Jen čtvrtina žen z našeho průzkumu ví o tom, že se nyní mohou do screeningu osteoporózy zapojit praktici i gynekologové, takže je mohou preventivně vyšetřit
Osteoporóza je to onemocnění, které o sobě roky nedá vědět. Ohlásí se, až když se poškozená kost při běžném pohybu zlomí. Proto se vyplatí myslet včas na prevenci. Jaké o osteoporóze mají povědomí ženy, které jsou ohroženou skupinou? Odpověď nám dalo 760 čtenářek. Na naše otázky odpovídaly ženy, které jsou již ve věku, kdy je pro ně riziko vzniku osteoporózy aktuální, tedy 63,54 % a také ženy, které v tomto riziku díky jejich věku ještě nejsou, což byl zbytek, 36,46 %.
Nový komentář
Komentáře
Podle mistra kuchaře Radka Chaloupky (www.ct1.cz - sama doma) 2 ks žloutků 60 g cukru 2 ks bílků 250 g mascarpone 8 - 10 ks piškotů káva + cukr ( hodně silná) - cukr dle chuti kakao holand - na posypání
já dělám tak, že ušlehám 2 šlehačky a 2 kelímky pomazánkového másla + 200g moučkového cukru a pak dávám vždy vrstvu piškot namočených v silný kávě s rumem a na to ten ušlehaný krém, takhle to střídám, navrch posypu kakaem a nám tomoooooooc chutná
a jéžiš, zase stejná debata, ale já to nebyla, kdo s tím začal, že z pomazánkovýho to není ono
nikinik: souhlasim s Nyo, taky chodim tiramisu kupovat
Jak a z čeho se to dělá vim z rodiny, máti to patlá sama
Nyotaimori: Na tohle se neptala
Jaštěrička: mám stejný názor, jedla jsem ho z pomazánkového másla a poznala jsem to hned a zdálo se mi to taky mastnější, než z mascarpone
AnoliV: recept z labužníka jsem zkoušela, byl výborný. Mám dobrou zkušenost s Tiramisu v misce. Mascarpone se nedá srovnat s Lučinou, pomazánkovým máslem ani s tučným tvarohem.. želatina tam nepatří! Ale uznávám, že naše české kuchařinky dokáží vykouzlit skvělé moučníky z čehokoli. Hezký víkend a ať se ti to povede.
Amálie: To,že použiješ kvalitní suroviny místo náhražky není snobismus.Ale to je věc pohledu na věc.A mascarpone můžeš koupi ti za rozumný peníz,dělá se i u nás, dělá ho firma Italat.Jedla a jsem i to z pomazánkovýho másla a není špatný,jen je prostě jiný.A tučný je ještě víc než MAscarpone.
AnoliV:
kde můžu, tam pomůžu
Necht to fakt dobře ztuhnout, abys pak nebyla zklamaná, že se ti to bortí při servírování. A piškotky polejvej jen trochu, oni právě vytáhnou vlhkost z dalších ingrediencí, proto to tak krásně ztuhne a neni potřeba želatina.
Zkus tenhle recet. http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=10471
Amálie: dobře děkuji
AnoliV: nevim, jestli to tu zaznělo, ale dělá se do klasické dortové formy, před krájením jen sundáš "postranici". Dobrou chuť
niagára: po česku chci taky zkusit, ale poprvé jsem chtěla zkusit s mascarpone, když jsem viděla jak je tučný, tak ho příště taky nekoupim, jenom amaretto jsem koupila celý, protože rum nemůžu kvůli manželovi ten ho nesnáší
no jsem ráda,že jsem se s paviočkem shodla, prostě není nad tiramisu po česku
No já nevím, my děláme každopádně napodobeninu a když se rozkrojí,tak se po ní jen zapráší, je to jednoduché, rychlé a moooooc dobré. 2 pomazánkové másla, 2 člehačky, 20 dkg cukru to vše ušleháme a vrstvíme cukr. nebo obyč. piškoty,které pokapeme rumem a kávou, na to krém a to opakujeme ještě dvakrát, nahoru krém a posype se kávou, kakaem, prostě dle chuti, mňam,
Úplně nějlepší tiramisu, co jsem kdy jedla je "Triamisu po česku". Nezalekněte se netradičních surovin, všichni, kdo ho ochutnali se po něm můžou utlouct :o)) Tiramisu po česku 2 balíčky piškotů, 2 pomazánková másla, 2 šlehačky, 200 g moučkového cukru, silná káva, rum Pomazánková másla, šlehačku a cukr vyšleháme v krém (ušleháme šlehačku tak, aby nebyla úplně ztuhlá, přidáme pomaz. máslo a cukr a ještě chvíli šleháme). Dno nádoby vyložíme piškoty namočenými v kávě s rumem. Na ně navršíme část krému. Postup ještě jednou zopakujeme a navrch uhladíme zbytek krému. Dáme do chladu na 24 hodin uležet. Před podávání posypeme kakaem.
Jaštěrička: vsaď boty, že pokud ti udělam tiramisu z mascarpone a z pomazánkovýho másla, tak to podle chuti nepoznáš
Navíc spousta lidí má tiramisu ráda, ale je to pro ně finančně náročné a nepotřebují být snoby s "tim značkovým macsarpone"
mascarpone uz jsem koupila a amaretto taky, takže můžu tvořit, jinak opravdu díky
když nechceš napodobeninu, tak kup Mascarpone