DSC_0007.jpg (82 KB)

V obchodech se setkáte s dvěma druhy avokáda, které rozpoznáte na první pohled. Jedno má černou a druhé zelenou slupku. Nejde o různé fáze zralosti avokáda, ale o dvě odrůdy. Černé avokádo je odrůda Hass a zelené Fuerte. Hass má hrubou vrásnitou slupku, kterou můžete v obchodě najít v různých fázích zralosti, takže nemusí být černé, ale spíš dozelena. Takové avokádo musíte nechat doma dozrát a použít za několik dní.

Odrůdu Fuerte poznáte podle hladší slupky, podle barvy slupky však nepoznáte stupeň zralosti, je pořád jen zelené. Zralé avokádo, Hass i Fuerte, by mělo být měkké, ne však úplně rozbředlé. Opatrně ho v obchodě ohmatejte. Zelené avokádo Fuerte musí mít slupku pěkně zelenou, bez hnědých skvrn. Ty znamenají, že plod už je přezrálý a nebude chutný.

Já jsem si pro vás připravila pár tipů na snídaně s avokádem. Dnes začneme výborným toastem s avokádovou pomazánkou a míchanými vajíčky.

DSC_0002.jpg (147 KB)

Suroviny na snídani pro dva

  • 1 avokádo
  • 4 - 6 vajíček
  • sůl
  • růžový pepř
  • citron
  • toastový chléb

Postup

Avokádo rozpůlte, oloupejte a vyndejte z něj pecku. Dejte do misky a rozmačkejte vidličkou nebo lžící.

Ochuťte solí a pepřem, ochuťte několika kapkami citronové šťávy. Ta zároveň zpomalí hnědnutí avokáda.

DSC_0008.jpg (132 KB)

Promíchejte.

Připravte si míchaná vajíčka, tak jak máte rádi. Třeba na másle, klidně i na šalotce nebo cibulce, se solí a pepřem.

DSC_0013.jpg (145 KB)

Opečte si v toustovači chléb.

DSC_0016.jpg (125 KB)

Na křupavý chléb dejte vrstvu avokádové pomazánky a na ni vajíčka.

DSC_0022.jpg (112 KB)

Ihned snídejte :-)

Dobrou chuť přeje Elly.

Snídaně (nejen) do postele

Pečené hrušky s jogurtem

59ef23f508177DSC-0332.jpg (86 KB)

Banánové lívance

bananlivance.jpg (174 KB)

Kovbojská snídaně

snidane5.jpg (81 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Uložit