Zaryté „masožravce“ asi nepřesvědčíme, že sojové maso je výborným zpestřením jídelníčku a přináší nám také hodně zdraví prospěšných látek. Nemyslete si však, že vás budeme nutit vzdát se pravého masa a nahradit ho masem sojovým. Naopak, radíme vám sojové maso zkusit zařadit do jídelníčku jako zpestření.

sojové maso

Sojové maso je vysoký podíl vlákniny a bílkovin. Obsahuje také vitaminy a minerální látky. Velkou výhodou je snadná stravitelnost a schopnost snižovat hladinu cholesterolu. Proto jsou sojové výrobky doporučovány při prevenci kardiovaskulárních chorob.

Sojové maso je vhodné například pro diabetiky, protože má poměrně málo sacharidů a nízký glykemický index. Díky tomu je také vhodné pro dietu. Vychutnat si ho můžou také celiakové, protože neobsahuje lepek.

Velký podíl vlákniny napomáhá dobré funkci střev a prevenci proti zácpě.

V obchodech si můžete sojové maso koupit třeba ve tvaru kostek, granulátu, nudliček či plátků. Receptů na nejrůznější úpravu je hodně, a pokud toto „maso“ dobře připravíte, určitě si pochutnáte.
Můžete si vybrat sojové maso neochucené, kde záleží jen na vaší fantazii jaké koření použijete, nebo ochucené. Například sojový granulát s příchutí šunky.

sojové maso

Ze sojového masa připravíte skvělou čínu, směs na špagety, guláš. Výborné jsou také zapékané těstoviny se sojovým granulátem nebo karbenátky či plněné řízečky.

Tento týden jste u nás mohli vyzkoušet recept na téměř mexickou pochoutku a také sojové kostky s mrkví.

Máte svůj oblíbený recept na sojové výrobky?