Snídáte pravidelně? Snídáte v klidu, nebo v poklusu? Snídáte zdravě, nebo se jen odbudete šálkem kávy (v horším případě s cigaretou)?
Snídaně pro většinu lidí znamená start do nového dne. Měla by proto být pohodová, její složení by mělo být co nejpestřejší a odehrávat by se měla v příjemné atmosféře. Snídani potřebuje každý z nás k tomu, aby po ránu získal potřebnou energii a mohl dobře a bez pocitu hladu fungovat až do doby oběda. Ovšem stejně jako se nedoporučuje hladovění, není vhodné se ráno ani příliš přejídat, jinak se může stát, že je fyzická i duševní výkonnost člověka snížena a start do nového dne tak začíná poněkud těžkopádně.
Výsledky průzkumu snídaňových zvyklostí při akci Flora pro.activ bus 2005 ukázaly, že obvykle snídají více než tři čtvrtiny dotázaných a nejčastější snídaní u nás bývá chléb namazaný rostlinným tukem, tvrdý sýr a čaj. Byly zjištěny odlišnosti ve snídaňových zvycích jednotlivých regionů – např. jogurty jedí v porovnání s ostatními regiony nejvíce obyvatelé Prahy a nejméně obyvatelé Plzeňského kraje. Ovoce k snídani konzumují nejvíce Jihomoravané a nejméně obyvatelé Moravskoslezského regionu. Pardubičtí převyšují ostatní regiony v konzumaci másla, naopak nejméně ho jedí obyvatelé Karlovarského kraje. „K nejčastějším chybám v jídelníčku patří přebytek živočišných tuků, preference bílého pečiva před celozrnným, nedostatek ovoce a zeleniny a absence jiných tekutin než kávy a čaje,“ hodnotí složení snídaní nutriční terapeutka
Zajímavé byly i rozdíly v typické snídani jednotlivých profesí. 53 % pracujících v kanceláři snídá pravidelně, doma a v klidu. Snídají většinou chléb nebo pečivo s rostlinným tukem a sýrem nebo jogurty. V porovnání s ostatními profesemi pijí nejvíce kávu. 29 % učitelek, prodavaček a policistů snídá v práci. Preferují celozrnné pečivo s rostlinným tukem, sýrem a jogurty. 21 % respondentů z dělnických profesí také nejčastěji snídá až v práci, ale celozrnné pečivo a jogurty nejedí téměř vůbec, dávají přednost chlebu se salámem a sýrem. Ženy na mateřské dovolené sice snídají doma, ale více než 20 % jich uvedlo, že snídani jedí nepravidelně a ve spěchu.
Seriál připravují nutriční terapeutky bezplatné Informační linky Flora 800 175 324, info@flora.cz, www.flora.cz
Nový komentář
Komentáře
Vivian: neee pochopitelne. napsat odborny clanek pod takovouhle slataninu je tak absurdni, ze sem nepovazovala za nutne davat k tomu nejaky ironicky smajlik
Lilinka: A to já ne. Když nepočítám hulení a kalení, žiju děsně zdravě
Vzpomněla jsem si na švédský stoly na dovče, kdy se mi zvedal kufr z lidí, co snídali míchaný vajíčka, grilovaný párečky a jiný smažený "mňamky". Neříkám, že to vůbec nejím, ale po ránu do sebe dostanu, tak jogurt, jablko, občas nějaký cornflakes..
Meander: to je možný...Ve spoustě věcí, jimiž se láduju jsou éčka. A jaká!!!
Lilinka: Aby ne, když je v ní tolik chutných éček
Mně Flora chutná....
Zdravá výživa je mi vcelku ukradená, ale jestli má pro mě něco divnou chuť a namazala bych si to na chleba možná tak v nouzi nejvyšší, tak je to máslo
Snídám většinou v práci a celkem v klidu (jogurt a sýr) víc do sebe ráno nedostanu. Margarin...jim Floru, ale jinak je to hnus, neni nad máslo.
karkule: Ty vogo! Mě teda vyděsil hlavně ten Heparin, protože margarin nejím, ale Heparin mi prali do žíly
tornado-lou: to jako vážně?
tomu rikam odborny clanek
damanka: to by byla pro můj žaludek ďaha, takhle po ránu tam hnedka hodit guláš nebo těstoviny s omáčkou
to už bych se mohla jen odvalit zpátky do postele
.
ještě něco o výrobě margarínu: http://fitnett.cz/rama.asp nebo http://www.sam.fujera.com/dotazy.htm nebo http://smtp.pro-bio.cz/probio/info.nsf/_/49FB35B875A30668C1256D390040300D
tyrkys:
a
bych mohla, po jogurtu bych blinkala
1.snídaně:
+
, 2.snídaně: jogurt.
kdybych snídala doma tak to rozhodně nebude v klidu když kolem mě lítá
a
svačinu do školy ,si taky vyberu nějakou dobrotu...
takže snídám až v práci, většinou sušenky Be-Be ale někdy zhřeším a v pekárničce, kde kupuju
To jsem ráda, že to většina vidí tak rozumně
Myslím, že je zdravější si občas s mírou pochutnat na másle, než do sebe cpát umělotiny tvářící se jako "zdravá výživa"... U nás doma používáme máslo i sádlo běžně (usmažte si bramboráky na ztuženém pokrmovém tuku
) a jsme zdraví jako rybičky, s cholesterolem na spodní hranici...
Napodobeniny másla zásadně nekupuji a nejíme, je to hnus
. Snídám vločky a jogurt, o víkendu nejlépe doma pečenou buchtu.
Pořád mi není jasné, proč bych měla konzumovat margariny, naprané syntetickými vitaminy, když si můžu dát máslo, které ty vitaminy má samo od sebe.
karkule:
Já možná ani tehdy ne....