Když ke koláči přidáte kopeček šlehačky nebo zmrzliny, bude požitek z letního dezertu naprosto dokonalý. Tento koláč je opravdu plný šťavnatého ovoce. Když do něj zakrojíte, ovoce se na vás doslova vysype. Spolu s vypečenou šťávou.
Suroviny
těsto
- 180 g hladké mouky
- 125 g vychlazené Hery máslová příchuť
- 60 g cukru krupice
- 1 vejce
náplň
- 800 g drobného bobulovitého ovoce (ostružiny, borůvky, maliny, rybíz…)
- 2 hrsti strouhanky
- 5 bílků
- 180 g cukru krupice
Postup
Ze všech surovin si připravte těsto. Rozevírací dortovou formu vyložte na dně pečícím papírem a boky vymažte Herou.
Těsto rozválejte na placku. Ta by měla být větší než dno formy, aby těsto vyšlo i na boky.
Těsto přeneste do formy, zvedněte i kolem okrajů. Propíchejte vidličkou a posypejte strouhankou.
Bílky vyšlehejte s cukrem na hustý sníh. Asi jednu čtvrtinu sněhu nechejte stranou. Do zbylého sněhu opatrně vmíchejte ovoce. Opatrně proto, aby se křehké plody co nejméně rozbily. Sníh s ovocem navrstvěte na těsto.
Nahoru dejte sníh bez ovoce a pěkně urovnejte.
Pečte v troubě rozehřáté na 175 °C, 40 - 45 minut.
Koláč nechejte vychladnout a krájejte. Bude hodně šťavnatý, sladký a svěží.
Dobrou chuť přeje Elly.
Ovocné dorty na našem magazínu
Mascarpone dort s čerstvým ovocem
Osvěžujicí smetanový dort s ovocem
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková
Nový komentář
Komentáře
Mńam!
Určitě vyzkouším.
mňam,hned bych si dala
dělám podobně, jen nedávám na těsto tu strouhanku,jinak stejně,nejvíce nám chutná s rybízem samotným
upeču
Ten se sněhem je zajímavý, vyzkouším. O víkendu jsem pekla kolá s rybízem a hruškami s drobenkou. Podávala jsem ho s jogurtem a kopečkem zmrzky vanilkové od Dr. Oetkera doma vyrobené.
Samé dobroty...ten jahodový je nejlepší...