losos

Snídaně je základ dne. Ať už sladká nebo slaná. Vajíčka jsou oblíbená na všechny možné způsoby. Míchaná, sázená, ztracená, omelety. Vymyslíte s nimi ty nejdokonalejší snídaně. Nebo si raději dáte sladké vafle s ovocem?

Dnešní míchaná vajíčka jsou trochu méně tradiční, než znáte. Ale určitě máte také nějakou zajímavou úpravu „obyčejného“ jídla. Máte svůj tip na ta nejlepší míchaná vajíčka?

Míchaná vajíčka s lososem a parmezánem (4 porce)

  • 8 vajec
  • 100 g plátků uzeného lososa
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • kousek másla
  • 1 šalotka
  • trochu parmezánu
  • pažitka
  • croissanty

Šalotku nakrájejte nadrobno. Osmahněte ji na rozpuštěném másle v pánvi. Mezitím, co se smaží šalotka, rozklepněte všechna vejce do misky. Lehce prošlehejte vidličkou, ochuťte solí a pepřem a ještě jednou prošlehejte.

Až je šalotka osmahnutá, vlijte vajíčka do pánve. Míchejte. Nesmažte vajíčka moc dlouho, ať není směs suchá.

Naservírujte na nahřáté talíře, posypejte nadrobno nasekanou pažitkou. Nahoru naskládejte plátky uzeného lososa.

Posypejte nahrubo nastrouhaným parmezánem.

Podávejte s croissantem.

Vafle jsou skvělý tip na vydatnou snídani. Můžeme je připravovat na nespočet způsobů a tady je jeden z nich.

Můžete je doplnit ovocem, domácími džemy, čokoládou, oříšky, šlehačkou, kysanou smetanou, javorovým sirupem a dalšími oblíbenými potravinami.

Snídaňové vafle

snídaňové vafle

  • 1 a 1/4 hrnku hladké, pšeničné mouky (můžeme použít i mouku špaldovou)
  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 2 polévkové lžíce oleje

Mouku, kypřící prášek a sůl prosejeme do mísy. Přidáme mléko, vejce a olej. Šleháme metličkou, dokud nám nevznikne hladké těsto, které necháme 5 minut odpočinout.

Vaflovač necháme rozehřát, popřípadě vytřeme tukem (např.kokosovým olejem) a vlijeme přiměřené množství těsta. Vafle opékáme dozlatova.

Pocukrujeme a podáváme s ovocem, marmeládou, jogurtem, oříškovým máslem... zde se fantazii meze nekladou.

Dobrou chuť přeje Solnička v kuchyni a Elly.

Snídat s naším magazínem? Proč ne!

mug cake

kovbojská snídaně

citronová bábovka

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková

TÉMATA:
SÝR A VEJCE