Jablíčka všude, kam se podíváte. Na trhu, v marketu, doma na zahradě. Byl by hřích je nevyužít. Nejlepší jsou čerstvá, křupavá a šťavnatá. Ale i dezerty, které z nich připravíte, mají své kouzlo.

jablkový dezert

V sobotu jsme u rodičů sbírali padaná jablka, trhali zásoby na zimu a zvlášť do velké tašky sbírali ta nejkrásnější, nejvoňavější a nejčervenější jablka. A mě už běhaly v hlavě nápady, na co všechno je doma využiji. Kromě toho, že jedno se bude každý den smát na děti ze svačinkové krabice.

Upekla jsem jablečný koláč podle Florentýny, jen jsem nesladila cukrem, ale sirupem z cukrové řepy. Tuhle dobrotu jsem si dovezla od kamarádky z Německa. Hustotu má asi jako med, tmavě hnědou barvu a výborně se hodí do koláčů, ovocných dezertů, ale třeba i na chléb s máslem. Když tuhle sladkou pochoutku rozehřejete, tak s ní můžete přelít lívance místo javorového sirupu.

koláč podle Snídaně s Florentýnou

Při vaření jablkové náplně do koláče mě napadl další recept. Osvěžující a krásně vypadající, do kelímku, což mají rády moje děti (a nejen ony).

Suroviny

kakaový základ

  • 2 vejce
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 lžíce kakaa

náplně

  • 400 g kysané smetany
  • cukr podle chuti
  • 4 velká jablka
  • špetka skořice

Postup

Vejce vyšleháme s cukrem. Přidáme mléko a olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Vymícháme těsto. To nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme na 170 °C, asi 20 minut. Upečete poměrně velký kus základního těsta. Část můžete využít na jablečný dezert, část můžete v mističkách doplnit ušlehaným tvarohem se smetanou a zalít trochou rozpuštěné čokolády. Nebo můžete těsto upéct z poloviční dávky. Já raději peču větší kus základu a vyrobím více druhů dezertů. Necháme vychladnout.

Kysanou smetanu vyšleháme s cukrem. Nemusíme přehánět. Zajímavá je právě ta lehká kyselkavost celého dezertu, je velice osvěžující.

Jablka oloupeme, nakrájíme na maličké kostičky. Do hrnce dáme trochu vody (asi 1 dcl) a trochu cukru (asi 2 - 3 lžíce) a zahřejeme, svaříme dohromady. Vsypeme jablka a dusíme do poloměkka. Ochutíme skořicí a občas promícháme. Mělo by nám v hrnci zůstat trochu šťávy, s menšími kousky jablek, některé se rozpadnou úplně. Necháme vychladnout.

Do mističek nebo sklenic střídáme vrstvy nadrobeného těsta, smetanového krému a dušených jablíček. Ozdobíme a necháme vychladit.

Dobrou chuť přeje Elly.

Reklama