Bydlím v Německu a již dlouho hledám recept na obyčejné rohlíky. Bohužel se zde žádné nedají koupit.
Pokaždé, když jsme v Čechách, vezeme si nejméně 30 ks s sebou. Část zamrazíme. Funguje to dobře, ale dlouho nevydrží, protože je moc rádi jíme.
Mám jednu starou kuchařku z naší vesnice, je tam jeden recept na rohlíky a housky. Tento recept jsem vyzkoušela, ale nebyly to ty pravé rohlíky, a tak jsem hledala dál.
U vás, na Žena-in, jsem našla dva recepty na rohlíky.
1. recept: s 1,5 dl vody
To se vůbec nepovedlo. Podle mého názoru tam přijde moc málo tekutiny. Rohlíky byly tvrdé, a tak jsem je musela vyhodit.
2. recept: s mlékem
Ty rohlíky byly velmi dobré, ale chutnaly jako loupáky.
3. recept jsem dostala od příbuzné, sice je ještě nedělala, ale recept mi poslala.
Zase jsem měla vynikající loupáky.
Přece musí být někdo schopný udělat ty obyčejné rohlíky?! Českého pekaře bohužel neznám. Mohli byste mi, prosím, poradit?
Děkuji za odpověď,
Anna Lorz
Nový komentář
Komentáře
spousta receptů, tak nějaký vyzkouším
Rohlíky jako z obchodu doma neuděláte, do nich se přídává tajná ingredience s nápisem "E..." za což je ale neodsuzuji. Recept na velice podobné rohlíky je 270 ml vody, 70 g rozpuštěného vlahého sádla, tak 470 g mouky, 2 čajové lžičky soli, 1 čajová lžička cukru a půl kostky droždí... Rohlíky podle tohoto receptu jsou fantastické a vydrží chutné i 3 dny, takto vypadají ty moje http://jpeg.cz/obrazek/gPy
Rohlíky.
3hrnky polohrubé mouky
1 žloutek
1 hrnek mléka
2,5 dkg. droždí
1 lžička kr.cukru
špetka soli
2 lžíce másla
Vypracujeme těsto,rozválíme na trojúhelníky asi 5 mm.silné, tvoříme rohlíky.Potíráme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem a hrubou solí.
Pečeme na vymazaném plechu.
Poznámka:
Dávám 1 hrnek hladké mouky a 2 hrnky polohrubé mouky.
Pavla_b: 2 lžíce.
Lindaa: dávám jen jedno droždí ,stačí to,a můžou se i udělat na sladko
Jo zapomnela jsem jeste na 1/2litru mleka.Omlouvam se
Ja mam vybornej recept na rohliky a housticky:
kostka drozdi
1kg hl.mouky
80dkg tuku Omega nebo jineho ztuzeneho
1 zloutek
1 lzicka soli a trosicku cuku na drozdi
Nenechat kynout,zpracovat a rovnou delat.Nejlepe se zpracuji v pekarne v programu zadelavani a pred kynutim vyndat vyrobit a pect.Potrit rozslehanym zloutkem, posypat makem nebo soli pred pecenim.Tak at vam chutnaji
http://domacipekarny.dama.cz/postupy.php?d=257
hruba mouka se da vzdycky nejak obejit. Uz jsme se o tom jednou bavily. Knedliky misto ve vode uvarit v pare, bramborove s krupici, chlaba bila mouka a zitna v pomeru 3:1. Ja jsem spis rozpacita co s cesku s tolika moukama mam delat:)
Ani mela jsem uplne stejnej problem! Chtela jsem takove ty obycejne ceske rohliky a porad se z toho delalo neco jineho. Tedy muj recept. Tohle je pro lidi zijici v zahranici, kteri si chteji upect obycejne CESKE rohliky (gumaky), ktere jsou nejlepsi cerstve. Ze stejneho testa se daji delat housky (pletynky) i veky na oblozene chlebicky.Dokonce i navstevy z Ceska se vrhaji na moje rohliky, asi proto ze jsou cerstve, vytazene primo z trouby.....moje deti tvrdi ze v Cesku nedelalaji tak dobre rohliky:)
Tak tedy recept.
l kg mouky
asi 3/4 litru vody
sul
kvasnice
Testo musi mit mekke ale pritom aby se dalo zarolovat
Rohliky rolujeme z vykrojenych trojuhelniku nebo polokruhu, housky pletu ze tri pramenu ( uprostred silnejsich nez u koncu). Hotove necham chvilku kynout na plechu (10min?) pak potru vodou, posypu hrubou soli a kminem (makem) dam pect pri 350 - 400F asi 20 - 30min podle barvy do zluta nebo zlato hneda.
Dobrou chut :)) Kdybys potrebovala vic pomoci tak se mi ozvi na muj e-mail kean@post.cz
abaka: Tyhle neznám - vyzkousím. Kolik do nich dávás drozdí?
Já dělám 500 g hladké mouky,trochu soli,kmínu,1/4 vody, 2 lžíce oleje,droždí smíchám se lžící cukru až to teče a naliju to do mísy,pořádně to propracuji a dám na 12 hod
do lednice,a pak jen utvořim rohlíky nebo housky,nechám ještě 1/2 hodinky odpočívat na stole,pomažu je vajíčkem nebo olejem a peču,.troubu nepředehřívám,jsou vinikající i se semýnkama
Hysteria: 2 litry másla???
Postup přípravy receptu:
Ze všeho nejdříve si musíme připravit kvásek. Ohřejeme mléko, aby bylo vlažné. Do misky nalijeme půlku mléka. Přidáme droždí, cukr a jednu lžíci mouky.
Zbylou mouku osolíme, přidáme žloutek, vykynutý kvásek, který jsme si na začátku receptu připravili, dále zbylé mléko a vlažné rozpuštěné máslo. Všechno promísíme a vypracujeme těsto. To by mělo být tužší. Uhnětené těsto přikryjeme utěrkou a necháme hezky vykynout.
Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučeném válu obdélník silný asi 5mm. Rozkrájíme ho na trojúhelníky a ty srolujeme od širší strany ke špičce. Můžeme ohnout do tvaru podkovy. Takto připravené a srolované těsto poklademe na plech, který jsme vymazali tukem. Ještě chvíli necháme kynout.
Mezitím můžeme zapnout troubu. Rohlíky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem, nebo hrubou kamennou solí, či mákem. Rohlíky pečeme ve předehřáté troubě asi 30 minut.
Po vyjmutí z trouby poklademe do plátnem vystlané ošatky, necháme chvíli chladnout a ještě teplé podáváme s máslem a mlékem.
Ingredience:
tuk na vymazání
hladká mouka na vál
na ozdobu:
sůl hrubá
mák
kmín
na potření:
vejce 1 ks
těsto:
polohrubá mouka 3 hrnky
mléko 1 hrnek
droždí 1/2 kostky
žloutek 1 ks
sůl
cukr krupice 1 lžička
máslo 2 l
Majucha: Más pravdu, uz jsem to cetla, ale je to porád krásný
.
Majucha: kdy, kde ?????
Majucha: doprcic, ted se stYdím já
Majucha: Ale fuj, ze se nestidís!!!! Ale asi jsi neodvedla porádnou práci, protoze tady na zena-in jsme o ní jeste necetli.
Majucha: povídej, povídej at se poucím.
Mně se osvědčily Týniny rohlíky s medem, to je bašta