Objevila jsem skvělou čokoládu na vaření. Je od Lindt, dělá se ve velkém balení pro vášnivé pekařky, kuchařky a cukrářky. Vyzkoušela jsem z ní svůj oblíbený čokoládový recept a byla jsem nadšená.

čokoládový dort bez mouky

Čokoláda Lindt na vaření má skvělých 51 % kakaové sušiny a je moc povedená. Teď před Vánocemi se velice hodí její velké balení, váží totiž 200 g. Už ji mám připravenou i na cukroví.

Recept na čokoládový dort je od televizní kuchařky Sophie Dahl. Její vaření sleduji občas na TV Paprika a má opravdu zajímavé a často snadné recepty. Takový je i tenhle čokoládový poklad. Spotřebujete minimum nádobí a výborný výsledek je zaručený.

S chutí říkám, že tenhle recept je vlastně dietní. Žádná mouka, třtinový cukr, kvalitní čokoláda na nervy :-) Pravda to samozřejmě není, je kalorický jako blázen, ale když ho nesníte celý sami, tak se nic neděje.

Máte doma celiaka? Pak je tento dort ideální. Jen si dejte pozor při výběru čokolády, aby byla také zaručeně bezlepková. Někdy může i zdánlivě tak nezávadná potravina jako je čokoláda, obsahovat stopy suroviny obsahujících lepek.

Suroviny

  • 300 g čokolády
  • 250 g másla
  • 6 vajec
  • 250 g třtinového cukru
  • 180 ml vroucí vody

Postup

Čokoládu nalámeme do food procesoru nebo mixéru s dostatečně velkou nádobou. Přidáme cukr. Společně promixujeme.

čokoláda

Přidáme žloutky, máslo a opět promixujeme. Nalijeme vroucí vodu, díky které se rozpustí čokoláda i máslo. Opět mixujeme. Nevadí, když nám zůstanou ve směsi kousky čokolády, ty se nám v dortu budou líbit. Kdo chce, může přidat lžičku mleté kávy a lžičku vanilkového extraktu. Není to však nezbytně nutné.

Čokoládovou směs přelijeme do větší mísy.

Z bílků ušleháme pevný sníh, který velice opatrně a po částech vmícháme do čokoládové směsi.

Vnitřní okraje formy na dort vymažeme máslem a vysypeme moukou. Dno vyložíme pečícím papírem. Můžeme použít také malé zapékací mističky. Na povrchu nemusí být dort vůbec upravený, může být jako na fotce.

čokoládový dort

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, asi 45 minut. Menší mističky 30 minut.

Výborným doplňkem je kopeček neslazené šlehačky a klidně můžete přidat ještě oblíbené ovoce. V létě budou výborné maliny či jahody, my jsme vyzkoušeli višně v rumu a byla to pecka!!!

Dobrou chuť přeje Elly.

Lindth

TÉMATA:
MLSÁNÍ