Hotové listové těsto vám pomůže při přípravě rychlých dezertů. Třeba s ovocem ze zahrádky. To můžete doplnit o svěží, lehce sladký, tvaroh. A za chvilku máte na stole výborný dezert, téměř bez práce.
Přiznám se, že balené rozválené těsto mám fakt ráda. Používám ho na oblíbený jablečný štrúdl (když se mi nechce dělat s taženým) a na snadné koláče. Vždycky je po ruce na křupavé slané drobnosti k posezení u vína a piva. Můžete do něj zabalit cokoliv, ať sladkého nebo slaného a máte super svačinu.
Na dnešní dezert jsem posbírala celý obsah své zahrádky. Vloni jsme zasadili pár angreštů, rybízy, maliny a už pár let nám tady rostou ostružiny. Mix těchto sladkých plodů jsem „utopila“ v koláči a doplnila je tvarohem.
Pekla jsem v nové koláčové formě od Kitchen Aid, kterou mám doma na otestování. Jsem z ní opravdu nadšená. Je pěkně těžká, žádný měkký plech. Povrch je tak parádní, že ho stačilo jen velice lehce vymazat máslem a koláč z formy vypadnul skoro sám. Žádné připékání se nekonalo.
Suroviny
- 1 balení rozváleného listového těsta
- 500 g plnotučného tvarohu (2 x 250 g vanička)
- 4 lžíce cukru moučka
- 2 vejce
- ovoce
- džem podle chuti, klidně s kapkou alkoholu
- máslo na vymazání formy
Postup
Připravte si koláčovou formu. Pokud máte stejnou jako já, od Kitchen Aid, tak má nepřilnavý povrch a není potřeba s ní dělat téměř nic. Já jsem ji jen lehce vymazala máslem. I kvůli chuti.
Do formy rozprostřete listové těsto. Kus si nechejte na ozdobení povrchu. Dno propíchejte vidličkou a pomažte džemem. Ten ještě můžete smíchat s kapkou nějakého alkoholu. Hodí se třeba rum, griotka, portské nebo něco takového.
Tvaroh ušlehejte s cukrem a vejci. Polovinu dejte na těsto do formy. Naskládejte na tvaroh část ovoce - jednu tenkou vrstvu. Tu přikryjte opět tvarohem.
Nahoru na tvaroh opět dejte ovoce.
Ze zbytku těsta nakrájejte proužky. Těmi ozdobte povrch koláče.
Pečte při teplotě 175 °C, zhruba 45 minut.
Nechejte vychladnout a podávejte.
Dobrou chuť přeje Elly.
Testování pečících forem Kitchen Aid Formy od Kitchen Aid mají nepřilnavý povrch. Jsou odolné vůči poškrábání, omyvatelné v myčce, rovnoměrně vedou teplo. Velice dobře se udržují, omývají. Nic se vám na nich nepřichytí. Po našem testování jsem z nich nadšená a můžu je doporučit. |
---|
Co všechno jsme ještě na našem magazínu testovaly ve formách Kitchen Aid?
Listové těsto v akci! Na našem magazínu...
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Elly: Jinak teda - já pod listové těsto nikdy nic nemažu a těsto se mi nikdy nelepí...
gerda — #15 Já si před pár lety koupila v bazaru ohnivzdornou koláčovou formu s tím zubatým okrajem,nějaká francouzská značka.Za 50 kč.Lepší kup jsem málokdy udělala,je suprová
Mám starou kameninovou bábovku po mé babičce a stále je výborná, peču v ní ráda. Koláčovou formu vlastně ani nepotřebuju. Velký kastrol vystelu pečícím papírem, nandám co tam má být, upeču a za pomoci toho papíru to pohodlně vyndám. Jinak mám samozřejmě i dortovou formu - tu rozklápěcí - s bábovkovým věncem, ale přiznám se, že v tom jsem nepekla ani nepamatuju. Jo, a ještě mám dvě velké kulaté formy na pizzu, to taky není špatné.
Kadla — #13 Moje slova.
Dokoupila jsem v poslední době jen jednu teflonovou s vlnkovým okrajem, protože se mi líbila (pod listové těsto máslo nepotřebuje), a klepu, točím ji často a pořád je jako nová, a skleněnou misku z Ikey (malá na jednu porci). Silikonové (dvě) už mám několik roků a do koše se zatím taky nechystají (stály v akci stovku). A nejradši mám stejně prastarou skleněnou bábovkovou s atypickými "žebry". Bábovka z ní vypadá nádherně a forma slouží jen mně už přes 20 let (předtím nějaké tetě kdovíjak dlouho).
elly — #12Já si blahořečím, že jsem si zamlada (za totáče) nakoupila formy.... Páč mi slouží bratru už nějakých 30 let a vyhazování je v nedohlednu
monkee — #11Ta forma jde použít na tisíce jiných koláčů. Připlatit si za kvalitu je ve výsledku více než úsporné. Většina levných forem za nějakou dobu letí do koše, protože prostě nevydrží...
Tohle není pečení, to je jen nazdobení něčeho čímsi a v troubě už jen ohlídání barvy. Tedy nic proti ničemu (pro lenivce). Ale kupovat kvůli tomu ještě i předraženou a malou formu, když poslouží i běžné do 300 Kč, to bychom tedy byli blbý národ. Tady je potom vidět, kdo může penězma tapetovat.
Udělám s rebarborou.-
já jdu péct Tvarohovo-krupicový koláč tak jsem zvedava
Právě má v troubě rybízový koláč,sice bez tvarohu,ale ke kávě bude dobrý
Na tu koláčovou formu se podívám a recept si tisknu, je to rychlovka
Tvaroh miluju, ale oslovily mě i paštičky, vypadají výborně.
vše s tvarohem miluju . zaujaly mě ty paštičky
Rozhodně vyzkouším, zvláště teď když mi na zahrádce všechno zraje
ty plechy jsou skvělé
Mňam
To vypadá lákavě