Ahoj redakce,
dnes cestou z oběda jsme se s kolegy bavili o prý báječných frgálech se zelím - ovšem na sladko.
Někdo nadhodil téma a už to jelo... Normálně jsme si dělali chutě. No, ale protože mě tenhle nápad fakt zaujal, chtěla bych se čtenářek, popř. čtenářů zeptat, jestli někdo nemá recept.
Dívala jsem se na internetu, ale tuhle pochoutku jsem nikde neobjevila...
Děkuji redakci i čtenářům,
Harpie
Harpie,
Vy mi děláte chutě, ještě že už jsem také skoro po obědě. Poradíte někdo Harpie a mně, také totiž nevím, jak na frgály a lákaly by mě.
Nový komentář
Komentáře
Já je koupila minulý týden na Hlavním nádraží - 1/4 za 19 Kč. Hruškový neměl chybu. Mám takový pocit, že jsem je viděla i v uzeninách v Ječné (naproti stanici tramvaje).
sara.l: sehnat frgály v Praze není problém, třeba Delvita je má
Jenomže čerstvý z rožnovského skanzenu je čerstvý z rožnovského skanzenu
r1911: teď jsme zrovna říkaly,že to pro nás není žádná vzácnost,zrovna mě jeden leží na stole
ještě se taky pečou pecáky,ale to už je zase v jiném okrese,kulaté jako frgály,ale tenké jako papírek a tvaroh je vevnitř v těstě,to je taky něco
sara.l: Hlásím, že budu ta první ve frontě!
Tesay: chacháááá to sem si mohla myslet,že se tady potkáme
pravé frgály je umění udělat
hele co kdyby jsme si zařídily obchod s frgálama v Praze,urvali by nám ruce,co
narciska: no prosím tě
! A kde je mívají? Já bych si teď frgál tak ráda upekla. Nadělaly jsme si tady chutě, úplně ho vidím před sebou. Křehký, mastný, výborná nakyslá náplň, ach jo. Určitě by mi nestačil jeden dílek
Gerda: ale jo, susene hrusky se prodavaji...
tlustoprdka:zkus najet na www.frgaly.cz a pak na titul Co je frgál. Tam je vše popsáno.
oukupka: přijeď na návštěvu k nám
pečeme je skoro každý víkend
oukupka: ale kdo dneska ještě doma suší hrušky? Ještě nikde jsem neviděla, že by byla na regále pracharanda nebo aspoň hruškové křížaly. A kdyby byly, tak by stály majlant. Ještěže je k dostání mák.
Mňam
, asi před deseti rokama jsem měla možnost na oslavě kamarádových narozenin ochutnat prvé frgále přímo z Valašska od jeho maminky ... nic lepšího jsem od té doby nejedla.
r1911: no já to pochopila tak, že mají chuť na sladké frgále-obvyklé. Zelníky se dělají z podobného těsta, ale náplň se dává dovnitř. Podušené oslazené zelí...
A kde je to zelí?
Januše: Ta adresa mi nejde spustit
holky, pod příspěvkem výš píšu, že tomu ještě chybí posypka - takže před pečením posypat drobenkou, a po upečení ještě za horka pokapat máslem! Práce kvapná...
konečně.
FRGÁLE
(na 4 velké koláče)
60 dkg polohrubá mouka
1x stoprocentní tuk (ten postrouhat)
jedno celé vejce
jeden žloutek
1 malá kávová lžička soli
1 velká hrst cukru
1 kostika droždí
1/4 litru mléka (případně víc, podle potřeby)
udělat těsto. Když je moc husté, přilít mléko Mísit vařečkou nebo šlehačem, dokud se těsto nezačne odlepovat od mísy, musí být hladké (dělají se puchýřky). A nechat nakynout.
Náplně:
hrušková: sušené hrušky umýt, zalít vodou a povařit doměkka (vodu si schovat do zvláštní misky) a pak hrušky umlít na kaši ne v mixeru (bylo by to moc řídké), ale na masovém strojku. Lze namíchati s jablečnými křížalami (1:1). Na 1/2 kg hrušek přidat 20 dkg cukru, 1 vanilkový cukr, 1 zarovnaná lžička mletého badyánu, 2 lžíce (i více) rumu, citronová kůra, na špičku nože drceného hřebíčku a mleté skořice
maková: mák uvařit ve vodě (ne v mléce, aby zůstal tmavý), přidat k máku cukr, vanilku, případně polévkovou lžíci marmelády (jakákoli rybízová, višňová...)
Gerda:)