Kaše z obilnin jsou výborným tipem na chutnou a zdravou snídani. Ovesná, jáhlová, pohanková, rýžová. Střídejte je a doplňte ovocem, ořechy nebo jen medem. Máme pro vás jednoduchý recept na domácí ovesnou kaši, kterou zvládnete připravit za pár minut.
Základem ovesné kaše jsou ovesné vločky. Ty stačí chvíli povařit nebo jen zalít horkou vodou a chvíli nechat odstát, poté rozmixovat. Kdo chce, může povařit v mléce.
Suroviny
- 1 hrnek vloček
- 3 hrnky vody
- 6 sušených švestek
- trochu medu na oslazení
- ovoce k servírování
Postup
Do hrnce dejte vodu, do které vsypete vločky a švestky. Povařte chvíli, asi pět minut.
Rozmixujte a podle své chuti ještě trochu doslaďte medem.
V misce ozdobte čerstvým ovocem a podávejte.
„Kaše je obecně druh pokrmu vhodný ideálně pro ranní či dopolední jídla. Obsah zdravých sacharidů včas zabezpečí zdroj energie pro mozek, svaly a celé tělo. Díky přítomnosti zdravých tuků však naše hladina cukru v krvi zbytečně rychle nevystoupá, čímž předcházíme pozdějšímu propadu této hladiny pod únosnou míru.
Jednoduše řečeno zasytíme se na delší dobu a vyhneme se pocitům vlčího hladu a dalším projevům nedostatku cukru v krvi. Naše tělo si v důsledku nemusí ukládat tolik energie z příštích jídel do tukových zásob.
Jako zdroj zdravých tuků do kaše doporučuji použít čerstvě mleté lněné semínko (použijte například obyčejný elektrický mlýnek na kávu), které přidáváme až do stydnoucí kaše, protože není vhodné je tepelně upravovat.
Pokud se snažíte minimalizovat lepek ve stravě, můžete zakoupit také bezlepkovou variantu ovesných vloček, jejíž cena je však vyšší. Nezapomeňte na možnost přidat do stydnoucí kaše také čerstvé ovoce! „
Na webu NAJÍM SE A ZHUBNU, najdete mnoho rad, tipů a zajímavých receptů, které pro vás připravila Cecílie Jílková.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
Děkuju za recept, už jsem stihla vyzkoušet a je to fakt mňamka :-) Dřív jsem oves vůbec nekupovala, ale v poslední době jsem si ho dost oblíbila.. v mnoha případech se tím dá nahradit i klasická mouka. :-)
Mňam, to vypadá skvěle. Někdy to musím vyzkoušet :)
Kaše vařím ráda a byl velký úspěch, že jsem syna naučila ovesnou kaši snídat, je mizerný jedlík. Vločky používám jemné z Lidlu a nenapadlo by mě hotovou kaši mixovat. Nač? Jáhlová kaše je opravdu ještě lepší.
Ovesnou kaši mám ráda, vlastně mám ráda jakékoli kaše pokud v nich není kravské mléko. U ovesné a jáhlové je skvělé, že mléko není potřeba vůbec. U pohankové používám mléko kozí z poloviny naředěné vodou a krupicovou nejím vůbec. Vlastně jí se třeba krupicová kaše s ovocem, či oříšky?
miluju kaše i mysli v bílém jogurtu
Už hodně dlouho snídám ovesné vločky s ovocem a jogurtem (bílým), není to žádné hrdinství
, prostě mi to chutná a vyhovuje.
ovesnou kaši snídám běžně
tak to mohu, občas si dělám takovou kašičku
Mňam
Tak to mi moc nejede.
Jitka-x — #1 A na co čekáš?
Jitka-x — #1Jáhlovou zkuste! Ta je úžasná. Chutná mi snad nejvíce...
Mám ráda ovesnou, krupičnou i rýžovou kaši. Nikdy jsem však nezkusila jáhlovou či pohankovou.