Jistě si vzpomínáte, jak vypadaly vaše snídaně v dětství. A víte, jaké byly snídaně vašich babiček? Možná se vám vybaví spousta potravin typických pro venkov. Například domácí chléb, vejce, kozí či ovčí sýr, čerstvé mléko nebo tvaroh.

 

Nebylo ale vždy takové pohoštění. Možná vás to překvapí, ale zdravé obiloviny skutečně nejsou jen módním trendem dnešní doby. Naopak. Jsou to potraviny, na které se naši předkové spoléhali už před mnoha lety a dnes pouze poznáváme jejich novou tvář. Pojďme se na některé staronové obiloviny podívat blíže.

 

Pohanka cenná, leč opomíjená

Pohanka mívala v domácnostech důležité místo. Přestože má na naše zdraví blahodárný vliv, je dnes často opomíjená. A pokud zrovna nedržíte přísnou dietu, možná už ani nevíte, jak pohanka chutná. Obsahuje mnoho minerálů, vitaminů a vlákninu, která mimo jiné přispívá ke snižování hladiny cholesterolu a k prevenci aterosklerózy. Pomáhá udržovat pružnost cév, brání tvorbě krevních sraženin, proto je vhodná pro všechny, kteří trpí křečovými žilami. A dokáže zatočit i s viry, které způsobují opary, a to ve srovnání s ostatními obilninami až čtyřikrát účinněji.

 

Zejména v zimě bychom si pohanku měli dopřát v rámci prevence před nachlazením a chřipkou. Obsahuje totiž velké množství zinku, který posiluje obranyschopnosti sliznic. Dále dodává vitaminy B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin, E a C. Obsahuje také cholin, který je znám pro své regenerační účinky. Obnovuje jaterní buňky po poškození chorobami nebo alkoholem. Je vhodná k detoxikaci celého organizmu a prospívá i těhotným ženám.

 

Připravte si pohankové karbanátky. K přípravě potřebujete: 150 g pohanky, půlku cibule, stroužek česneku, 2 vejce, hladkou mouku, sůl, majoránku, pepř, olej.

 

Příprava:Pohanku vaříme v osolené vodě, dokud není měkká. Poté scedíme a připravujeme stejně jako masové karbanátky. Přidáme 1 vejce, pepř, majoránku, rozmačkaný česnek a cibuli nadrobno nakrájenou. Z vypracovaného těsta vytvoříme karbanátky, které obalíme v mouce a rozšlehaném vejci. Smažíme dozlatova.

 

Léčivé jáhly znali už staří Slované

Proso je zřejmě nejstarší kulturní plodinou, kterou knám dovezli kočovné kmeny. Vhojné míře si ho dopřávali i staří Slované. Žlutá zrnka vyloupaná ztéto obiloviny nazýváme jáhly. Za zmínku jistě stojí, že jáhelník byl ještě na počátku minulého století slavnostním štědrovečerním jídlem a nemohl chybět ani na svatebních hostinách.

 

Jáhly obsahují důležité minerální látky, zvláště pak draslík, hořčík, železo, zinek, fosfor a měd, z vitamínů převažují vitamíny řady B. Jsou také zdrojem bílkovin a tuku. Dále obsahují vlákninu a křemíku, který je důležitý pro zdraví zubů, nehtů a vlasů.

Jáhly se doporučují všem, kteří trpí zahleněním dýchacích cest, při oslabení vaziva a kožních onemocněních. Jáhly jsou vhodné pro těžce pracující osoby i při doléčování po nemoci. Mají blahodárný vliv na žaludek, slinivku břišní a slezinu, posilují ledviny, zlepšují metabolismus, příznivě působí na oči a pomáhají při únavě a vyčerpání. Nezanedbatelný obsah železa ocení také lidé trpící chudokrevností.

Uvařte si léčivou jáhlovou kaši. Pro její přípravu potřebujete: jáhly, vlašské ořechy, sušené ovoce, skořice nebo kakao, mléko, máslo.

Příprava:Jáhly důkladně propláchneme pod tekoucí vodou a ponecháme vsítku a ještě dvakrát přelijeme vroucí vodou. Vložíme do hrnce a zalijeme horkou vodou. Přidáme sušené ovoce dle svého gusta a vlašské ořechy. Vaříme bez pokličky za občasného míchání, až se voda téměř odpaří. Vodu scedíme, vzniklou směs zalijeme mlékem a ještě chvíli povaříme. Hotovou kaši posypeme dle libosti skořicí, cukrem, kakaem, zalijeme rozpuštěným máslem a můžeme podávat.

Že nemáte čas stát ráno u plotny a vařit pokrmy po vzoru našich babiček? Zdravé obiloviny si můžete dopřát i ve formě sušenek. Náš tip na chutnou snídani jsou například celozrnné cereální sušenky BeBe dobré ráno.

 

Čtěte také...

Jak snídají známé osobnosti?