Objevila jsem skvělou čokoládu na vaření. Je od Lindt, dělá se ve velkém balení pro vášnivé pekařky, kuchařky a cukrářky. Vyzkoušela jsem z ní svůj oblíbený čokoládový recept a byla jsem nadšená.
Čokoláda Lindt na vaření má skvělých 51 % kakaové sušiny a je moc povedená. Teď před Vánocemi se velice hodí její velké balení, váží totiž 200 g. Už ji mám připravenou i na cukroví.
Recept na čokoládový dort je od televizní kuchařky Sophie Dahl. Její vaření sleduji občas na TV Paprika a má opravdu zajímavé a často snadné recepty. Takový je i tenhle čokoládový poklad. Spotřebujete minimum nádobí a výborný výsledek je zaručený.
S chutí říkám, že tenhle recept je vlastně dietní. Žádná mouka, třtinový cukr, kvalitní čokoláda na nervy :-) Pravda to samozřejmě není, je kalorický jako blázen, ale když ho nesníte celý sami, tak se nic neděje.
Máte doma celiaka? Pak je tento dort ideální. Jen si dejte pozor při výběru čokolády, aby byla také zaručeně bezlepková. Někdy může i zdánlivě tak nezávadná potravina jako je čokoláda, obsahovat stopy suroviny obsahujících lepek.
Suroviny
- 300 g čokolády
- 250 g másla
- 6 vajec
- 250 g třtinového cukru
- 180 ml vroucí vody
Postup
Čokoládu nalámeme do food procesoru nebo mixéru s dostatečně velkou nádobou. Přidáme cukr. Společně promixujeme.
Přidáme žloutky, máslo a opět promixujeme. Nalijeme vroucí vodu, díky které se rozpustí čokoláda i máslo. Opět mixujeme. Nevadí, když nám zůstanou ve směsi kousky čokolády, ty se nám v dortu budou líbit. Kdo chce, může přidat lžičku mleté kávy a lžičku vanilkového extraktu. Není to však nezbytně nutné.
Čokoládovou směs přelijeme do větší mísy.
Z bílků ušleháme pevný sníh, který velice opatrně a po částech vmícháme do čokoládové směsi.
Vnitřní okraje formy na dort vymažeme máslem a vysypeme moukou. Dno vyložíme pečícím papírem. Můžeme použít také malé zapékací mističky. Na povrchu nemusí být dort vůbec upravený, může být jako na fotce.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, asi 45 minut. Menší mističky 30 minut.
Výborným doplňkem je kopeček neslazené šlehačky a klidně můžete přidat ještě oblíbené ovoce. V létě budou výborné maliny či jahody, my jsme vyzkoušeli višně v rumu a byla to pecka!!!
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
Formy nevymazávám,ani nepoužívám pečící papír,doufám,že to nikdo nebude brát jako reklamu,ale používám sprej Mistr pekař,stříknu ho i pod nákypy,nic se nepřichytí.Je fakt,že když jsem sprejem poprvé vystříkala formu na bábovku,tak jsem pozorovala troubu a v duchu se připravovala na to,jak bábovku vydlabávám ven lžící.
Ten pařížský dort jsem jedla u kamarádky.Vynikající,ale moc se ho doopravdy sníst nedá,je velmi sytý.
MÁSLO BY ŠLO NAHRADIT ZLATOU HANOU,CHUTNÁ ÚPLNĚ JAKO MÁSLO. JÁ JI POUŽÍVÁM I JAKO NÁPLŇ DO DORTŮ
Dělala jsem bez mouky "Kinder řezy", bylo toho málo a bylo to hned snězené.
Před nedávnem jsem si z blogu jedné blogerky stáhla podobný recept, jen čokolády a cukru je tam míň. Ale tento recept už si také tisknu.
hubajda — #4 Rádi bychom znali recept - děkujeme !!
ještě mi napadlo, že by šla ta hera s máslovou trestí, je to šmakuláda a máslo nic nehradí, ale voňavé by to bylo, nebo to upeču s máslem pro ostatní členy rodiny a přátel a budu se kochat jak jim chutná
....teď jsem dopekla ovesné hrudky a venku se v mlze chladí sezamové placičky
elly — #13to je právě to, že máslo je specifické a voňavé
a co nějaký ten kokosový?
Eliana — #12jedině nějaký rostlinný tuk? Třeba ta Hera by šla. Ale mám strach, že to z toho dortu bude cítit :-(
elly — #10čím by se u toho dalo nahradit máslo?
Kadla — #2místo másla jedině Heru nebo jinou náhražku
gerda — #8není to klasický nadýchaný dort. Není tam mouka, prášek do pečiva. Je to takový ten hutný, extra čokoládový, co ho může každý sníst jen kousek :-D
Eliana — #1jo, kdo má omezení v jídle, pak je samozřejmě takový recept velmi vítaný.
já teda nevím, ale asi bych tu čokoládu radši snědla rovnou, jestli má být na obrázku hotový dort z receptu, tak se mi nezdá kór moc povedený.
Pardon, že kritizuju, ale dort si představuju jinak. Tohle je jakási vysoká placka
polla — #5vymazávají se boky, dno se vykládá pečícím papírem.
polla — #5 asi vypadlo par slov - formu na dort PO STRANACH vymazeme...ale dobry postreh
Recept se mi moc hodi, potrebovala jsem neco bezlepkoveho svatecniho a chystala jsem se patrat po netu.
proč se vymazává forma máslem a ještě vysypává, když se na to pak dá pečící papír? To aby bylo co mýt?
Ještě bych chápala, kdyby se vymazával ten pečící papír máslem kvůli chuti, ale takhle je to nesmyslný postup. Takže vymazávat pouze boky a i na ty je možné dát pruh pečícího papíru. To je stejné, jako když si někdo vezme ke kalhotám kšandy, aby ho pásek netlačil v pase a pak si ještě oblékl pásek pro jistotu.
delam oriskovou roladu bez mouky a je luxusni
Jů, to musí být dobrota
Někdy to vyzkouším
Eliana — #1Tak to je tento recept úplně ok, ne? Není tam ani mléko, ani nic kvašeného či kynutého a čokoláda je v tom hořká... Mne by teda zase zajímalo, čím, tento dort drží pohromadě, ta směs je téměř totožná s čokoládovou náplní, kterou dávám do některých řezů, ale neumím si představit, že bych to šoupla do trouby a upekla...
Tak ještě něco pro nás potravinové alergiky, kteří nemohou laktózu (největší obsah je v sušeném mléce, čokoláda jen hořká) v kombinaci s ničím kynutým a kvašeným (ano zvláštní alergie, má ji jen 1% lidí) a bez citrusů a ořechů
, ocením tak vánoční recept -jakýkoliv!