Snídáte pravidelně? Snídáte v klidu, nebo v poklusu? Snídáte zdravě, nebo se jen odbudete šálkem kávy (v horším případě s cigaretou)?

 

Snídaně pro většinu lidí znamená start do nového dne. Měla by proto být pohodová, její složení by mělo být co nejpestřejší a odehrávat by se měla v příjemné atmosféře. Snídani potřebuje každý z nás k tomu, aby po ránu získal potřebnou energii a mohl dobře a bez pocitu hladu fungovat až do doby oběda. Ovšem stejně jako se nedoporučuje hladovění, není vhodné se ráno ani příliš přejídat, jinak se může stát, že je fyzická i duševní výkonnost člověka snížena a start do nového dne tak začíná poněkud těžkopádně.

 

Výsledky průzkumu snídaňových zvyklostí při akci Flora pro.activ bus 2005 ukázaly, že obvykle snídají více než tři čtvrtiny dotázaných a nejčastější snídaní u nás bývá chléb namazaný rostlinným tukem, tvrdý sýr a čaj. Byly zjištěny odlišnosti ve snídaňových zvycích jednotlivých regionů – např. jogurty jedí v porovnání s ostatními regiony nejvíce obyvatelé Prahy a nejméně obyvatelé Plzeňského kraje. Ovoce k snídani konzumují nejvíce Jihomoravané a nejméně obyvatelé Moravskoslezského regionu. Pardubičtí převyšují ostatní regiony v konzumaci másla, naopak nejméně ho jedí obyvatelé Karlovarského kraje. „K nejčastějším chybám v jídelníčku patří přebytek živočišných tuků, preference bílého pečiva před celozrnným, nedostatek ovoce a zeleniny a absence jiných tekutin než kávy a čaje,“ hodnotí složení snídaní nutriční terapeutka Věra Králová.

 

Jako příklad vyvážené snídaně pro snížení hladiny cholesterolu, kterou by mělo zapotřebí více než 65 % Čechů se zvýšenou hladinou cholesterolu, uvádí celozrnné pečivo namazané rostlinným tukem a nízkotučným sýrem, doplněné rajčetem a ovocným džusem nebo müsli s nízkotučným jogurtem nebo mlékem a ovocem. „Pro výrazné snížení hladiny cholesterolu je vhodné do stravy zařadit výrobky obohacené rostlinnými steroly – rostlinný tuk, mléko, jogurty a jogurtové minidrinky,“ dodává Králová.

 

Zajímavé byly i rozdíly v typické snídani jednotlivých profesí. 53 % pracujících v kanceláři snídá pravidelně, doma a v klidu. Snídají většinou chléb nebo pečivo s rostlinným tukem a sýrem nebo jogurty. V porovnání s ostatními profesemi pijí nejvíce kávu. 29 % učitelek, prodavaček a policistů snídá v práci. Preferují celozrnné pečivo s rostlinným tukem, sýrem a jogurty. 21 % respondentů z dělnických profesí také nejčastěji snídá až v práci, ale celozrnné pečivo a jogurty nejedí téměř vůbec, dávají přednost chlebu se salámem a sýrem. Ženy na mateřské dovolené sice snídají doma, ale více než 20 % jich uvedlo, že snídani jedí nepravidelně a ve spěchu. 

 

 

Seriál připravují nutriční terapeutky bezplatné Informační linky Flora 800 175 324, info@flora.cz, www.flora.cz

 

 

TÉMATA:
DŮM A BYT