V obchodech se setkáte s dvěma druhy avokáda, které rozpoznáte na první pohled. Jedno má černou a druhé zelenou slupku. Nejde o různé fáze zralosti avokáda, ale o dvě odrůdy. Černé avokádo je odrůda Hass a zelené Fuerte. Hass má hrubou vrásnitou slupku, kterou můžete v obchodě najít v různých fázích zralosti, takže nemusí být černé, ale spíš dozelena. Takové avokádo musíte nechat doma dozrát a použít za několik dní.
Odrůdu Fuerte poznáte podle hladší slupky, podle barvy slupky však nepoznáte stupeň zralosti, je pořád jen zelené. Zralé avokádo, Hass i Fuerte, by mělo být měkké, ne však úplně rozbředlé. Opatrně ho v obchodě ohmatejte. Zelené avokádo Fuerte musí mít slupku pěkně zelenou, bez hnědých skvrn. Ty znamenají, že plod už je přezrálý a nebude chutný.
Já jsem si pro vás připravila pár tipů na snídaně s avokádem. Dnes začneme výborným toastem s avokádovou pomazánkou a míchanými vajíčky.
Suroviny na snídani pro dva
- 1 avokádo
- 4 - 6 vajíček
- sůl
- růžový pepř
- citron
- toastový chléb
Postup
Avokádo rozpůlte, oloupejte a vyndejte z něj pecku. Dejte do misky a rozmačkejte vidličkou nebo lžící.
Ochuťte solí a pepřem, ochuťte několika kapkami citronové šťávy. Ta zároveň zpomalí hnědnutí avokáda.
Promíchejte.
Připravte si míchaná vajíčka, tak jak máte rádi. Třeba na másle, klidně i na šalotce nebo cibulce, se solí a pepřem.
Opečte si v toustovači chléb.
Na křupavý chléb dejte vrstvu avokádové pomazánky a na ni vajíčka.
Ihned snídejte :-)
Dobrou chuť přeje Elly.
Snídaně (nejen) do postele
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Šikovný recept, avokádo mám ráda.
Bezva.
víborné na játra
Já bych si dala ty hrušky nebo lívanečky.
Avokádo je bezva, jen kdyby v obchodech bylo k dispozici tak "akorát" zralé, a ne, abychom týden doma čekali, až bude ready to eat :-)
miluji avokádo
Avokádovou pomazánku dělám, jen né s vajíčky.
Určitě vyzkouším.