Zaryté „masožravce“ asi nepřesvědčíme, že sojové maso je výborným zpestřením jídelníčku a přináší nám také hodně zdraví prospěšných látek. Nemyslete si však, že vás budeme nutit vzdát se pravého masa a nahradit ho masem sojovým. Naopak, radíme vám sojové maso zkusit zařadit do jídelníčku jako zpestření.
Sojové maso je vysoký podíl vlákniny a bílkovin. Obsahuje také vitaminy a minerální látky. Velkou výhodou je snadná stravitelnost a schopnost snižovat hladinu cholesterolu. Proto jsou sojové výrobky doporučovány při prevenci kardiovaskulárních chorob.
Sojové maso je vhodné například pro diabetiky, protože má poměrně málo sacharidů a nízký glykemický index. Díky tomu je také vhodné pro dietu. Vychutnat si ho můžou také celiakové, protože neobsahuje lepek.
Velký podíl vlákniny napomáhá dobré funkci střev a prevenci proti zácpě.
V obchodech si můžete sojové maso koupit třeba ve tvaru kostek, granulátu, nudliček či plátků. Receptů na nejrůznější úpravu je hodně, a pokud toto „maso“ dobře připravíte, určitě si pochutnáte.
Můžete si vybrat sojové maso neochucené, kde záleží jen na vaší fantazii jaké koření použijete, nebo ochucené. Například sojový granulát s příchutí šunky.
Ze sojového masa připravíte skvělou čínu, směs na špagety, guláš. Výborné jsou také zapékané těstoviny se sojovým granulátem nebo karbenátky či plněné řízečky.
Tento týden jste u nás mohli vyzkoušet recept na téměř mexickou pochoutku a také sojové kostky s mrkví.
Máte svůj oblíbený recept na sojové výrobky?
Nový komentář
Komentáře
bles — #5 jo tak udelana soja je dobra jinak kdyz je v omacce tak je jak houba a nebo aspon me tak prijde
Vařím ho občas na zpestření - děti to moc nejedí, ale my s manželem ho máme rádi. Teď jsem zkusila - na radu kamarádky - sojové maso uvařit normálně ve vývaru, pak slít, scedit a to uvařené maso dát marinovat na půl hodinky do tatarky (u nás frčí Hellmanns). Bylo to opravdu zajímavé. Pak jsem to maso dala normálně na pánev, už jsem nepřidávala žádný tuk - ta tatarka bohatě stačila no a pak už jen trošku osmahnout, přidat nějakou tu zeleninku (já dala cuketu, papriky a rajčata) a bylo to opravdu výborné. Určitě doporučuji vyzkoušet- bála jsem se použití tatarky na pánvi, ale dopadlo to neočekávaně dobře. Zase mi to trošku rozšířilo obzory
nejim ,nevařim.Maso je maso.
občas ho uvařím a chutná nám
Zařazuji občas sojové maso do rodinného jídelníčku. Já osobně bych sojové maso dělala častěji, bohužel dcera s manželem jsou "proti". Většinou ho používám do gulášů - např. segedínský, ten je vynikající.