Jablíčka všude, kam se podíváte. Na trhu, v marketu, doma na zahradě. Byl by hřích je nevyužít. Nejlepší jsou čerstvá, křupavá a šťavnatá. Ale i dezerty, které z nich připravíte, mají své kouzlo.
V sobotu jsme u rodičů sbírali padaná jablka, trhali zásoby na zimu a zvlášť do velké tašky sbírali ta nejkrásnější, nejvoňavější a nejčervenější jablka. A mě už běhaly v hlavě nápady, na co všechno je doma využiji. Kromě toho, že jedno se bude každý den smát na děti ze svačinkové krabice.
Upekla jsem jablečný koláč podle Florentýny, jen jsem nesladila cukrem, ale sirupem z cukrové řepy. Tuhle dobrotu jsem si dovezla od kamarádky z Německa. Hustotu má asi jako med, tmavě hnědou barvu a výborně se hodí do koláčů, ovocných dezertů, ale třeba i na chléb s máslem. Když tuhle sladkou pochoutku rozehřejete, tak s ní můžete přelít lívance místo javorového sirupu.
Při vaření jablkové náplně do koláče mě napadl další recept. Osvěžující a krásně vypadající, do kelímku, což mají rády moje děti (a nejen ony).
Suroviny
kakaový základ
- 2 vejce
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2 lžíce kakaa
náplně
- 400 g kysané smetany
- cukr podle chuti
- 4 velká jablka
- špetka skořice
Postup
Vejce vyšleháme s cukrem. Přidáme mléko a olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Vymícháme těsto. To nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme na 170 °C, asi 20 minut. Upečete poměrně velký kus základního těsta. Část můžete využít na jablečný dezert, část můžete v mističkách doplnit ušlehaným tvarohem se smetanou a zalít trochou rozpuštěné čokolády. Nebo můžete těsto upéct z poloviční dávky. Já raději peču větší kus základu a vyrobím více druhů dezertů. Necháme vychladnout.
Kysanou smetanu vyšleháme s cukrem. Nemusíme přehánět. Zajímavá je právě ta lehká kyselkavost celého dezertu, je velice osvěžující.
Jablka oloupeme, nakrájíme na maličké kostičky. Do hrnce dáme trochu vody (asi 1 dcl) a trochu cukru (asi 2 - 3 lžíce) a zahřejeme, svaříme dohromady. Vsypeme jablka a dusíme do poloměkka. Ochutíme skořicí a občas promícháme. Mělo by nám v hrnci zůstat trochu šťávy, s menšími kousky jablek, některé se rozpadnou úplně. Necháme vychladnout.
Do mističek nebo sklenic střídáme vrstvy nadrobeného těsta, smetanového krému a dušených jablíček. Ozdobíme a necháme vychladit.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
Milala — #2 strudl klidne posli, adresu dodam!
prcekkiki — #4 zuuzii — #5já je kupuju v obchodě pro cukráře http://www.sladke-peceni.cz/
Pavla_b — #6 Já to většinou dělám, když peču ty kulaté Míša dezerty, tak potom z toho zbytku korpusu, aby nepřišel ani kousek nazmar.
Mně by bylo líto drobit ten korpus...
prcekkiki — #4Dovolím si připojit svůj poznatek
Myslím, že to jsou plastové pohárky a prodávají je v různých tvarech v Makru, ale i v kuchyňských potřebách.
Elly - kde sezenu misky na dezerty jake jsou na obrazku? Pokukuju po nich uz dlouho, ale nikde jsem je zatim neobjevila :)
Milala — #2ten dort, jak se dělá s pudinkem? Ten je super!
U nás jde z jablek nejvíce štrúdl nebo jablečný dort s piškoty.
uloženo, vytištěno, určitě udělám, díky za inspiraci