DSC_1427.jpg (480 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Na recept jsem použila arašídové kostky v cukru, což už je hotový produkt, který koupíte na internetu nebo v některých prodejnách se zdravou výživou. Stejně sežetene arašídový krém (nebo arašídové máslo) se skořicí. Pokud budete mít obyčejné arašídové máslo, přidejte do něj na ochucení trochu skořice

Suroviny

  • 300 ml vlažného polotučného mléka
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 60 g mouky z pekanových ořechů
  • 50 g cukru krupice
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1/2 lžičky soli
  • na náplň
  • 200 g arašídového krému se skořicí
  • 100 g změklého másla
  • 50 g arašídových kostek v cukru

na dokončení

  • 50 g másla
  • 4 lžíce javorového sirupu
  • 70 g arašídových kostek v cukru

DSC_1454.jpg (335 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Postup

Nejprve si ohřejte mléko tak, aby bylo vlažné, ne horké. Potom do něj rozmíchejte lžíci cukru a nadrobte droždí. Nechejte 10 – 15 minut odpočívat na teplém místě, dokud na povrchu nevzniknou bublinky. Kvásek je připravený pro použití. Přidejte tedy zbytek surovin potřebných na těsto. Vypracujte měkké těsto.

Hotové těsto bude kynout v míse, přikryté utěrkou, asi hodinu. Za tu dobu zdvojnásobí svůj objem.
Mezitím si připravte náplň. Změklé máslo vyšlehejte s arašídovým krémem.

Vykynuté těsto rozdělte na dva díly. Zpracujte je po jednom.

Rozválejte polovinu těsta do tvaru obdélníku. Potřete polovinou náplně a posypejte polovinou arašídových kostek. Zamotejte těsto do tvaru rolády. Pevně utahujte. Zavinujte těsto tak, aby vzniklá roláda byla delší, ne široká.

Z rolády krájejte kolečka široká 2 – 3 cm. Pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem nebo do zapékací misky vymazané máslem. Ještě pěkně upravte, ať jsou části těsta k sobě pěkně přitisknuté a ať nemáte místo kolečka šišku. Mezi jednotlivými kousky nechejte trochu rozestupy, těsto ještě dost nakyne. Nechejte kynout půl hodiny na teplém místě. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, 25 až 30 minut. Ihned po vytažení potřete rozpuštěným máslem smíchaným s javorovým sirupem a posypejte arašídovými kostkami.

Šneci vydrží dlouho vláční, ale většinou se doma neohřejí do druhého dne. Zmizí rychlostí blesku.

Dobrou chuť přeje Elly.
 
 Klasičtí skořicoví šneci

11.jpg (144 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Sušenky s arašídovým máslem

12.jpg (92 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama