, nikdy jsem v Anglii nebyla, ale ve Francii a Portugalsku delaji palacinky uplne stejne jako my.
120 g hl. mouky 1/4 l mléka 1 vejce špetka soli Udělá se z toho 5 palačinek Nešlehám ve šlehači, jenom metličkou, aby to moc nenapěnilo a nebyla to samá bublinka