Krásná hlavička květáku před vámi? Chybí nápad, co s ním? Můžete se spolehnout na oblíbenou klasiku - smažený květák. Ten je totiž dokonalý, třeba v kombinaci s novými bramborami. Nebo můžete zkusit něco snadného a chutného podle dnešního receptu.
A co je ideální? Zkombinovat obě květákové pochoutky, připravit si k nim čerstvý hlávkový salát a výbornou přílohu. Letní oběd je na světě.
Smažený květák, v trojobalu, není žádnou novinkou. Navíc není ani potřeba jej nijak vylepšovat. Jednoduše obalíte v mouce, vajíčku a strouhance, usmažíte ve vyšší vrstvě oleje a odložíte na ubrousek, který vsaje přebytečnou mastnotu. Žádná velká věda.
Moc práce vám nedá ani jednoduchý a poměrně zdravý květákový koláč. Nebo spíš zapečený květák s jogurtem. Hotovo za chvíli a velká dobrota!
Suroviny
- 1 květák
- 250 g bílého jogurtu
- 3 vejce
- 150 g oblíbeného sýra
- sůl a pepř
Postup
Květák rozeberte na růžičky a uvařte v osolené vodě. Jen velice lehce, dokřupava. Sceďte a nasypejte do větší mísy. Lehce rozmačkejte vidličkou.
Do mísy přidejte jogurt, vejce a najemno nastrouhaný sýr. Promíchejte a dochuťte solí a pepřem, ideálně ještě čerstvými zelenými bylinkami. Kdo nemůže žít bez masa, může přidat na kostičky nakrájenou šunku nebo uzené maso.
Směs dejte do zapékací formy vymazané trochou másla a dejte zapéct do trouby. Pečte na 170 °C, 40 minut.
Ihned podávejte. Ale výborný je také zastudena.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
Rikina — #18 Do těch 40 minut jsem počítala i to vaření - odhaduju, celkem od počátku akritvity k servírování to bude hodina (běhěm vaření a pečení se třeba opsrchuješ a přečteš zenu-in - a ještě stihneš k tomu květáku třeba nakrájet zeleninu nebo oškrábat a uvařit pár brambor, případně si přeprat halenku či ponožky na druhý den
). Ale chápu, že hlad tě nutí k rychlejším akcím - tak nech vaření na víkend a ve všední den si holt namaž chleba nebo si kup cestou domů nějako hotovku, kterou ohřeješ v mikrovlnce. Nebo si otevři konzervu
.
pinokio — #20 No však, ale čínské polévky, to nejde jíst pořád... proto když vidím napsáno, že je něco snadné a rychlé, jdu to s nadějí zkouknout, jestli to jídlo náhodou fakt nebude snadné a rychlé a použitelné i pro mě... a obvykle se zklamu.
Rikina — #18 Promiňte,ale je to vaše rozhodnutí,že máte práci,která vás zcela pohltí.Když už nemáte čas ani na jídlo,je něco špatně.Pak opravdu v běhu jen rohlík a nějaká ta uzenina,nebo fastfoody...
květák tak vcelku a smažený mńam
Rikina — #7tak si uvař čínskou polívku v sáčku,to ti vyjde akorát do těch deseti minut
elly — #17 určitě chutná i tak, ... to já jen, že toho teď mám plnou zahrádku a cpu to do všeho
risina — #16 Mno - přijedu domů z práce dejme tomu že brzo, tak ve 20.30 hod., šla jsem pěšky z nádraží, bylo vedro, jsem utahaná a mám hlad. Teď hned mám hlad, strašnej. Ale sednu si a začnu rozebírat květák na růžičky, pak budu čekat, až se uvaří, cedit, rozmačkávat, strouhat sýr na jemno, krájet bylinky, všechno to míchat, zapatlám plno nádobí, které pak budu muset umejt, a pak ještě musím čekat dalších 40 minut, než se to upeče?
To už jsem s tím dávno sekla a šla spát bez večeře, na tohle já prostě nemám. Potřebuju jídlo, které mám na talíři a poživatelné během 10 minut poté, co jsem došla domů, to nazvu jednoduchým, rychlým a snadným.
Jandywoman — #13 kobližka — #15jojo, ideální a mají tam být. Jenže já jsem to dělala narychlo a úplně jsem na ně zapomněla
Rikina — #7 Ten květákový koláč snad není na dvouhodinovou práci? Tipuju to na max. 20 minut práce + dalších max. 40 minut na uvaření/upečení.
paníliška — #14 Ale to tam Elly píše,že je ideální to doplnit čerstvými zelenými bylinkami
Určitě stojí za vyzkoušení, i ty placičky od Gerdy.
Recept fajn, jen bych tam přidala pro plezír něco zeleného, např. trošku nasekané pažitky či mladé cibulové naťě, petrželky, ...
Rikina — #7pro některé lidi je náročné i ohřát vodu
Takový je život
Opravdu časově nenáročný a navíc moc dobrý
gerda — #4taky děláme
Rikina — #7zkus ty placičky, když se s tím nebudeš chtít hrát jednotlivě, dá se to i natáhnout na plech a upéct vcelku. Pak jsou řezy.
vyzkouším
Mě vždycky pobaví, jak je tam napsáno, že je to snadné a rychlé a hotovo za chvíli, a pak z toho vyleze dvouhodinová práce.
Zas nic pro mě.
renda4141 — #5já to dělávám dost často, jde to i z brokolice - oboje je rychlé a zelenina se nemusí předvářet.
gerda — #4 To zní dobře...úplně se mi sbíhají sliny.
To musím někdy vyzkoušet. Mám ráda květák v jakékoliv podobě.