Dnes cestou z oběda jsme se s kolegy bavili o prý báječných frgálech se zelím - ovšem na sladko.
Ahoj redakce,
dnes cestou z oběda jsme se s kolegy bavili o prý báječných frgálech se zelím - ovšem na sladko.
Někdo nadhodil téma a už to jelo... Normálně jsme si dělali chutě. No, ale protože mě tenhle nápad fakt zaujal, chtěla bych se čtenářek, popř. čtenářů zeptat, jestli někdo nemá recept.
Dívala jsem se na internetu, ale tuhle pochoutku jsem nikde neobjevila...
Děkuji redakci i čtenářům,
Harpie
Harpie,
Vy mi děláte chutě, ještě že už jsem také skoro po obědě. Poradíte někdo Harpie a mně, také totiž nevím, jak na frgály a lákaly by mě.
-
Women4Business: Platforma Hospodářské komory podporující ženy v podnikání slaví první rok V prosinci oslavila první rok své existence platforma Women4Business, založená Hospodářskou komorou ČR. Jejím hlavním cílem je podpora žen v českém podnikání a managementu a prosazování rovných příležitostí.
-
Není myčka jako myčka Myčka nádobí je dokonalý pomocník. Den co den se bez přemlouvání postará o spoustu špinavého nádobí a přitom šetří vodu i čas. Mezi myčkami jsou ale velké rozdíly. Na co si dát pozor, až budete pořizovat novou?
-
BILLA uzavírá rekordní expanzní rok. Svoji čtrnáctou prodejnu roku 2024 otevřela ve Vamberku BILLA v letošním roce otevřela celkem čtrnáct nových prodejen. Tou poslední v roce 2024 je prodejna ve Vamberku v Královéhradeckém kraji. Své zákazníky přivítala na obchvatu města ve směru na Rychnov nad Kněžnou. Bezmála pěti tisícům obyvatel města, jehož historie sahá až do 13. století a které proslavila paličkovaná krajka, nabízí lidem v okolí bohatý a tradičně široký sortiment potravinového i nepotravinového zboží s důrazem na lokální výrobky.
-
Krásné prsteny od známé značky YES. Šperky, kterým řeknete své ANO! Krásné prsteny fascinují ženy po staletí – jsou symbolem elegance, vkusu, lásky a osobního stylu. Jejich kouzlo tkví nejen ve třpytu drahých kamenů nebo v jemné práci zlatníků, ale také v emocích, které nesou. Prsteny dokáží vyprávět příběhy – o významných okamžicích, jako jsou zásnuby, výročí, nebo dokonce jen o radosti z drobného dárku.
-
Pojistný expert radí: Co dělat, aby vás zimní lyžovačka nestála miliony? Na zimní dovolenou se spousta z nás těší už od letních prázdnin. Společné chvíle na horách, radost z lyžování a zasněžená krajina jsou nezapomenutelné. Nečekaná zranění nebo nemoci mohou rychle proměnit radostný výlet v závažný finanční problém.
-
Recept na dokonalé pečení Ukrývá prémiová trouba MORA VTPS 787 BXB s extra velkým objemem 77 l, funkcí páry a termosondou pro přípravu lahodných a zdravých jídel.
-
Zima je tu! Víte jak na to, aby bylo dítě na cestách v teple i bezpečí? Venku přituhuje, a tak oblékáme vrstvu za vrstvou, abychom neklepali kosu. To samozřejmě platí dvojnásob u našich dětí, které chceme zachumlat, aby jim bylo teploučko. Ale pozor, právě to se může v autě stát rizikem.
-
TIP na dárek pro všechny malé slečny: Koupelna pro panenky je jako opravdová I panenka BABY born si ráda užívá vodní zábavu ve vaně! Stylová vanička se sprchovou hlavicí, stříkací kačenkou pro vodní souboje a podhlavníkem přinese spoustu veselých momentů. Vanu lze používat se skutečnou vodu a je doplněna o světelné a zvukové efekty.
-
Darujte svobodu výběru s dárkovými poukazy a získejte bonus navíc! Vánoce se blíží a s nimi se neodmyslitelně pojí i shánění dárků. Nejste si jisti, co by udělalo vaší rodině nebo přátelům radost? Dárkové poukazy jsou ideálním řešením! Navíc teď máte do konce roku možnost získat atraktivní bonus ve výši 100 Kč za každých 1 000 Kč hodnoty poukazů.
-
Redakční test: Ve hře Zachraň poklad - Kvído od Albi se hráči promění v potápěče a zachraňují poklad před piráty. Zábavné, dobrodružné a dobře vymyšlené, říká naše testující Milují vaše děti dobrodružné příběhy a deskové hry? Hrají si rády na piráty a námořníky? Láká je ukrytý poklad? Pak mám pro vás super hru, která je vhodná pro dva až čtyři hráče a děti se u ní rozhodně zabaví. Děj hry určitě strhne i vás, protože co je víc než chvíle, které trávíte se svými děti při zábavě, jež je naplňuje.
Nový komentář
Komentáře
Já je koupila minulý týden na Hlavním nádraží - 1/4 za 19 Kč. Hruškový neměl chybu. Mám takový pocit, že jsem je viděla i v uzeninách v Ječné (naproti stanici tramvaje).
sara.l: sehnat frgály v Praze není problém, třeba Delvita je má
Jenomže čerstvý z rožnovského skanzenu je čerstvý z rožnovského skanzenu
r1911: teď jsme zrovna říkaly,že to pro nás není žádná vzácnost,zrovna mě jeden leží na stole ještě se taky pečou pecáky,ale to už je zase v jiném okrese,kulaté jako frgály,ale tenké jako papírek a tvaroh je vevnitř v těstě,to je taky něco
sara.l: Hlásím, že budu ta první ve frontě!
Tesay: chacháááá to sem si mohla myslet,že se tady potkáme pravé frgály je umění udělat hele co kdyby jsme si zařídily obchod s frgálama v Praze,urvali by nám ruce,co
narciska: no prosím tě ! A kde je mívají? Já bych si teď frgál tak ráda upekla. Nadělaly jsme si tady chutě, úplně ho vidím před sebou. Křehký, mastný, výborná nakyslá náplň, ach jo. Určitě by mi nestačil jeden dílek
Gerda: ale jo, susene hrusky se prodavaji...
tlustoprdka:zkus najet na www.frgaly.cz a pak na titul Co je frgál. Tam je vše popsáno.
oukupka: přijeď na návštěvu k nám pečeme je skoro každý víkend
oukupka: ale kdo dneska ještě doma suší hrušky? Ještě nikde jsem neviděla, že by byla na regále pracharanda nebo aspoň hruškové křížaly. A kdyby byly, tak by stály majlant. Ještěže je k dostání mák.
Mňam , asi před deseti rokama jsem měla možnost na oslavě kamarádových narozenin ochutnat prvé frgále přímo z Valašska od jeho maminky ... nic lepšího jsem od té doby nejedla.
r1911: no já to pochopila tak, že mají chuť na sladké frgále-obvyklé. Zelníky se dělají z podobného těsta, ale náplň se dává dovnitř. Podušené oslazené zelí...
A kde je to zelí?
Januše: Ta adresa mi nejde spustit
holky, pod příspěvkem výš píšu, že tomu ještě chybí posypka - takže před pečením posypat drobenkou, a po upečení ještě za horka pokapat máslem! Práce kvapná...
odkazuji na www.sweb.cz/joe, kde je vše o frgálech, včetně receptů.
konečně.
FRGÁLE
(na 4 velké koláče)
60 dkg polohrubá mouka
1x stoprocentní tuk (ten postrouhat)
jedno celé vejce
jeden žloutek
1 malá kávová lžička soli
1 velká hrst cukru
1 kostika droždí
1/4 litru mléka (případně víc, podle potřeby)
udělat těsto. Když je moc husté, přilít mléko Mísit vařečkou nebo šlehačem, dokud se těsto nezačne odlepovat od mísy, musí být hladké (dělají se puchýřky). A nechat nakynout.
Náplně:
hrušková: sušené hrušky umýt, zalít vodou a povařit doměkka (vodu si schovat do zvláštní misky) a pak hrušky umlít na kaši ne v mixeru (bylo by to moc řídké), ale na masovém strojku. Lze namíchati s jablečnými křížalami (1:1). Na 1/2 kg hrušek přidat 20 dkg cukru, 1 vanilkový cukr, 1 zarovnaná lžička mletého badyánu, 2 lžíce (i více) rumu, citronová kůra, na špičku nože drceného hřebíčku a mleté skořice
maková: mák uvařit ve vodě (ne v mléce, aby zůstal tmavý), přidat k máku cukr, vanilku, případně polévkovou lžíci marmelády (jakákoli rybízová, višňová...)
Gerda:)